FIEND: “Seeress”

Όταν συναντάς ένα μουσικό σχήμα που απαρτίζεται από καλλιτέχνες με πλούσιο και ενδιαφέρον βιογραφικό, δελεάζεσαι στο να πάρεις μια γεύση του τι σκαρώνουν όλοι μαζί.

Οι Fiend έχουν βάση το Παρίσι και το μέλος τους που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι ο γνωστός μας από τους Senser, Heitham Al-Sayed. Ο βραχύσωμος τραγουδιστής των Βρετανων Senser, εδώ κρατάει και κιθάρα, ενώ στην δεύτερη κιθάρα και τα σύνθια βρίσκεται ο σεσημασμένος Michel Bassin (TREPONEM PAL, MINISTRY, KMFDM). Την μπάντα συμπληρώνουν ο μπασίστας Nicolas Zivkovich (DDENT, Les Tigres Du Futur), οποίος κάνει επίσης τα φωναχτά μέρη των φωνητικών και τον χειρισμό των πλήκτρων, και ο τυμπανιστής Renault Lemaitre.

Στα 52 λεπτά του “Seeress”, που έχω την εντύπωση πως είναι η τρίτη τους full length προσπάθεια, η μπάντα προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο το sludge-οειδές doom που δανείζεται στοιχεία τόσο από τη σκηνή της Νέας Ορλεάνης (βλ. Eyehategod), όσο και από τους Sleep (στα πιο αργόσυρτα σημεία). 

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τα φωνή του Al-Sayed σε κάτι διαφορετικό από ό,τι την είχες συνηθίσει στα 90s και μάλιστα, σε ένα είδος αντίθετης μουσικά, φιλοσοφίας. Οι Fiend ισορροπούν υπέροχα την σκληράδα της core πλευράς του sludge, με την doom ψυχεδέλεια, σε μεσαίας προς μεγάλης διάρκειας κομμάτια, καταφέρνοντας να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλο το μήκος του album.

Η παραγωγή είναι καλή, διατηρώντας ένα ιδανικό επίπεδο βρωμιάς που χρειάζεται η βαλτώδης ερμηνεία της sludge μουσικής και είναι όσο καθαρή χρειάζεται στα πιο ψυχεδελικά μέρη όπου υπάρχει ανάγκη να ξεχωρίζει η κάθε λεπτομέρεια. Τα μέλη των Fiend είναι πολύ δεμένα και το rhythm section καταφέρνει να γίνεται ένα σώμα με τις κιθάρες και να οδηγεί την ακοή σου σε μονοπάτια που είναι προσχεδιασμένα για αυτήν. 

Το καλλιτέχνημα του εξώφυλλου δένει όμορφα με την μουσική και σε αφήνει να σκηνοθετήσεις την δική σου ιστορία με πρωταγωνίστρια την εικονιζόμενη μάντισσα με τα τέσσερα χέρια.

Το τρίτο album των Fiend προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους των προαναφερόμενων ιδιωμάτων, καθώς και σε όσους μουσικά περίεργους θα “ψηθούν” διαβάζοντας το βιογραφικό των μελών τους. Το “Seeress” έχει τις κατάλληλες δόσεις από κάθε πτυχή των Fiend και δεν κουράζει ούτε με υπερβολική λάσπη, ούτε με επιθανάτια αργά tempos, ούτε με ψυχεδέλεια που χρειάζεται χρηματική δαπάνη για να γίνει κατανοητή.

Με έπεισαν στο να ακούσω και τις προηγούμενες δουλειές τους στο Bandcamp (LINK).

Highlights: “Ancestral Moon”, “Vessels”, “A Crown of Birds”

https://www.facebook.com/FiendBand

757

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.