IN VAIN

To progressive metal δείχνει να διανύει μια ιδιαίτερη “άνοιξη” στη Νορβηγία. Αλλεπάλληλες κυκλοφορίες που σφύζουν από ποιότητα και έμπνευση εμφανίζονται διαρκώς, φρεσκάροντας το ταλαιπωρημένο σώμα του prog και πολλές νέες μπάντες ξεπετάγονται από το πουθενά εξελίσσοντας το είδος. Μια από αυτές είναι και οι deathsters In Vain οι οποίοι πρόσφατα κατέθεσαν τη δική τους νέα πρόταση, το πολύ καλό “Currents” και με την ευκαιρία, το Rockway.gr επικοινώνησε με την μπάντα και συζήτησε για το album και όλα αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν εκεί πάνω. 

Γεια σας παιδιά. Θα ήθελα να αρχίσω ρωτώντας σας πώς αρχίσατε να γράφετε μουσική; Ποια ήταν τα κίνητρά σας να πιάσετε ένα όργανο και να αρχίσετε να παίζετε; Παίξατε και σε άλλες μπάντες πριν τον σχηματισμό των In Vain;
Γεια κι ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Οι γονείς μου, μου αγόρασαν μια κιθάρα όταν ήμουν νέος και παρακολούθησα μαθήματα σε μια μουσική σχολή για μερικά χρόνια. Ωστόσο απόλαυσα πραγματικά την κιθάρα μόνο όταν άρχισα να παίζω σε μπάντα. Έπαιξα σε μερικά σχήματα πριν ξεκινήσουμε τους In Vain. Η πρώτη μπάντα που έπαιξα ήταν μια μπάντα grunge κι από κει προχώρησα σε πιο ακραία μουσική. Φαντάζομαι τα κίνητρα ήταν να περνάμε καλά και να είμαστε δημιουργικοί με μουσική, κι αυτό είναι το κύριο κίνητρο μέχρι σήμερα.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ που έχετε υιοθετήσει για να χαρακτηρίσετε τους In Vain; Εννοώ, πώς θα μπορούσατε να περιγράψετε πώς ηχούν οι In Vain σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ πριν το στυλ της μουσικής σας;
Από την αρχή είχαμε ένα όραμα να προσπαθούμε να συνδυάσουμε διαφορετικά μουσικά στοιχεία με έναν ισορροπημένο τρόπο, χωρίς να κάνουμε την μουσική χαοτική και μη συνεκτική. Οπότε από την αρχή είχαμε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να εξερευνήσουμε ένα ευρύ μουσικό τοπίο. Δεν έχουμε κανέναν κανόνα για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Ο στόχος μας παραμένει στο να γράφουμε υψηλής ποιότητας τραγούδια και να εκθέτουμε πρωτότυπη και δημιουργική όσο και διαχρονική μουσική. Εξαιτίας της τάσης των ανθρώπων να βάζουν πράγματα σε τσουβάλια, έχουμε υιοθετήσει τον όρο “extreme progressive metal”. Ορίζουμε το “progressive” ως μια μίξη πολλών διαφορετικών στοιχείων και προσπαθούμε να έχουμε κάποιου είδους πρωτοτυπία και μοναδική ταυτότητα. Το extreme metal είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε τραγούδια που έχουν death, black και doom metal επιρροές.

Με το LP “Latter Rain” πίσω στο 2007 είχατε αναγνωριστεί ως μια μεγάλη ελπίδα για το black / death metal. Το “Mantra” φάνηκε να μπερδεύει λίγο το κοινό αλλά επανήλθατε με το “Ζnigma”. Καθορίσατε το προσωπικό σας στυλ; 
Το μουσικό μας περιβάλλον είναι πολύ μεγάλο από την αρχή. Όπως ανέφερα παραπάνω, έχουμε τραγούδια που προσεγγίζουν το black, τραγούδια που είναι death metal κι επίσης doomy τραγούδια, συνυπολογίζοντας τα περισσότερα από τα τραγούδια μας χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα στοιχείων. Στο “Latter Rain” είχαμε πολλά γρήγορα τραγούδια, ενώ στο “Mantra” υπήρχαν περισσότερο αργά και μια πιο σκοτεινή διάθεση γενικότερα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις ένα τραγούδι In Vain και να πεις “αυτοί είναι οι In Vain συνοπτικά”. Θα χρειαζόσουν περισσότερα τραγούδια για να κάνεις μια αρμόζουσα αναπαράστασή μας, επειδή η μουσική μας ποικίλλει πολύ και τα τραγούδια διαφέρουν το ένα από το άλλο. Κατά μία έννοια μπορείς να πεις ότι το στυλ των In Vain είναι ακριβώς το γεγονός οτι συνδυάζουμε ένα ευρύ φάσμα από στυλ. 

Ποιες είναι οι επιρροές σας, όταν δημιουργείτε μουσική; Ατομικά ή ως μπάντα, ποιες είναι τα αγαπημένα σας group; Ποια είναι η σχέση σας με άλλα είδη;
Είμαι επηρεασμένος απ’ όλα τα είδη μουσικής και έχω ένα πολύ ευρύ φάσμα μουσικών γούστων. Επηρεάζομαι από τη ζωή γενικά, άλλα είδη τέχνης, ταξίδια, κτλ.

Το “Currents” είναι παράξενος τίτλος. Ποια είναι η κεντρική ιδέα πίσω απ΄ αυτόν; 
Το “Currents” ήταν αρχικά ο τίτλος για ένα από τα τραγούδια, αλλά αργότερα κατέληξε ως τίτλος του album. Ο τίτλος αντανακλά τις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, την συγχώνευση πολιτισμών και την μετανάστευση ανθρώπων πέρα από ηπείρους και σύνορα. Παρόλο που δεν πρόκειται για ένα concept album, πολλά από τα καινούρια τραγούδια επισημαίνουν αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης το πώς να βρεις προσωπικό νόημα και ειρήνη σε έναν κόσμο που φαινομενικά συνεχίζει να γυρνάει όλο και πιο γρήγορα.

Ακούγοντας το album, έχω πειστεί ότι οι In Vain είναι μια εξελισσόμενη μπάντα. Ποιος ήταν ο κύριος στόχος σας, μετά την σχεδόν 5 ετών σιωπή μεταξύ των “Ζnigma” και “Currents ”;
Φαίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι ξοδέψαμε 5 χρόνια γράφοντας αυτό το album. Δεν έγινε ακριβώς έτσι. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γιατί αυτό το album καθυστέρησε. Προσωπικά προβλήματα με ανάγκασαν να μη συνθέτω για σχεδόν έναν χρόνο και όντας ο μόνος συνθέτης στην μπάντα, αυτό πάγωσε όλη τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, δουλεύω στο ντεμπούτο album της άλλης μου μπάντας, From Strength To Strength, στην οποία παίζουμε hardcore και θα εκδώσουμε το debut μας κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Εκτός απ’ αυτό, ξόδεψα πολύ χρόνο διαβάζοντας για την CFA, που είναι μια οικονομική έρευνα που κάνω τα τελευταία 3 χρόνια εκτός από την πλήρους απασχόλησης δουλειά μου. Το album ήταν στην πραγματικότητα τελειωμένο τον Ιούνιο του 2017, αλλά δεν μπορούσαμε να ορίσουμε επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, μέχρι που κλείσαμε μια περιοδεία που να το υποστηρίξει. 

Το “Currents” ακούγεται πιο σκοτεινό και “νευριασμένο”. Η κτηνωδία ισορροπημένη με το “progressive” με πολλές ματιές σε πιο “διανοούμενους” χώρους. Τι σας οδήγησε να πάτε στο progressive άκρο; Ήταν μια σχεδιασμένη επιλογή ή ήταν μια φυσική διαδικασία στην σύνθεση;
Χμ, ίσως… Αυτή δεν ήταν η πρόθεσή μας. Η πρόθεσή μας ήταν απλά να γράψουμε καλά τραγούδια και να παράγουμε μουσική που να αντέχει στο χρόνο. Όσον αφορά στα prog θέματα, πάντα χρησιμοποιούσαμε αυτά τα στοιχεία. Απλά άκουσε το πρώτο μας album “Latter Rain” και θα ακούσεις αρκετές από αυτές τις επιρροές.

Ανήκετε στην black/ death πλευρά της μουσικής και νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία για μια προφανή λατρεία για μπάντες όπως τους Dark Tranquillity ή τους Edge of Sanity ή τους Emperor. Σχημάτισα την σκέψη ότι αυτό το νέο υλικό ηχούσε ως ένα crossover ανάμεσα σε αυτούς τους “πρωτοπόρους”. Ευαίσθητο απ’ τη μια πλευρά, μανιώδες και με πολλή παραμόρφωση απ’ την άλλη. Πόσο σωστός είμαι;
Έχω ακούσει αυτά τα ονόματα να αναφέρονται αν και δεν έχω ακούσει κανένα album από΄ τις δυο πρώτες. Ωστόσο, οι Emperor είναι μια από τις αγαπημένες μου metal μπάντες και κρατάω το “The Prometheus” ως το album που προτιμώ από τις δουλειές τους.

Αισθάνεσαι ικανοποιημένος με το “Currents”; Αν είχες την ευκαιρία να αλλάξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό;
Είμαι πολύ χαρούμενος με όλα. Ίσως ήταν λάθος να βγάλουμε δυο εκδόσεις του album. Αυτό φαίνεται να έχει μπερδέψει πολύ κόσμο. Η διαδικασία σκέψης μας πίσω από αυτό ήταν ότι θέλαμε οι νέοι ακροατές και κριτικοί να πάρουν την κανονική έκδοση γιατί μια ώρα μουσικής ίσως να είναι υπερβολική, ειδικά όταν τα τραγούδια είναι τόσο περίπλοκα όσο τα δικά μας. Ωστόσο, ξέραμε ότι υπάρχουν οπαδοί μας που θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερη μουσική. Είχαμε 9 τραγούδια ηχογραφημένα και ήμασταν ικανοποιημένοι με όλα, οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους οπαδούς. Τέλος πάντων, έχουμε αντιληφθεί ότι πολλοί απ’ αυτούς δεν αγόρασαν την special έκδοση, απλά streamάραν την κανονική έκδοση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν την πλήρη εικόνα του album.

Το album τεχνικά ακούγεται τέλειο, πολύ δυνατό αλλά με όλες τις λεπτομέρειες των μελωδιών σας απόλυτα καθαρές. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να το καταφέρετε; 
Ήμασταν πολύ χαρούμενοι με τον ήχο στο “Ζnigma”. Θέλαμε έναν πολύ πιο οργανικό ήχο αυτή τη φορά και πιστεύω ότι ο Jens Bogren έκανε πολύ καλή δουλειά. Όπως είπες, η παραγωγή είναι δυνατή και μπορείς να ακούσεις όλες τις λεπτομέρειες καθαρά.

Η μουσική σας είναι πολύ άμεση αλλά την ίδια στιγμή πολύ τεχνική. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να αναπαράγετε το υλικό σας ζωντανά;
Λοιπόν, δεν είναι η πιο κατάλληλη μουσική για live, αλλά είμαστε όλοι πολύ ικανοί μουσικοί και με λίγη εξάσκηση τα καταφέρνουμε. Προφανώς υπάρχουν πολλά τμήματα (χορωδίες, κτλ.) που απλά δεν γίνεται να αναπαράγουμε 100% ζωντανά για πρακτικούς λόγους και πολλά από τα φωνητικά τμήματα δεν θα ακουστούν ποτέ τόσο καλά ζωντανά όσο στο CD δυστυχώς.

Το τελευταίο σας album έχει εκδοθεί μέσω της Indie Recordings. Πώς είναι η σχέση μεταξύ σας;
Είμαστε με την Indie Recordings από το 2005 και στην πραγματικότητα είμαστε η πρώτη μπάντα που υπέγραψαν ποτέ. Έχουμε καλή σχέση μαζί τους. Προφανώς υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα.

Έχετε κάποια άμεσα σχέδια; Περιοδείες, video clips, κτλ.
Είναι γεγονός πως έχουμε. Θα είμαστε ειδικοί καλεσμένοι στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των Orphaned Land απ’ τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου. Οι Subterranean Masquerade και Aevum θα συμμετάσχουν ως support. Ελάτε να μας τσεκάρετε! 

Πόσο μακριά αισθάνεστε ότι θα φτάσετε με το καινούριο album; Υπάρχει μια καθορισμένη “κορυφή” στις φιλοδοξίες των In Vain;
Όταν παίζεις μουσική δεν πιστεύω πως υπάρχει καμία κορυφή, όσο απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Φυσικά, μπορεί  να υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχεις φτάσει σε μια κορυφή και που προτιμούν ένα συγκεκριμένο album, αλλά θα συνεχίσω να παίζω μουσική όσο περνώ καλά και προσθέτει στην ποιότητα ζωής μου. Οι προσδοκίες μας είναι να ωριμάσουμε την μπάντα, αλλά ο κύριος στόχος θα είναι πάντα να περνάμε καλά και να γράφουμε υψηλής ποιότητας τραγούδια. 

Δεν έχω να ρωτήσω κάτι άλλο, ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Οι τελευταίες κουβέντες προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, είναι δικές σου.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξή σας, το εκτιμούμε! Συνεχίστε να υποστηρίζετε την καλή μουσική και δώστε την ευκαιρία στο καινούριο μας album “Currents”.

https://www.facebook.com/InVainOfficial/

262

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.