VILLAGERS OF IOANNINA CITY: "Age Οf Aquarius"



Ήταν Μάης του 2014, στο “PomFest” του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά μια ζωντανή εμφάνιση των Γιαννιωτών VIC και είχα εντυπωσιαστεί από τον πετυχημένο τους συνδυασμό παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με το heavy/psychedelic rock. Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους “Riza”. Πέντε χρόνια και πολλές συναυλίες τους μετά, η ρίζα έβγαλε κλαδιά. Εδώ, στην “Εποχή Του Υδροχόου”, στην εποχή της εξέλιξης και των ραγδαίων αλλαγών, έχω την χαρά να γράψω για το νέο τους album.

Το οποίο προσέφεραν προ λίγων ημερών δωρεάν προς ακρόαση, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του YouTube, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα συγκροτήματα τον τελευταίο καιρό. Σημειώνοντας όμως, πως τα δικαιώματα ανήκουν στην δική τους, ανεξάρτητη εταιρία Mantra Records.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα όταν άνοιξα τον σύνδεσμο για να ακούσω τα καινούρια τραγούδια τους ήταν πως όλοι οι τίτλοι των τραγουδιών ήταν στα Αγγλικά. Κατόπιν σκέψης συνειδητοποίησα πως αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν ακροατή τους μιας και στο πρώτο τους δίσκο, το μοναδικό τραγούδι για το οποίο είχαν γράψει στίχους οι ίδιοι (“Nova”), ήταν επίσης στα Αγγλικά. Τα υπόλοιπα τραγούδια, ως διασκευές, είχαν τους στίχους των αντίστοιχων παραδοσιακών τραγουδιών από τα οποία διασκευάστηκαν. Αυτό δείχνει ότι η μπάντα με το δικό της, πρωτότυπο υλικό, προτιμά να γράφει σε αγγλικό στίχο.

Αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιους ακροατές, οι οποίοι προτιμούν τους ελληνικούς στίχους αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η μουσική είναι αυτή που μετράει, αυτή είναι η παγκόσμια γλώσσα.

Η μουσική στο “Age Of Aquarius” συνδυάζει και πάλι το rock με τα παραδοσιακά ελληνικά όργανα αλλά αυτήν την φορά οι “Χωρικοί” εστιάζουν στο πρώτο και πειραματίζονται προσθέτοντας νέα (για αυτούς) στοιχεία. Από τις οκτώ συνθέσεις (αν αφαιρέσουμε το  εισαγωγικό “Welcome” και το outro “Sparkle out of Black Hole”) μόνο οι δύο (το “Part V” και το “Cosmic Soul”) δεν περιέχουν στην ενορχήστρωσή τους πνευστά. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες έξι περιλαμβάνουν τσαμπούνα, λιγότερο κλαρίνο και στο ομώνυμο τραγούδι, καβάλι. Η διαφορά σε αυτές είναι ότι ενώ παλιότερα οι κύριες μελωδίες προερχόντουσαν από αυτά (με το κλαρίνο να κυριαρχεί) τώρα τα πνευστά χρησιμοποιούνται ως όργανα που ακούγονται κυρίως σε solos. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μουσική να ακούγεται πιο… δυτικότροπη και τον υπόλοιπο χωροχρόνο να υπέρ-καλύπτουν οι κιθάρες. Ακόμη και solos ηλεκτρικής κιθάρας ακούγονται, για πρώτη φορά στην μουσική τους, με αποκορύφωμα το φανταστικό solo (με “wah” πετάλι) στο “Cosmic Soul” αλλά και το αξιοσημείωτο, Gilmour-ικό, solo στην μέση του “Part V”. Να επισημάνω επίσης και τα διακριτικά αλλά για έναν προσεκτικό ακροατή σημαντικά, πλήκτρα.

Καλά αυτά θα μου πεις, αλλά είναι ωραία τα τραγούδια αυτά; Η –σύντομη- απάντηση είναι: ναι.

Όλα τα τραγούδια έχουν καλογραμμένα/καλοπαιγμένα πεντατονικά rock riffs, έχουν ενδιαφέροντες διακυμάνσεις δυναμικής στην δομή τους που εμπλουτίζεται και ξεχωρίζει εξαιτίας της πρωτότυπης ενορχήστρωσης και στο σύνολό τους δημιουργούν μια άκρως απολαυστική ατμόσφαιρα που σε κάνει να οραματίζεσαι. Η μίξη και το mastering του album είναι παραδειγματικά καθώς το κάνουν να ηχεί δυνατό αλλά χωρίς να χάνεται η φυσικότητα των ήχων των οργάνων (δεν θα υποφέρεις από τον “loudness war” με άλλα λόγια). Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον κρατιέται αμείωτο σε όλη την 65λεπτη διάρκεια του, τόσο λόγω της ποικιλίας των ιδεών όσο και λόγω της φρέσκιας τραγουδοποιΐας (καλές οι διασκευές παλιών τραγουδιών αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με νέα μουσική).

 Χρησιμοποιώντας μια φράση για το καθένα από αυτά:

1. Welcome
Η εισαγωγή, το καλωσόρισμα, με μια “desert rock” μελωδία από κιθάρες χωρίς παραμόρφωση και την φωνή του Αλέξη να τραγουδά για τα σημάδια της νέας εποχής.

2. Age of Aquarius
Παλιότερη σύνθεση της μπάντας, που εδώ επιτέλους ηχογραφήθηκε, είναι πιο κοντά στο “Nova”, στο psychedelic rock των Monster Magnet ή/και των Monkey3 και μεταφέρει τον ακροατή σε ένα δάσος, να κοιτάζει τον αστροφώτιστο ουρανό. 

3. Part V
Η post-rock σύνθεση του album, η οποία μετά από επαναλαμβανόμενα επιβλητικά riffs καταλήγει σε -εξαγνιστικές- κραυγές από τον τραγουδιστή της μπάντας.

4. Dance of Night
Το τραγούδι το οποίο θα ευχαριστηθούν περισσότερο όσοι αρέσκονται στα παραδοσιακά ελληνικά μουσικά στοιχεία και θα τους οδηγήσει, έστω για λίγο, να χορέψουν σαν νύμφες γύρω από μια φωτιά σε μια γιορτή με παγανιστικές ρίζες.

5. Arrival 
Ιντερλούδιο με μελωδία από δύο γκάιντες.

6. Father Sun 
Η λατρεία της φύσης στους στίχους και ό,τι λάτρεψαν οι ακροατές των VIC από αυτούς, συνυπάρχουν εδώ, σε όλη την δόξα τους.

7. Millennium Blues 
Reggae εισαγωγή, γυναικεία backing vocals, πειραματισμοί ωσότου η rock-ιά πάρει το πάνω χέρι και οι κιθάρες φωτιά, στο δεύτερο μισό του τραγουδιού.

8. Cosmic Soul 
Queens Of The Stone Age βασικό riff, πετάλια στις κιθάρες και ρυθμός για χοροπηδητά,  μαζί με το επόμενο τα πιο συναυλιακά τραγούδια του δίσκου, “βλέπω κύκλους”.

9. For the Innocent
Τραγούδι ενωτικό, για όσους ζούμε στο περιθώριο, αλλά διατηρούμε την αγνότητα μας. Η τσαμπούνα ξανά-κάνει την εμφάνιση της (μαζί με τους –παλιούς- QOTSA).

10. Sparkle out of Black Hole
Ακτινοβολία Hawking στην ακουστική της μορφή, space rock, ναι, θέλω κι άλλο.
  
Villagers of Ioannina City – Age of Aquarius (Full Album)

1202
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.