RELEASE ATHENS FESTIVAL: Manowar, Rotting Christ, Rhapsody of Fire, Meden Agan (22/6/2022) Πλατεία Νερού

LIVE REPORT

“Τσα!” είπε ο καύσωνας και έκανε την εμφάνιση του τη λάθος ημέρα.

Ημέρα που οι ορδές των ανά την Ελλάδα Manowarriors είχαν μισθώσει πούλμαν, είχαν ζέψει άλογα, είχαν φορτώσει τριήρεις για να φτάσουν πλάι στη θάλασσα και να καμαρώσουν την αγαπημένη τους μπάντα.

Και δεν έφτανε αυτό, έπρεπε στη διπλανή πόρτα, να διεξάγονται τα MAD awards και η Ποσειδώνος να γίνει χαμός και οι ουρές των αυτοκινήτων να ταλαιπωρήσουν ακόμη περισσότερο τους επισκέπτες και των δυο εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά, καταφέραμε κάποια στιγμή να φτάσουμε και να μπορέσουμε να σας περιγράψουμε τι είδαμε/ακούσαμε την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Πρώτοι στην “πίστα” ήταν οι συμπατριώτες μας Meden Agan, με τη συμπαθέστατη Δήμητρα Παναρίτη στα φωνητικά, οι οποίοι κόντρα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες κατάφεραν να “δροσίσουν” τους παρευρισκόμενους που έμοιαζαν να έχουν στρατοπεδεύσει από την προηγούμενη μέρα στον χώρο.

Η μπάντα ακουγόταν δεμένη και απτόητη από την αραιή ακόμη, προσέλευση και τον βασιλιά ήλιο να τους καίει τις σάρκες. Καλή επιλογή και αρμόζουσα για τη συνέχεια της βραδιάς, ενώ πιστεύω πως σίγουρα θα κέρδισε και κάποια έξτρα αυτιά με την τίμια εμφάνιση της,

Επόμενοι στη σκηνή οι Ιταλοί Rhapsody of Fire, εκ των “ιδρυτών” του συμφωνικού power όταν με τους δυο πρώτους τους δίσκους “Legendary Tales” και “Symphony o Enchanted Lands” είχαν κερδίσει πολλά points στα νεανικά μου τότε αυτιά. Με μοναδικό μέλος από τα παλιά τον Alex Staropoli, οι ραψωδοί έδωσαν τα δυνατά τους και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα ήχου, που γρήγορα ξεπεράστηκαν και χάρισαν ωραίες στιγμές στους φίλους του metal.

H εμφάνιση τους βασισμένη περισσότερο στα δυο πιο πρόσφατα τους albums “Glory for Salvation” και “The Eighth Mountain”, αλλά δεν λησμόνησαν να κάνουν και ένα πέρασμα από το παρελθόν τους τελειώνοντας με το “Emerald Sword”. Όμορφη σκηνική παρουσία και πρέπει να υπογραμμιστεί υπερ-επικοινωνιακός τους frontman, Giacomo Volli.

Setlist:
I’ll Be Your Hero
Chains of Destiny
The Legend Goes On
March Against the Tyrant
The March of the Swordmaster
Dawn of Victory
Rain of Fury
Son of Vengeance
Guitar Solo
Land of Immortals
Emerald Sword

Λίγο μετά τις 8, όλα ήταν έτοιμα για την εμφάνιση των Rotting Christ. Δυο πεσμένη σταυροί αριστερά και δεξία, ενώ τρία πελώρια γράμματα είχαν τοποθετηθεί μπροστά από τα μέλη της μπάντας. Χ Ξ Σ.

Η αρχή έγινε με το “666” και από την αρχή νιώσαμε πως έλειπε η ένταση του ήχου από το P.A., ενώ και τα προηχογραφημένα σημεία των κομματιών (αφηγήσεις κ.τ.λ.) χανόντουσαν μέσα στα φυσικά όργανα. Αυτό βέβαια, δεν εμπόδισε το πλήθος να αρχίσει να πορώνεται και σύντομα άναψαν και τα πρώτα καπνογόνα.

Οι μπίρες κατέβαιναν νερό και η μπάντα με μπροστάρηδες τους Τόληδες έκανε μια ακόμη μεγάλη εμφάνιση. Η χαρά τους διαγραφόταν στα πρόσωπα τους αφού μετά από πάρα πολύ καιρό, μπόρεσαν και πάλι να παίξουν μπροστά στο δικό τους κοινό, το ελληνικό.

Δυστυχώς, ο χρόνος που τους αποδόθηκε δεν ήταν αρκετός (ποτέ αρκετός για μένα) και έτσι δεν μπόρεσαν να χωρέσουν όλες τους οι επιτυχίες.

Όσα παίχτηκαν όμως ήταν αρκετά για να μας ξεσηκώσουν, μαζί με τα “πουτάνα όλα” του Σάκη. Οι Κωστήδες πλέον προσθέτουν πολλά δεύτερα φωνητικά, δημιουργώντας ακόμη καλύτερη συναυλιακή ατμόσφαιρα και οι προβολές στο βάθος της σκηνής βοηθούσαν ακόμη περισσότερο, όσο περιμέναμε τον ήλιο να βυθιστεί στο νερό και να μας αφήσει ένα γλυκό αεράκι.

“Αθάνατοι εστέ” και το ξύλο έπεφτε σύννεφο, κορυφαία στιγμή το “King of a Stellar War”, καπνογόνα circle pits στο “Societas Satanas”, ενώ το κλασικό τελείωμα με “Non Serviam”, έκλεισε μια ακόμη όμορφη εμφάνιση των αγαπημένων του κοινού Rotting Christ.

Setlist:
666
P’unchaw kachun- Tuta kachun
Athanati Este
Elthe Kyrie
Apage Satana
Dies Irae
King of a Stellar War
Fgmenth, Thy Gift
Societas Satanas (Thou Art Lord)
In Yumen-Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Non Serviam

Λίγο πριν τις 10, έπεσε η αυλαία που έκρυβε τις εργασίες προετοιμασίας της σκηνής για την “έξοδο” των Manowar και μια τεράστια αναμονή που μας διέλυσε τα πόδια έληξε λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ.

Από την πρώτη κιόλας νότα, καταλάβαινε κανείς πως οι μη έχοντες ωτασπίδες ή ήδη βαρύκοοι, θα έφευγαν με τα τύμπανα τους ζορισμένα. Η ένταση του ήχου ήταν σε δυσθεώρητα επίπεδα και πέρασε αρκετοί ώρα ώσπου να συνηθίσουμε. Όταν έγινε όμως, καταλάβαμε πως μπορούσαμε να διακρίνουμε ειλικρινά κάθε νότα.

Στο άκουσμα του “Manowar” οι φωνές του κόσμου ακούστηκαν ως τον πλανήτη Αφροδίτη και οι “βασιλιάδες του metal” ξεκίνησαν να μοιράζουν πόνο, θα έλεγε κάποιος φανατικός φίλος μου. “Kings of Metal”, “Dark Avenger”, “Defender” (από τα πιο αγαπημένα μου), “Gates Of Valhalla” και το κλίμα έφτιαξε ακόμη και για όλους εμάς που δεν έχουν το σφυρί τατού στη βουβωνική μας χώρα.

Η πρώτη έκπληξη όμως έγινε στην άμεση συνέχεια αφού στην σκηνή για την εισαγωγή του “Sword of the Highlands” βγήκε ο αναγνωρισμένος ηθοποιός από το Game of Thrones και Braveheart, James Cosmo, ντυμένος με παραδοσιακή σκωτσέζικη περιβολή, ενώ στη συνέχεια ο Joey DeMaio μας “έστειλε” με το solo μπάσο του που ευτυχώς ήταν μετρημένο και σύντομο.

Ο αρχηγός των Manowar πήρε τότε τον λόγο για να μας πει πως είχε έρθει η ώρα να απολαύσουμε τα πρώτα δείγματα της νέας τους δουλειάς που έχουν θέμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια.
Ο Κωνσταντίνος Καζάκος εμφανίστηκε ντυμένος αρχαίος πολεμιστής, απαγγέλοντας στα αρχαία, ενώ οι τεράστιες οθόνες παρείχαν εμτάφραση στα νέα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά. Το “Where Eagles Fly” είναι ένα συμπαθέστατο ήρεμο κομμάτι και η Chiara Tricarico (Moonlight Haze) έκανε ένα εξαιρετικό ντουέτο με τον Eric Adams.

Και μια που τον ανέφερα, ο Eric Adams ήταν η αποκάλυψη της βραδιάς, αφού αν και κλείνει τα 70 τον Ιούλιο, η φωνή του είναι τόσο καλοδιατηρημένη που δεν σκέφτηκε καν να κόψει λίγο από τις κορώνες του. Συνεχόμενα κινούμενος στη σκηνή και πολύ θεατρικός ερμηνεύοντας τα κομμάτια, ο βραχύσωμος τραγουδιστής θα μπορούσε κανείς να πει είναι μικρός μόνο στο μάτι.

Αν και το διάλειμμα της Οδύσσειας, ήταν λίγο έντονο και χαλαρωτικό γρήγορα ο κόσμος ξαναζεστάθηκε με τα “Warriors of the World United”, “Sign of the Hammer” και “Hail and Kill”, ενώ τα καπνογόνα φαινόντουσαν ατελείωτα.

Μεγάλη έκπληξη ο ύμνος “Battle Hymn” που τραγουδήθηκε από χιλιάδες και το τελείωμα ήρθε στο encore με το “Black Wind, Fire and Steel” που μας άφησε όλους με ένα χαμόγελο. Μπορεί να μην είμαι Manowarrior και να διασκεδάζω να πικάρω τους αφοσιωμένους φίλους τους, αλλά διασκέδασα όσο ποτέ και τώρα μπορώ να λέω ότι τους είδα. Την εμφάνιση του Rockwave το 1999 την έχω διαγράψει από τη μνήμη μου. To κερασάκι στην τούρτα ήταν τα υπέροχα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον Αττικό ουρανό και έδωσαν ένα έξτρα εορταστικό φινάλε σε μια άκρως επιτυχημένη βραδιά.

Θα μπορούσα να κάνω χωρίς τον λόγο του Joey για τις ακυρωμένες συναυλίες και τα περί των που πάνε τα χρήματα των θεατών, αφού δεν μας ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα όλα αυτά. Η παρουσία του αγχωμένου κιθαρίστα E.V. Martel ήταν περίεργη και ο ήχος της κιθάρας του αρκετές φορές μου ενοχλούσε την αισθητική, ενώ και ο νέος drummer Dave Chedrick (Raven) ήταν τόσο ανέκφραστος σαν να πήγαινε στην εφορία.

Ο συνολικός ήχος της συναυλίας ήταν εξαιρετικός, τα videos από τις γιγάντιες οθόνες στο βάθος της σκηνής πρόσθεταν πολύ στο show, ο επιβλητικός αετός που κρεμάστηκε σαν φόντο προς το τέλος της συναυλίας είχε και αυτός κοιλιακούς σαν τις πανοπλίες των Manowar και το κέφι ήταν άπλετο. Διασκεδάσαμε και σας ευχαριστούμε.

Setlist:

Manowar
Kings of Metal
Dark Avenger
Defender
Gates of Valhalla
Sword of the Highlands
Bass Solo
Athena’s Theme (Live Premiere)
Telemachus – Part I (Live Premiere)
Where Eagles Fly (Live Premiere)
Odysseus and Calypso – The Island of Ogygia (Live Premiere)
Immortal (Live Premiere)
Warriors of the World United
Sign of the Hammer
Hail and Kill
The Dawn of Battle
Holy War
Fight Until We Die
Battle Hymn

Encore:
The Glory of Achilles
Black Wind, Fire and Steel

Οι απουσίες φωτογραφιών της μπάντας είναι μια πικρή ιστορία που δεν θα ήθελα να ειπωθεί για να μην κινδυνέψουν κάποιες φούσκες, ενώ ανεπίσημες πηγές από το metal υπουργείο μιλούν πραγματικά για 10.000 side by side χθες στην Πλατεία Νερού.

Φωτογραφίες: Πέτρος Πεταλάς, Release Athens Festival

Πέτρο, η ομάδα του Rockway.gr σε ευχαριστεί για τη συνεργασία και σου εύχεται ένα καλύτερο μέλλον!

1164

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.