WATAIN

Όταν ακούς ή μιλάς για black metal στις μέρες μας, σίγουρα μία από τις μπάντες που σου έρχονται στο μυαλό είναι οι Σουηδοί Watain. Με 20 χρόνια παρουσίας στο χώρο, με κάποιες από τις πιο extreme ζωντανές εμφανίσεις και με μουσική και attitude που αν μη τι άλλο όχι μόνο ταιριάζει αλλά είναι ταυτόσημη με το black ήχο, δε θα μπορούσαν να λείπουν από καμία “λίστα” που αφορά το συγκεκριμένο είδος. Αλλά, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της εικοσάχρονης πορείας σιγά-σιγά…

Οι Watain, ιδρύθηκαν το 1998 στην Ουψάλα της Σουηδίας από τους Erik Danielsson, Pelle Forsberg και Hakan Jonsson. Το όνομα τους, το πήρανε από ένα κομμάτι της Αμερικανικής black metal μπάντας Von. Η μπάντα, άρχισε γράφει τη δική της μουσική και κατάφερε να κυκλοφορήσει το demo “Go Fuck Your Jewish God” το 1998 και το live tape “Black Metal Sacrifice” το 1999, τα οποία δε σκοπεύουν να επανεκδόσουν. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της μπάντας, είναι το EP “The Essence Of Black Purity” τον Οκτώβριο του 1999 από τη Grim Rune Productions. Αυτή η κυκλοφορία, συνοδεύτηκε και από μία εμφάνιση με Malign και Dark Funeral που διοργάνωσαν οι ίδιοι οι Watain με τη Grim Rune Productions.

Το ντεμπούτο album των Σουηδών blacksters, δεν άργησε να έρθει και το “Rabid Death’s Curse” είδε το φως της δημοσιότητας το 2000 από την End All Life Productions και τη Drakkar Productions. Ακολούθησε ένα split EP με τους Diabolicum από τη Spikekult Records, ενώ το split EP με τους Malign που ήταν να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2000 από τη Grim Rune Productions δεν βγήκε ποτέ. Στις αρχές του 2002, η μπάντα περιόδευσε στην Ευρώπη με τους Unpure και το 2003 μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το δεύτερο album της με τίτλο “Casus Luciferi”, με τις συμμετοχές στις συνθέσεις των Necromorbus των Funeral Mist, MkM των Antaeus και Scorn των Katharsis να ξεχωρίζουν. Εδώ να πούμε, ότι ο Necromorbus ήταν ο παραγωγός των Watain σε όλες τις κυκλοφορίες πριν το “The Essence Of Black Purity” και έπαιζε μπάσο στα live τους. Μετά τη κυκλοφορία του “Casus Luciferi”, ακολούθησε η The Stellar Descension Infernal περιοδεία στην Ευρώπη με τους Secrets Of The Moon και Averse Sefira, καθώς και η Rebirth Of Dissection περιοδεία με τους Dissection σε 18 χώρες το 2004. Ο Set Teitan των Dissection, ήταν ο μπασίστας των Watain στη περιοδεία τους στη Ρωσία το 2005 αφού ο Whorth έλειπε και αργότερα έγινε επίσημο μέλος της μπάντας στις ζωντανές εμφανίσεις της.



Το 2006, κάποια μέλη της μπάντας χαιρέτισαν ναζιστικά και φορούσαν t-shirts των NSBM Absurd μετά το show τους στο Γερμανικό Party.San Open Air, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ως Nazi. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο συμβάν, ο frontman της μπάντας έδωσε μία αμφίλογη απάντηση ενώ χαρακτήρισε το NSBM ως αστείο. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2007, το τρίτο πόνημα της μπάντας “Sworn To The Dark” κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και ακολούθησε μία περιοδεία με τους Celtic Frost, Kreator και Legion Of The Damned στη γηραιά ήπειρο. Η μπάντα, έγινε διάσημη για τις “σατανιστικές” απόψεις της και για τα show της που περιελάμβαναν πυροτεχνήματα, κεριά, τελετές και αίμα με αποτέλεσμα το 2008 να πραγματοποιηθεί η πρώτη headline περιοδεία τους στη Βόρεια Αμερική με τους Withered και Book Of Black Earth. Οι Eclipse Eternal και Kronosfear, έπαιξαν μαζί τους σε κάποια από τα shows αυτής της περιοδείας.

Το 2010, οι Watain κυκλοφόρησαν το single “Reaping Death” σε δύο εκδόσεις, σε βινύλιο μαζί με μια διασκευή στο “Chains Of Death” των Death SS και σε CD μαζί με μια διασκευή στο “The Return Of Darkness And Evil” των Bathory. Στις 7 Ιουνίου του 2010, το τέταρτο “χτύπημα” της μπάντας “Lawless Darkness” είδε το φως της δημοσιότητας και απέσπασε τις καλύτερες των κριτικών χαρίζοντας στους Σουηδούς blacksters το πρώτο τους Swedish Grammi για το “Best Hard Rock” album. Το 2012, η μπάντα εμφανίστηκε στα Wacken Open Air και Bloodstock και συμμετείχε στη U.S Decibel περιοδεία με τους Behemoth και In Solitude. Οι Watain, ήταν support των Behemoth και στη The Satanist tour στη Αυστραλία μαζί με τους Bolzer. Στις 7 Μαΐου του 2012, το group κυκλοφόρησε σε DVD και live album το “Opus Diaboli-13 Years Of Black Metal Magic” που σκηνοθέτησε ο Johan Baath και οι ίδιοι.



Το πέμπτο album “The Wild Hunt”, ήταν πλέον γεγονός και κυκλοφόρησε στις 19 και 20 Αυγούστου του 2013 σε Ευρώπη και Αμερική αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αλλαγή στον ήχο της μπάντας αφού εισήγαγαν heavy, progressive και doom metal στοιχεία στη μουσική τους. Το album, ακολούθησε μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου από την Ουψάλα, την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τον Ιανουάριο του 2015, οι Watain πήραν μέρος στη Black Metal Warfare περιοδεία στην Αμερική μαζί με τους Mayhem και τους Revenge. Το Νοέμβριο του 2015, έλαβε χώρα και το δεύτερο μέρος αυτής της περιοδείας μαζί με τους Mayhem και τους Rotting Christ.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Erik Danielsson ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο τρίτο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Music, Blood And Spirit: The Life And Work Of Erik Danielsson”. Το ντοκιμαντέρ, ήταν το τρίτο μέρος μίας σειράς από ανθρώπους που η κοινωνία κατατάσσει στους Ανορθόδοξους. Τον Ιούλιο του 2016, η μπάντα ανακοίνωσε ότι θα περιοδεύσει ακόμα μια φορά με τους Mayhem το Δεκέμβριο και η περιοδεία θα ονομάζεται “The Past Is Alive” και θα περιλαμβάνει επτά ημερομηνίες στην Ευρώπη. Οι μπάντες, έπαιξαν τα “Casus Luciferi” και “De Mysteriis Dom Sathanas” ολόκληρα σε αυτή τη περιοδεία. Οι Watain, επιβεβαίωσαν ότι δεν θα ξαναπαίξουν live το συγκεκριμένο album τους. Στις 27 Οκτωβρίου του 2016, η μπάντα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνθετική διαδικασία του νέου δίσκου ενώ στις 12 Νοεμβρίου του 2016 ο Erik Danielsson εμφανίστηκε με τους Mortuary Drape για την 30η επέτειο τους. Το Δεκέμβριο του 2016, ένα 7” split Ep με τους Mayhem με τίτλο “Sathanas/Luciferi Tour EP” κυκλοφόρησε για αυτά τα shows και περιείχε από ένα κομμάτι σε live εκτέλεση από τη συγκεκριμένη περιοδεία.



Στις 2 Αυγούστου του 2017, η μπάντα ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του έκτου album της με τίτλο “Trident Wolf Eclipse” και θα ήταν η 5 Ιανουαρίου του 2018. Τη κυκλοφορία του δίσκου, θα ακολουθούσαν κάποια show σε συγκεκριμένα venue στην Ευρώπη. Το πρώτο single του νέου album “Nuclear Alchemy”, κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου και η κυκλοφορία του δίσκου από τη Century Media Records συνοδεύτηκε από εξαιρετικές κριτικές, με τη μπάντα να επιστρέφει στις ρίζες της. Οι Watain, ανακοίνωσαν και μία περιοδεία στη Βόρεια Αμερική για τη προώθηση του album στις αρχές του 2018.



Οι Σουηδοί black metallers, θα επισκεφθούν τη χώρα μας και την Αθήνα στις 4 Μαΐου για να “μαυρίσουν” όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα τον Ελληνικό ουρανό. Σίγουρα, ένα ιδιαίτερο show από αυτά που αξίζουν να δούμε έστω και μια φορά. Ένα show, που θα αλλάξει την τετριμμένη εικόνα που έχουμε για τις ζωντανές εμφανίσεις στο χώρο του ακραίου ήχου. Ένα extreme show, βγαλμένο από τα πιο σκοτεινά όνειρα μας. Εμείς θα είμαστε εκεί, για να το απολαύσουμε. Εσείς;…

1480

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.