MARCEL COENEN: “Guiltartalk”

Η αλήθεια είναι, ότι με εξαίρεση περίπου 10 κιθαρίστες, μου είναι αρκετά κουραστικό να ακούω τα ανεβοκατεβάσματα στην ταστιέρα και την επίδειξη τεχνικής όμως, η περίπτωση του Ολλανδού Marcel Coenen είναι ξεχωριστή.

Mπορεί να μην εμπίπτει αυστηρά στην εξαίρεση της δεκάδας, όμως παίρνοντας την ευθύνη της παρουσίασης αυτής της επανακυκλοφορίας και βάζοντας τις συνθέσεις να παίζουν στο ηχοσύστημα θυμήθηκα πριν μία περίπου δεκαετία όπου, φίλος γνωρίζοντας την “πετριά” μου με τους βιρτουόζους Tony MacAlpine, Joe Satriani και  Paul Gilbert (αδιάφορη η σειρά παρουσίασης) μου πέρασε το κιθαριστικό πόνημα ενός shredder, που όπως είπε θα με εντυπωσίαζε. Πραγματικά, ο Coenen μπορεί να είναι βιρτουόζος του οργάνου, αλλά κυρίως είναι shredder της καρδιάς.

Ακούγοντας προσεκτικά ξανά και ξανά τις συνθέσεις προσεκτικά (θέλει πολλές επαναλήψεις για να εμπεδώσεις τη μουσική χωρίς φωνή και στίχους-θέλει φαντασία και ψυχή) διαπίστωσα ότι οι προαναφερθέντες κιθαρίστες και κυρίως ο MacAlpine, που επιτέλους είχαμε την ευτυχή συγκυρία να απολαύσουμε σε μουσική σκηνή των Αθηνών, επηρεάζει τις συνθέσεις του ολλανδού αλλά χωρίς να γίνεται στυγνός αντιγραφέας από αυτόν.

Ο Marcel Coenen έγινε γνωστός για την κιθαριστική παρουσία του με τις  progressive metal μπάντες των Sun Caged και  Lemur Voice. Το ντεμπούτο του έγινε όμως με το επανακυκλοφορούν “Guitartalk” το 2003 και η φήμη του εδραιώθηκε με τις δεκάδες εμφανίσεις σε γνωστή ιστοσελίδα μοιράσματος μουσικής, όπου παρουσιάζει τεχνικές εκμάθησης κιθάρας, τα προσωπικά μοντέλα κιθάρας από μεγάλη εταιρία κυκλοφορίας κιθαρών που κυκλοφορούν με το όνομα του. Η επανακυκλοφορία αυτή καλύπτει το ευρύ φάσμα των 29 χρόνων ενασχόλησης του με την κιθάρα και τα διαφορετικά είδη που συνδυάζει το παίξιμο του: από τζαζ και κλασική μέχρι ροκ και μπλουζ, χωρίς να λησμονήσουμε την πρώτη μπάντα που δημιούργησε την Speedica , ότι ήταν thrash metal. Είναι δε το απόσταγμα ετών εκμάθησης μουσικής αφού μιλάμε για πολυοργανίστα. Ακούστε το “Moyra” και θα με θυμηθείτε… Θα προτιμούσα βέβαια λιγότερη εμπλοκή του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των drum machines, στην ηχογράφηση. Αυστηρά για όσους είναι φίλοι του είδους, οι υπόλοιποι με πολύ προσοχή, υπομονή για πολλές ακροάσεις και οι μερακλήδες μπορεί να το αγοράσουν κιόλας.

438