OOMPH!: “Ritual”

Τη στιγμή που κυκλοφορεί αυτή η κριτική, το album αυτό έχει ήδη φτάσει στο #1, στη γενέτειρα των φίλτατων OOMPH! (όνομα που θα ζήλευαν ακόμα και οι Okilly Dokilly–εντρυφήστε!). Ενός συγκροτήματος, το οποίο δισκογραφεί από τη δεκαετία του ’90 και γνώρισα πρώτη φορά με αυτό τους το τελευταίο πόνημα. Νομίζω λίγα συγκροτήματα έχουν τη δυνατότητα να λένε πώς έχουν γεννήσει ένα ολόκληρο ιδίωμα (NDH–Neue Deutsche Härte) και πως έχουν επηρεάσει τους επίσης ευρέως γνωστούς Rammstein!

Εγγεγραμμένος ων, στο κανάλι της Napalm Records στο YouTube, το ιδιαίτερο όνομα του συγκροτήματος μου κέντρισε την προσοχή, και με μία παρότρυνση από ένα φιλικό πρόσωπο, άκουσα το “Taunsend Mann und ein Befehl” (A Thousand Men and One Order, στα Αγγλικά, το εναρκτήριο του δίσκου μάλιστα), ενώ λίγο μετά ήρθε το προωθητικό υλικό στο e-mail μου.

Το “Ritual”, μου μονοπώλησε την προσοχή και είναι από τα λίγα τον τελευταίο καιρό που μου προξενούν τέτοια χαρά να τα ακούω. Ίσως να φταίει ότι είναι ηχογραφημένο αποκλειστικά στα Γερμανικά, οπότε οι στίχοι λειτουργούν στην ευρύτερη έννοια του album, ως ένα ακόμη όργανο, πράγμα που δείχνει πόσο δεμένο είναι ηχητικά το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι φίλος του συγκεκριμένου είδους, το απόλαυσα κατ’ επανάληψη στις ακροάσεις μου, από την αρχή μέχρι το τέλος, τόσο που αναζήτησα από μόνος μου και τα bonus tracks. Η παραγωγή του είναι πεντακάθαρη και η μίξη των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα φυσικά όργανα έχει γίνει αριστοτεχνικά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό LP στα πλαίσια της ηχητικής προσέγγισης του NDH.

Ήδη από την αρχή του album, το συγκρότημα φροντίζει να “γραπώσει” τον ακροατή ακαριαία, τόσο, που αν γλιτώσεις από το εναρκτήριο κομμάτι, στο δεύτερο (“Achtung! Achtung!”) είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσεις το bodybang. Μέχρι τη μέση, ο ρυθμός είναι καταιγιστικός, με αγαπημένο μου κομμάτι να είναι το “Im Namen des Vaters”. Με την πιο ατμοσφαιρική ανάσα του “Das Schweigen der Lammer”, ο δίσκος δε χάνει τη δυναμική του, αλλά λαμβάνει μία λίγο πιο σκοτεινή “φόρτιση”, η οποία ολοκληρώνεται με το “Seine Seele”, ένα κλείσιμο που δικαιώνει το άνοιγμα, με το εμβατηριακό του πιάνο. Τα bonus κομμάτια του album δεν πρόσθεσαν κάτι ιδιαίτερο στο σύνολο, αλλά είναι ένας επιπλέον χρόνος που σίγουρα περνάει όμορφα.

Στην ολότητά του, το “Ritual” τιμάει το είδος και την πορεία που οδήγησε ως αυτό και κυλάει σα γάργαρο νερό, χωρίς να χάνει ποτέ την σχεδόν χορευτική διάθεσή του. Τελικά, δεν κατάφερε να μου εξάψει τόσο την περιέργεια να γνωρίσω πιο βαθειά αυτόν τον ήχο, αν και στο μέλλον θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με τη μουσική των OOMPH!. Για το τέλος, θα παραθέσω και τους τίτλους των κομματιών του album, μιας και εμένα πάντα με βοηθούσε να επιλέξω μία άγνωστη μουσική, ένας τίτλος που εξάπτει τη φαντασία!

Tracklist:
1. Tausend Mann und ein Befehl (A Thousand Men and One Order)
2. Achtung! Achtung! (Attention! Attention!)
3. Kein Liebeslied (Not a Love Song)
4. Trummerkinder (Children Of Debris)
5. Europa (feat. Chris Harms/Lord of the Lost)-(Europe)
6. Im Namen des Vaters (In The Name of the Father)
7. Das Schweigen der Lammer (The Silence of Lambs)
8. Trr – Fckn – Htlr (συμπληρώστε τα φωνήεντα)
9. Phonix aus der Asche (Phoenix from the Ashes)
10. Lass’ die Beute frei (Release The Loot)
11. Seine Seele (His Soul)
 Bonus tracks:
12. In der Stille der Nacht (In The Dead Of The Night)
13. Lazarus
14. Trrr – Fckn – Htlr (Lord of the Lost remix)

478

Avatar photo
About Χαράλαμπος Σακάτης 40 Articles
Απεχθάνεται τις ταμπέλες, αλλά αν χρειαστεί θα σου προτείνει το πιο καυτό post shoegaze-avant garde-folk punk με ψήγματα new wave-kraut rock που έχεις ακούσει ποτέ. Αν αντέξεις να διαβάσεις ως εδώ, να ξέρεις επίσης ότι λατρεύει τις συνειρμικές περιπλανήσεις στα θεματικά πεδία των αγαπημένων του άλμπουμ.