79- The Spirit of Radio

Έχουμε λάβει λογής mail που αφορούν τη διακοπή του ραδιοφώνου του Rockway. Η απόφαση, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν δύσκολο να παρθεί και όλα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως πλέον το web radio δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα… Από τη στιγμή που έχουν ανοίξει δεκάδες σταθμοί, συν πόσοι άνευ άδειας, ο κόσμος μοιράζεται και η κατάληξη είναι κάποιοι να παίζουν μουσική για πέντε- δέκα γνωστούς τους. Ε, αυτό μπορεί να έχει την πλάκα του στην αρχή, αλλά κάποτε κουράζει.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

{youtube}5Tq-UsaRchI|152|160|1{/youtube}

Rush:
“Spirit Of The Radio”

Στην περίπτωση του Rockway, οι live εκπομπές είχαν σταματήσει εδώ και καιρό, λόγω έλλειψης χρόνου και παρότι συχνά πυκνά λαμβάναμε διάφορα μηνύματα που επαινούσαν τα κομμάτια που επιλέγαμε, αποφασίσαμε να το διακόψουμε εντελώς. Άλλωστε, από τη στιγμή που αλλάζουν οι καιροί οφείλουμε να κυνηγήσουμε το επόμενο βήμα και όχι να αναλωνόμαστε σε κάτι το οποίο ήταν της μοδός πριν μερικά χρόνια.

Γενικά πάντως, το όλο θέμα “κάνω webradio” έχει πολύ ψωμί. Καταρχάς, ελάχιστοι είναι οι σταθμοί που διατηρούν το πρόγραμμά τους και δεν παρεκκλίνουν. Και δε μιλάμε για μια στο τόσο! Όταν έχεις μια εκπομπή και ακυρώνεις όποτε σου καπνίσει, τότε μην περιμένεις και πολλά από τους όποιους ακροατές σου. Εάν βέβαια, έχουμε να κάνουμε με κάποιο πειρατικό radio της κακιάς ώρας με χάλια ήχο και μικροφωνισμούς, τότε η αναβολή εκπομπής θα στεναχωρήσει τη γκόμενα, τον κολλητό, το θείο, τη θεία και ίσως και τη γιαγιά του star μας (οι γονείς δε μετράνε, γιατί είναι στο διπλανό δωμάτιο)…

rocka79Άλλο βασικό θέμα είναι τα mp3 που χρησιμοποιούνται. Πόσοι άραγε σταθμοί παίζουν original κομμάτια, ή τέλος πάντων με την άδεια των εταιρειών; Ξέρετε πολλούς που δεν κατεβάζουν (άιντε πάλι με το “downloading”); Όχι μόνο λοιπόν μερικοί (οι περισσότεροι δηλαδή), είναι γιαλαντζί fan της μουσικής (μιας και δε δίνουν τίποτα πίσω σε αυτήν), παίζουν αέρα πατέρα το παράνομο υλικό τους στους πέντε- δέκα που τους ακούνε.

Βέβαια και μόνο το ότι κάποιοι άνθρωποι μέσω του ραδιοφώνου μπορεί να μάθουν μερικές μπάντες παραπάνω, είναι θετικό. Αρκεί όμως ο εκάστοτε dj να μην προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις και τα φώτα του, βάζοντας ότι πιο ψαγμένο έχει στη δισκοθήκη του. Χέστηκαν οι περισσότεροι για το τάδε black metal τρίο από το Ιράν που κάποτε κυκλοφόρησε μισό τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε κρυφά μέσα στην μπανιέρα τους και το έχεις μόνο εσύ! Η πλειοψηφία θα σε ακούει αφηρημένα, οπότε καλό είναι να ακούει κάτι που να το γνωρίζει.

rocka79

Πάντως όλοι, λίγο- πολύ, θέλουν μια εκπομπή! Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη συχνότητα που ανεβάζουν video από το youtube στο facebook. Είναι λες και παίζουν σε κάποιο φανταστικό κοινό το οποίο τους χειροκροτεί μέσω “like”. Δεν το πολυκαταλαβαίνω, για να είμαι ειλικρινής, όλο αυτό, αλλά για να γίνεται τόσο συχνά και από τόσους πολλούς, τότε φαντάζομαι πως θα έχει απήχηση.

Προσωπικά, ραδιόφωνο ακούω μονάχα στο αμάξι μου (και αν). Εντάξει, καμία σχέση με το webradio, αλλά η λογική ίδια είναι. Το μόνο που αλλάζει είναι το πλήθος των ακροατών και η ποιότητα στον ήχο. Αυτό όμως που δε μπορώ στο συμβατικό ράδιο, είναι όταν κάποιοι σταθμοί (σίγουρα ξέρετε για ποιους μιλάω) αλλάζουν πρόγραμμα κάθε έξι περίπου μήνες… Είχα βάλει θυμάμαι έναν πριν καιρό και από εκεί που περίμενα να ακούσω metal, συνάντησα κάτι ελληνικά έντεχνα! Βρε ούστ!

Δημοσιεύθηκε στις 16/01/12

ΥΓ έχουμε ήδη λάβει αρκετό υλικό για το “δικό σας” top για το 2011… keep it coming…

rocka79

182

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.