URIAH HEEP: "Live In Armenia"

Οι Uriah Heep δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις στους απανταχού οπαδούς του κλασικού σκληρού ροκ ήχου. Αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτού του μουσικού ιδιώματος με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων ανά των κόσμο, χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις και πάνω από 40 χρόνια ύπαρξης στο μουσικό στερέωμα.

Τι και αν πλέον το μόνο ιδρυτικό μέλος που απομένει είναι ο γερόλυκος Mick Box40th AnniversaryCelebration” το 2009, κλήθηκαν να περιοδεύσουν σε 53 διαφορετικές χώρες καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο. Κάπου εκεί ήταν που δέχθηκαν την πρόταση να παίξουν εμπρός στο κοινό της Αρμενίας για πρώτη φορά. Όπως χαρακτηριστικά συνήθιζε να λέει ο Mick Box, οι Uriah Heep ζούνε για να παίζουν για τον κόσμο τους και όταν αυτός δεν δύναται να παρακολουθήσει ένα από τα show τους, έχουν την υποχρέωση οι ίδιοι να φέρουν αυτό εμπρός στο κοινό τους. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει με το “Live In Armenia”.

Η κυκλοφορία, αν μη τι άλλο, είναι μια χορταστική συλλογή από κομμάτια που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη δισκογραφική διαδρομή της μπάντας. Διπλό CD και συνολικά 15 εντυπωσιακές εκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών, έρχονται να ολοκληρωθούν και να διανθιστούν με την παρουσία ενός Live DVD. Συναντά κανείς τα κλασικά αριστουργήματα όπως “July Morning”, Sympathy, Easy Livin’”, Lady In Black κ.α. καθώς επίσης και νεότερες επιτυχίες του group όπως το Wake The Sleeper. Ο ήχος είναι πολύ άνω του μετρίου και η συμμετοχή του κόσμου καταλυτική στο να δημιουργηθεί η μυστηριακή διάθεση που –ούτως ή άλλως- διαπνέει το έργο της μπάντας διαχρονικά. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι το live μοιάζει τελείως “απείραχτο”, σπάνιο πράγμα για τα δεδομένα της σημερινής μουσικής βιομηχανίας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η μπάντα έπαιξε με νοικιασμένο εξοπλισμό, και όχι τον δικό της, και επομένως οι ηχογραφήσεις δε μπήκαν στην κλασική πλέον διαδικασία του “φτιασιδώματος” και της ωραιοποίησης. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και οι όποιες ατέλειες εμφανείς, κάτι που κατ’ εμέ, μόνο αρνητικό δεν είναι. Είναι μια αυθεντική live ηχογράφηση και εμπεριέχει όλη την απαραίτητη αισθητική και ατμόσφαιρα που περικλείει η κυριολεξία τούτης της λέξης! Ο Bernie Shaw όπως πάντα εντυπωσιακός με την επιβλητική και πλούσια φωνή του, δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. Ούτε ακόμη-ακόμη και αυτούς τους νοσταλγούς του αδικοχαμένου David Byron… O Βox με τον Lanzon συμπλέκουν αριστοτεχνικά κιθάρες και πλήκτρα ενώ το rhythm section των Bolder και Gilbrook, με τις γεμάτες γραμμές του, δίνει όλο το απαραίτητο υπόβαθρο και “ντύνει” πλουσιοπάροχα το συνολικό αποτέλεσμα. Σ’ αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα υπέροχα δεύτερα φωνητικά από σχεδόν ολόκληρη τη μπάντα, που αποδεικνύουν το δέσιμο και την ποιότητα αυτών των σπουδαίων μουσικών.

Συνοψίζοντας, το “Live In Armenia” συνιστά μια δυνατή και ποιοτική ζωντανή ηχογράφηση του σήμερα, όντας όμως ταυτόχρονα τίμια και αυθεντική δουλειά χωρίς προσπάθειες ωραιοποίησης/τελειοποίησης, που είθισται να γίνονται πλέον κατά κόρον, ακόμη και από δήθεν “διαγαλαξιακούς υπερ-μουσικούς” (ονόματα δε λέμε)…. Απευθύνεται σε παλιούς και νέους φίλους των Uriah Heep και -έχω την αίσθηση- δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης από κανένα. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ένα τέτοιο μεγαθήριο να βρυχάται μέχρι σήμερα και να φαντάζει πιο δυνατό από ποτέ. Αν και ομολογουμένως, ποτέ δεν ήμουν φίλος των live κυκλοφοριών, τούτη εδώ αξίζει και δε μένει παρά να το διαπιστώσετε και σεις ιδίοις… ώτοις.


439