Jumping Fish Festival- Day 2 (10/12/11) Fuzz Club

Η ιδέα του να πραγματοποιηθεί ένα mini festival με πραγματικά χαμηλή τιμή έβγαλε ασπροπρόσωπα τα παιδιά από το Jumping Fish και τα βράδια της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου βρήκαν το Fuzz σχεδόν sold out και το κοινό εμφανώς ευχαριστημένο, μιας και με μόλις δέκα ευρώ μπορούσε να παρακολουθήσει τρεις ελληνικές μπάντες συν μια από το εξωτερικό, που μόνο τυχάρπαστη δεν είναι!

Η δεύτερη μέρα του festival είχε ως headliners τους αγαπημένους στην Ελλάδα, Fun Lovin’ Criminals και παρότι δεν έχουν το ίδιο εμπορικό status που είχαν όταν ξεκίνησαν δεκαπέντε χρόνια πριν, διατηρούν τους fan τους, οι οποίοι, όπως προείπα, γέμισαν το Fuzz.

Στέφανος Στεφανόπουλος

Trap support at Criminals live report athens fuzz 2011

Το event άνοιξαν οι Trap, οι οποίοι ξεκίνησαν το set τους σε ένα άδειο Fuzz με τον κόσμο να μην ξεπερνά τα σαράντα άτομα. Ο ήχος, απρόσμενα καλός, ήταν υπέρ τους, δεδομένου ότι έπαιξαν περισσότερο μελωδικά, παρά δυνατά rock κομμάτια. Καλές συνθέσεις, που δε “χάνουν” ιδιαίτερα σε live και μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Γενικά, μια εμφάνιση που θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εάν το συγκρότημα δεν φαινόταν σχετικά αμήχανο πάνω στη σκηνή.

Σοφία Μπαλή

Gaudi support at Criminals live report athens fuzz 2011

Όταν ήρθε η σειρά του George Gaudy και της παρέας του (λίγο μετά τις 20:00), το club δε μετρούσε πάνω από 100- 120 άτομα. Κατά τη διάρκεια του setlist του ήταν όμως που άρχιζε να καταφθάνει ο κόσμος, με αποτέλεσμα το δεύτερο μισό της εμφάνισής του να λάβει χειροκρότημα από πάνω από 250 άτομα που βρίσκονταν ήδη στο χώρο. Η αλήθεια είναι πως μου άρεσαν οι συνθέσεις του, αλλά σίγουρα χωλαίνουν live. Σαν απόδοση νομίζω πως οι ιδέες του εν λόγω καλλιτέχνη, σίγουρα μπορούν να βρουν πολύ καλύτερη εφαρμογή σε κάποιο studio album (το οποίο από ότι μαθαίνω, ετοιμάζεται), παρά ζωντανά. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποια τραγούδια του πέρασαν κάπως απαρατήρητα. Όπως και να έχει, η όλη jazz διάθεση και η swing ατμόσφαιρα που έδωσαν τα σαξόφωνα (ειδικά στο δεύτερο μέρος) ήταν και το highlight για τον George Gaudy. Αναμένω να ακούσω και το δίσκο του.

Στέφανος Στεφανόπουλος

Expert support at Criminals live report athens fuzz 2011

Οι Expert Medicine είναι αρκετά περίεργο τραίνο. Δεν τους χαρακτηρίζεις ούτε pop αλλά ούτε και τελείως rock. Σίγουρα παίζουν (και) dance αλλά σε καμμία περίπτωση δεν ανήκουν (μόνο) σε αυτή τη σκηνή. Με το ένα πόδι στα 80s κυρίως (και πιο πίσω…) και το άλλο σε κάποιο… αύριο (νομίζω), ρεμιξάρουν δικά τους κομμάτια και τα μιξάρουν με γνωστές επιτυχίες του παρελθόντος, και αν δε σε κάνουν έστω να κουνηθείς έστω και λίγο εκεί που στέκεσαι, φίλε μάλλον πρέπει να το κοιτάξεις, κάτι τρέχει μαζί σου… Δεν είχαν πολύ ώρα στη διάθεσή τους αλλά δεν είχαν και πρόβλημα να “πιάσουν” τον κόσμο που είχε ήδη σχεδόν γεμίσει το Fuzz και να τον κερδίσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Expert support at Criminals live report athens fuzz 2011

Με υλικό κυρίως από το δεύτερό τους άλμπουμ (“Perfect Maniac”) αλλά και τη διασκευή τους στο “If I Could Build My Whole World Around You” του Marvin Gaye (που έχει επενδύσει και διαφημιστικά σποτ γνωστής εταιρίας τηλεφωνίας) δεν είχαν κανένα πρόβλημα (εκτός από μερικά ήχου…) να αποδείξουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο ταλαντούχες αλλά και δυναμικές μπάντες στο είδος τους (όποιο και αν είναι αυτό), με εντυπωσιακά δυνατά live σε σχέση με τα άλμπουμ τους. Οποιος άκουσε την 7-8 λεπτά dance εκτέλεση του “Arkkanoid” σε σχέση με το δίσκο, σίγουρα καταλαβαίνει και τι εννοώ. Μόνο παράπονο το ότι δεν έπαιξαν τη διασκευή του “The Trooper” (τι θα πει ποιό Trooper ένα Trooper υπάρχει…) που συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό. Εμφάνιση – ζέσταμα εν όψει του live της Παρασκευής 16/12 στο Gagarin… It’s a date guys!

Expert Medicine setlist:
Perfect Maniac
Mr Crisis
Breakdown
If I Could Build My Whole World Around You (Marvin Gaye cover)
Arkkanoid
Fucking Beautiful

Πάνος Ματθαιογιάννης

Criminals live report athens fuzz 2011

Την εκπληκτική performance των Expert Medicine, διαδέχθηκαν οι νεοϋορκέζοι Fun Lovin’ Criminals. Τελευταία φορά που μας είχε επισκεφτεί η μπάντα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 2006 και κρίνοντας από την προσέλευση του κόσμου, αυτά τα, σχεδόν, έξι χρόνια ήσαν πολλά!  Η αρχή έγινε με τα “Southside” και “Classic Fantastic”, και ο ήχος δεν ήταν σε καμία περίπτωση σύμμαχός της μπάντας. Ευτυχώς υπήρξε βελτίωση στα “Too Hot” και “Bombin’ The L”, που ακολούθησαν, ενώ στο “Big Night Out” τα περισσότερα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί και σύσσωμο το Fuzz τραγουδούσε “Can’t you see? Can’t you see?

Criminals live report athens fuzz 2011

That I gotta supermodel, On my D”, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στο “King of New York”. Οι τόνοι πέφτουν για λίγο με το “Smoke’ Em”, όπου η ατμόσφαιρα γέμισε φυτικά προϊόντα, ως είθισται, με το “Passive/ Aggressive” να παίρνει τη σκυτάλη. Στα καπάκια έπαιξαν το “The Grave and the Constant”, άλλο ένα κομμάτι από το πετυχημένο, ομώνυμο, ντεμπούτο τους, το οποίο οδήγησε στο “Loco”, ανεβάζοντας πάλι το κέφι κατακόρυφα.

Criminals live report athens fuzz 2011

Ο, σαραντατριάχρονος πλέον, Huey Morgan δε σταματούσε να χαμογελάει, ο Brian “Fast” Leiser ζούσε την κάθε στιγμή, ενώ ο Frank Benbini είναι από τους πιο cool drummer που έχω δει! “Korean Bodega” για τη συνέχεια και “Scooby Snacks” αμέσως μετά, με τον αναμενόμενο χαμό να το ακολουθεί! Τα “Where the Bums Go” και “10th Street” συνέχισαν να διασκεδάζουν το κοινό, και κάπου εκεί το συγκρότημα έριξε και πάλι τους τόνους, παίζοντας στη σειρά τα “Got Our Love”, “Come Find Yourself” και “Love Unlimited”. Το “The Fun Lovin’ Criminal” κινητοποίησε ξανά ολόκληρο το Fuzz, που έδειχνε να αδημονεί να το ακούσει και όντας σχεδόν χορτασμένο ζητωκραύγαζε για το σχήμα που είχε κατευθυνθεί στα παρασκήνια. Τρία ακόμη κομμάτια ακολούθησαν, το “We, the Three” από τον τελευταίο τους δίσκο, το b- side “Blues for Suckers” και το μαγευτικό “We Have All the Time In the World” που έκλεισε ιδανικά τη βραδιά. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αισίως τη μιάμιση ώρα των FLC στη σκηνή, κάτι που δήλωνε και το τέλος της συναυλίας.

Criminals live report athens fuzz 2011

Το τρίο από τη Νέα Υόρκη για μια ακόμη φορά δίδαξε το τι πάει να πει “cool” και ανταπέδωσαν την αγάπη του ελληνικού κοινού με την όλη παρουσία τους.  Σίγουρα έλειψαν κομμάτια όπως τα “Up On the Hill”, “Bump”, “Stray Bullet” και “Friday Night”, ενώ μεγάλη εντύπωση μου έκανε η παραγκώνιση του “Livin’ In the City” album, του 2005! Σε σχέση με το προ εξαετίας live τους, μπορώ να πως, παρόλο που δεν ήταν εξίσου καλοί, εξακολουθούν να είναι μια από τις λίγες μπάντες που όσες φορές και να έρθουν, εγώ θα πηγαίνω να τους βλέπω…

Fun Lovin’ Criminals setlist:
Southside
Classic Fantastic
Too Hot
Bombin the L
Big Night Out
King of New York
Smoke’ Em
Passive/ Aggressive
The Grave and the Constant
Loco
Korean Bodega
Scooby Snacks
Where the Bums Go
10th Street
Got Our Love
Come Find Yourself
Love Unlimited
The Fun Lovin’ Criminal
We, the Three
Blues for Suckers
We Have All the Time In the World

Criminals live report athens fuzz 2011

Κλείνοντας, αυτό που μου έμεινε ουσιαστικά από την όλη βραδιά, ήταν η πολύ καλή ιδέα του Jumping Fish, η άρτια οργάνωση, το εξαιρετικά χαμηλό εισιτήριο (να τα βλέπουν αυτά μερικοί…), τα χαμόγελο που συνόδευε τους παρευρισκόμενους (aka η καλή διάθεση του κοινού), οι φανταστικοί Expert Medicine (τους οποίους δεν είχα ξαναδεί και έμεινα “μαλάκας”) και φυσικά το τρίο που ακούσει στο όνομα Fun Lovin’ Criminals, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο “cool” group στον πλανήτη!

Στέφανος Στεφανόπουλος

Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

400