REO SPEEDWAGON: "Hi Infidelity"

Χρειάστηκε παραπάνω από μια δεκαετία για τους Αμερικανούς REO Speedwagon προκειμένου να καταξιωθούν, τόσο στην πατρίδα τους, όσο και στη συνείδηση του ευρύτερου μουσικού κοινού. Ξεκινώντας ως ένα απλό bar band στα τέλη της δεκαετίας του ’60, το συγκρότημα διανύει ολόκληρη την επόμενη δεκαετία με μέτρια απήχηση στην Αμερική, μέχρι που κάνουν δυναμική είσοδο στην δεκαετία του ’80 με το ένατο studio album τους, “Hi Infidelity“.

Μετά από μια μακρά μουσική διαδρομή και 8 -σχετικά- μέτριες δισκογραφικές δουλειές, το “Hi Infidelity” έρχεται επιτέλους να εκτοξεύσει τη μπάντα στις πρώτες θέσεις των chart της εποχής, βγάζοντάς τους από την αφάνεια και εξασφαλίζοντάς τους θριαμβευτική αναγνώριση διεθνούς επιπέδου. Το “Hi Infidelity” φαίνεται να καλύπτει τα γούστα ενός ευρύτατου φάσματος μουσικού κοινού, συνδυάζοντας αρμονικά ατμοσφαιρικές μπαλάντες με hard rock κομμάτια. Είναι λογικό, αν αναλογιστούμε την πολυμορφικότητα και στο line-up της μπάντας, με τον “σκληρό” Gary Richrath στην κιθάρα από τη μια, και τον Kevin Cronin πίσω απ’ το μικρόφωνο, από την άλλη, έναν σπουδαίο pop/ballad συνθέτη.

Ο δίσκος ανοίγει με το “Don’t Let Him Go“, ένα κομμάτι με έντονο το στοιχείο των πλήκτρων, το οποίο έκτοτε αποτελεί το εισαγωγικό κομμάτι όλων των live εμφανίσεων των REO. Εκ των 10 συνολικά κομματιών του συγκεκριμένου δίσκου, έξι ήταν τα single που κατόρθωσαν να μπουν στα chart της εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του “Keep on Loving You“, ενός εκ των δημοφιλέστερων κομματιών των REO Speedwagon, που αποτέλεσε και την πρώτη νούμερο 1 επιτυχία τους, αλλά και του “Take It on the Run“, που έφτασε μέχρι και την 5η θέση των charts.

Οι δυο προαναφερθείσες μπαλάντες συνδυάζονται αρμονικά μέσα στον δίσκο με τα σκληρά “Tough Guys” (στην εισαγωγή του οποίου ακούμε ένα απόσπασμα της τηλεοπτικής σειράς των 50s, “The Little Rascals“), και “Someone Tonight“, με το τελευταίο να ερμηνεύεται από τον μπασίστα Bruce Hall αντί του frontman Kevin Cronin.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην άλλη μεγάλη μπαλάντα που κλείνει τον δίσκο, “I Wish You Were There“, αλλά και στο up-tempo “In Your Letter“, ένα κομμάτι εμφανώς επηρεασμένο από τον ήχο των 60’s, το οποίο μάλιστα φημολογείται ότι ο Richrath έγραψε για μια πρώην φιλενάδα του που τον παράτησε μέσω ενός γράμματος.

Στα highlights περιλαμβάνονται φυσικά και τα “Follow My Heart“, “Out of Season” και “Shakin’ It Loose“, παρόλο που ποτέ δεν κατάφεραν να τύχουν ιδιαίτερου airplay από τα ραδιόφωνα της εποχής.

Μετά την κυκλοφορία του “Hi Infidelity” οι REO Speedwagon συνέχισαν να απολαμβάνουν σχετική επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80, μέχρι που το κίνημα του grunge ήρθε να ανατρέψει τα μουσικά δεδομένα. Φυσικά, ποτέ δεν κατόρθωσαν να ηχογραφήσουν κάτι ανάλογο του “Hi Infidelity“, τόσο μουσικά όσο και εμπορικά.

Τον Οκτώβριο του 2004, 24 χρόνια μετά, οι REO ηχογραφούν και πάλι το album, ζωντανά αυτή τη φορά όμως, για λογαριασμό της μουσικής ενότητας του XM Radio, με τον τίτλο “THEN…AGAIN…LIVE!” Στις 21 Ιουλίου του 2011, η Sony Music επανακυκλοφορεί το “Hi Infidelity” με αφορμή τα 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του album. Η ειδική αυτή έκδοση περιλαμβάνει ένα bonus disc με τον τίτλο “The Crystal Demos“, αλλά και επιπλέον φωτογραφικό υλικό, memorabilia και σημειώσεις από τους Cronin και Richrath, που αιχμαλωτίζουν την ατμόσφαιρα από τη χρυσή περίοδο της μπάντας.

Το “Hi Infidelity” είναι -ίσως- από τα λίγα εκείνα album που κατορθώνουν να παραμένουν ποιοτικά και άρτια μουσικά, ακόμα και σήμερα, παρά την εμπορική τους καταξίωση. Έχοντας ήδη πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα (αποτελώντας το rock LP με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 1981), για το συγκρότημα αποτέλεσε αναμφισβήτητα το μεγάλο breakthrough στην καριέρα τους. Για όλους εμάς, απλά ένα από τα καλύτερα rock ‘n roll album όλων των εποχών.

Όλοι οι φανατικοί του είδους, σπεύσατε!

Tracklist:
1. Don’t Let Him Go
2. Keep On Loving You
3. Follow My Heart
4. In Your Letter
5. Take It On the Run
6. Tough Guys
7. Out of Season
8. Shakin’ It Loose
9. Someone Tonight
10. I Wish You Were There

Μπάντα:
• Kevin Cronin – φωνητικά, ρυθμική / ακουστική κιθάρα
• Gary Richrath – κιθάρες, φωνητικά
• Bruce Hall – μπάσο, κιθάρα, φωνητικά
• Alan Gratzer – drums
• Neal Doughty – πλήκτρα

Λίλιαν Καραχρήστου

449