EVIL-LYN

Με το ep τους “The Night Of Delusions” να κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από την Ελληνική Iron on Iron records, o Anssi Salonen, κιθαρίστας της μπάντας από την Φινλανδία, δίνει στο Rockway το στίγμα των Evil-Lyn και όλες τις λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους αυτό το διάστημα.

Γεια σου Anssi, τα συγχαρητήριά μου για το ep σας, νιώσε ελεύθερος να παρουσιάσεις τους Evil-Lyn στους Έλληνες metalheads δίνοντάς μας ένα βραχύ βιογραφικό.
Σε ευχαριστώ! Λοιπόν, οι Evil-Lyn σχηματίστηκαν από το 2007 και όπως οι περισσότερες μπάντες παίζαμε για αρκετά χρόνια στα γκαράζ, περνώντας και από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Μπήκαμε στην ενεργό δράση στις αρχές του 2011 όπου και σχηματιστήκαμε με την τρέχουσα σύνθεση. Μετά από αυτό προχωρήσαμε σταθερά εμπρός και είμαι αρκετά ικανοποιημένος με την κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Πως θα περιέγραφες την μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει τους Evil-Lyn;
Είναι παραδοσιακό heavy metal με γυναικεία φωνητικά. Δεχθήκαμε πολλά σχόλια που μας επεσήμαναν φανερές επιρροές από Maiden και Running Wild στο “The Night Of Delusion” ep και αυτά είναι κατά πολύ ακριβής. Υπάρχουν ακόμη τόνοι από άλλες επιρροές αλλά αυτές οι δύο μπορούν να ακουστούν με ευκολία. Η φωνή της τραγουδίστριας μας Johanna συγκρίνεται για παράδειγμα με αυτές των Martha Gabriel (σ.σ. Crystal Viper) και Leather Leone και αυτό δίνει μια εικόνα του όλου θέματος.

Πως καταλήξατε στα γυναικεία φωνητικά; Ήταν μια επιλογή με την οποία είστε ακόμη ικανοποιημένοι;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, η προσθήκη γυναικείων φωνητικών υπήρξε ένα νέο ξεκίνημα για εμάς, μια επανεκκίνηση για την ακρίβεια. Παρόλα αυτά, όταν πρωτοήρθε στην επιφάνεια το θέμα να αλλάξουμε σε γυναικεία φωνητικά εγώ υπήρξα κάθετα αντίθετος. Ξέρεις, μετά την επιτυχία των Nightwish υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός από μπάντες κλώνους από την Φινλανδία και πολλά κορίτσια που πίστευαν ότι ακούγονται κάπως σαν την Tarja Turunen (γέλια). Και αυτό ήταν που φοβήθηκα, ότι θα παίρναμε μια Tarja-wannabe. Βέβαια υπήρξε βέβαιο από τις πρώτες κιόλας πρόβες πως η Johanna είχε εντελώς διαφορετικό στυλ και μουσικά γούστα. Είχε ένα στυλ που ταίριαζε στους Evil-Lyn απόλυτα. Οι Chastain ήταν το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου όταν άκουσα την Johanna να τραγουδά και αμέσως άλλαξα γνώμη για το αν θα έπρεπε οι Evil-Lyn να αποκτήσουν γυναίκα τραγουδίστρια.



Ποιες υπήρξαν οι μουσικές επιρροές των Evil-Lyn και ποιες οι προσωπικές σου ως κιθαρίστας;
Η λίστα με τις επιρροές είναι τεράστια. Οι προαναφερθήσες στους Maiden και Running Wild, King Diamond, Mercyful Fate, Warlock, Messiah Force, Chastain, Priest, Dio, Manilla Road κτλ, απλώς για να αναφέρω μερικά από τα γνωστότερα. Όπως είπα η λίστα είναι μεγάλη. Ακόμη και κομμάτια που δείχνουν να έχουν Maidenικές επιρροές αρχικά, είναι κάποιες φορές επηρεασμένα από εντελώς διαφορετικές μπάντες, όπως η εισαγωγή στο “Last Of My Kind” που είναι βασικά επηρεασμένη από Vanadium. Προσωπικά είμαι επηρεασμένος από οτιδήποτε ακούω, όποτε ακούω κάτι cool, ας πούμε ένα γέμισμα στα drums για παράδειγμα, ίσως το δοκιμάσω σε κάποιο κομμάτι που δουλεύω εκείνη την στιγμή.
Ως κιθαρίστας, οι Dave Murray, Adrian Smith και Janick Gers είναι πάνω από όλα. Αποτελούν το λόγο για τον οποίο ξεκίνησα να παίζω κιθάρα. Ο Andy La Rocque αποτελεί μεγάλη επιρροή επίσης, πιστεύω ότι δεν έχει παίξει ούτε ένα μέτριο σόλο! Θαυμάσιο υλικό. Μια άλλη μεγάλη επιρροή είναι ο Ace Frehley! Δεν είμαι τόσο γρήγορος παίκτης ,ή τεχνικά αναβαθμισμένος έτσι πραγματικά λατρεύω το υλικό του Ace. Τα licks του μπορεί να είναι απλά, αλλά είναι διαβολεμένα πιασάρικα και συνήθως δένουν άψογα στο κομμάτι.



Τι “τακτικές” και μουσικό εξοπλισμό χρησιμοποιήσατε κατά τις ηχογραφήσεις;
(γέλια!) Στην πραγματικότητα δεν είχαμε κάποια τακτική και για την ακρίβεια θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει αρκετό χρόνο υιοθετώντας κάποια. Ήταν η πρώτη μας φορά και ηχογραφήσαμε μόνοι μας, σκεπτόμενος λοιπόν αυτό πιστεύω πήγε αρκετά καλά. Ο Jani ο drummer μας έκανε την ηχογράφηση, τεχνική επεξεργασία και μίξη. Κι έκανε θαυμάσια δουλειά. Χρησιμοποιήσαμε υπολογιστές για την ηχογράφηση, καθόλου αναλογικό εξοπλισμό δυστυχώς. Νομίζω πως αυτό το είδος μουσικής επωφελείται από τις αναλογικές ηχογραφήσεις. Κατά τα άλλα κάναμε τα βασικά, ηχογραφήσαμε πρώτα τα drums, μετά το μπάσο και τις κιθάρες και στο τέλος τα φωνητικά. Με το παλιομοδίτικο τρόπο, βάλαμε μερικά μικρόφωνα μπροστά από τις καμπίνες και  ανοίξαμε τις εντάσεις. Τίποτα φανταχτερό, αλλά κάνει την δουλειά για εμάς. Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό αυτό που επιθυμούσαμε και προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από το πως ακούγεται το ep.



Ποια είναι τα σχέδια της μπάντας για το κοντινό μέλλον;
(πάλι γέλια) Έχουμε γράψει ήδη αρκετό υλικό και βρισκόμαστε στην προπαραγωγή στα demo για το επερχόμενο πλήρες album μας. Ελπίζω να καταφέρουμε να περιοδεύσουμε αμέσως μετά το τελείωμα και την κυκλοφορία. Επίσης είναι στα σκαριά μια βινυλιακή έκδοση του “The Night Of Delusions” από την Iron on Iron records.

Πρόσφατα επισκεφτήκατε την χώρα μας για το Up The Hammers fest. Μίλησε μας για την εμπειρία σας από την Ελλάδα και τους Έλληνες μεταλλάδες.
Είμαι ολοκληρωτικά συνεπαρμένος από τον ενθουσιασμό και τη φιλοξενία του κάθε Έλληνα metalhead που γνώρισα. Πραγματικά μου αρέσει η Ελληνική σκηνή, όλοι δείχνουν να είναι “ανακατεμένοι” με κάποιο τρόπο. Έχετε πολλά labels, μαγαζιά δίσκων, zines κλπ και αυτό είναι φοβερό. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος θέλει να ανακατεύεται. Προσωπικά θεωρώ ότι το Up The Hammers fest είναι ότι καλύτερο έχω βιώσει με την μπάντα. Ήταν επίσης το πρώτο μας show στο εξωτερικό και ήταν απλά μαγικό. Θα φυλάξω αυτές τις αναμνήσεις για το υπόλοιπο της ζωής μου. Πραγματικά εύχομαι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα σύντομα.



Αν είχες την δυνατότητα να επιλέξεις εσύ 3 οποιεσδήποτε μπάντες να περιοδεύσετε μαζί, ποιες θα ήταν αυτές;
Οι Maiden μόνο και μόνο για να τους βλέπω κάθε βράδυ (πολλά γέλια) και για να μάθω από τους καλύτερους. Με τους King Diamond ίσως, θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τον King προσωπικά, δείχνει πολύ ευφυής και ειλικρινής τύπος. Αν τσεκάρεις τις συνεντεύξεις του και τις απόψεις του πχ σε θέματα θρησκείας, θα βρεις έναν τολμηρό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο, που κρατάει δυνατό χαρακτήρα στις απόψεις του για τα πράγματα, κάτι που οφείλω να σεβαστώ.
Μου είναι αναθεματισμένα δύσκολο να ονοματίσω την τελευταία μπάντα, έχουμε ήδη συναντήσει τόσους ωραίους ανθρώπους με τους οποίους θα ήθελα να περιοδεύσω και να μοιραστώ μερικές μπύρες και να πιάσω κουβεντούλα για το ένα και το άλλο, διάολε, Shock Paris, Pagan Altar, Metalucifer, Serpent Saint, Dexter Ward, Enforcer τους Φινλανδούς συντρόφους μας Merging Flare κλπ. Δεν μπορώ πραγματικά να αποφασίσω. Ίσως με την Doro, απλά για να εντυπωσιάζομαι με την ομορφιά της κάθε βράδυ (υστερικά γέλια).



Ποια είναι η γνώμη σου για την σημερινή power/epic metal σκηνή;
Νομίζω πως είναι πολύ ζωτική, ειδικά οι νεότερες μπάντες που έχω τσεκάρει είναι θαυμάσιες. Midnight Priest, Air Raid και Attic είναι μερικές από τις μπάντες που έμαθα σχετικά πρόσφατα και αποτελούν θαυμάσια παραδείγματα του πόσο ζωντανή είναι η σκηνή. Δεν είμαι τόσο φίλος του επικού μέταλ που έχουμε εδώ στη Φινλανδία, συνήθως είναι folk επιρροές αναμεμιγμένες με τυπικό Bathory υλικό, αλλά λατρεύω το επικό μέταλ του Ευρωπαϊκού νότου. Επίσης να αναφέρω τη σχολή του επικού μέταλ που έχει επιρροές από τον ήχο των Manilla Road και Cirith Ungol. Για την ακρίβεια είναι το ίδιο με το power metal, αλλά δεν είμαι τόσο στη φάση με πλήκτρα και τέτοια, ξέρεις, το Ευρωπαϊκό power metal όπως των Stratovarius. Αλλά αγαπώ απόλυτα το US power metal.

Και δεν είσαι ο μόνος (γέλια), σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και να σε ρωτήσω αν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις ο ίδιος.
Σε ευχαριστώ (μικρή παύση)… λοιπόν σχετικά με την ερώτησή σου για το Up The Hammers, θα ήθελα να προσθέσω πως απόλαυσα το φεστιβάλ, το φαγητό, τις μπύρες, την ατμόσφαιρα και περισσότερο όλων την παρέα των Ελλήνων μεταλλάδων τόσο που μόλις έκλεισα πτήσεις για το UTH special edition II. Θα σας δω λοιπόν όλους τον Οκτώβρη. Ήδη αναμένω να ξανασυναντήσω όλους τους Έλληνες φίλους αλλά και να γνωρίσω αρκετούς ακόμη. Και να δω τους Manilla Road στο UTH (μακρά ιαχή) αυτό θα είναι επικό!



354