SIGH: “In Somniphobia”

Ακούω και ξανακούω τον δίσκο και καταλήγω πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: Όχι, δεν υπάρχει καμία συνοχή! Δεν μπορώ να βρω τίποτα για να μπορέσω να χαρακτηρίσω την συγκεκριμένη κυκλοφορία.

Ο δίσκος για τον οποίο μιλάμε είναι η νέα κυκλοφορία των Γιαπωνέζων Sigh. Πρόκειται για την ένατη ολοκληρωμένη δουλειά τους και φέρει τον τίτλο “In Somniphobia”.

Παρόλο που ξεκίνησαν σαν black metal μπάντα, με την πάροδο του χρόνου έχουν μεταμορφωθεί σε ένα avant garde, πειραματικό, rock, metal , jazz, απερίγραπτο στην τελική, σύνολο που μετράει 20 χρόνια στο χώρο και προσφέρει απλόχερα όση ανωμαλία και αρρώστια μπορεί να βάλει ο νου σας. Με την καλή έννοια πάντα. Ή και με την κακή αν θέλετε. Γιατί μετά το πέρας της μιας ώρας που περίπου διαρκεί ο δίσκος δεν ξέρω σε πόσο καλή κατάσταση θα βρίσκεστε. Εγώ που τον έχω ακούσει 2-3 φορές συνεχόμενα αρχίζω να βλέπω τους πρώτους εφιάλτες.

Στο αμιγώς μουσικό κομμάτι τώρα. Άρρωστα φωνητικά, άρρωστες μελωδίες που ταλαντεύονται από το χαρωπό, etcnic-ska-jazz “L’excommunication a Minuit” στο black-epic-folk Fall to the Thrall και από το avand garde-doom Somnipobia στο υπερηχητικό-black-classical Amongst the Phantoms of Abandoned Tumbrils. Ελπίζω να σας κατατόπισα, τουλάχιστον στο περίπου. Να αναφέρουμε επίσης ότι στο δίσκο χρησιμοποιούνται και πολλά παραδοσιακά όργανα μεταξύ των οποίων σιτάρ, σαμπούρα, και τάμπλα.

Τώρα που το σκέφτομαι, ο τίτλος του δίσκου είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το δημιούργημα. Μια πραγματική φοβία για να κοιμηθεί κάποιος. Αν την έχεις τότε ακούγοντας τον θα σου αυξηθεί και αν δεν την έχεις τότε πολύ απλά θα την αποκτήσεις. Το θέμα είναι ότι, σε αυτό αποσκοπούν οπότε η προσπάθεια κρίνεται επιτυχημένη. Οφείλω να ομολογήσω, ότι υπάρχουν πολύ ωραία σημεία στον δίσκο και εάν καταφέρετε να εξοικειωθείτε με τις πολλές αλλαγές και τον περίεργο χαρακτήρα της μπάντας ίσως το In Somniphobia” καταφέρει να σας γοητεύσει. Αποκλειστικά για άτομα που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερο, με όλη την σημασία της λέξης. Και κάτι τελευταίο. Προτείνεται στο press release η χρήση ακουστικών για την ακρόαση του δίσκου. Έτσι απλά για να αυξηθεί η πιθανότητα για ένα bad trip.


445

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.