Τέταρτο album για τους νορβηγούς μελωδικούς prog deathsters In Vain οι οποίοι κλείνουν μια λαμπρή δεκαετή πορεία με την ολόφρεσκη δημιουργία τους “Currents”, ένα album που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και που έχω την αίσθηση ότι θα διαταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του χώρου.
Γιατί αυτό; Για τον απλό λόγο ότι οι In Vain δημιούργησαν ένα περίτεχνο σύνολο μεγάλης διάρκειας συνθέσεων οι οποίες αναμιγνύουν αριστοτεχνικά τις επιρροές της μπάντας δίνοντας ένα προϊόν υψηλού ενδιαφέροντος και οριστικοποιώντας την άποψη ότι το σύγχρονο progressive χρωστά πολλά στην έμπνευση ολοένα και περισσότερων Νορβηγών μουσικών που ακολουθούν (και μεγαλουργούν σε) αυτό το δύσβατο και λεπτών ισορροπιών μονοπάτι.
Η βάση της μουσικής των In Vain είναι φυσικά το μελωδικό death metal του οποίου οι μέσες ταχύτητες το ρέπουν προς το doom. Έξυπνες δομές που αρχικά “ξενίζουν” λόγω της στριφνότητάς τους αλλά που μεταβάλλουν κλιμακωτά τις συναισθηματικές στάθμες των τραγουδιών σε αυτόνομες (και πανέμορφες να προσθέσω) μελωδικές οντότητες με την μορφή εξαιρετικών ρεφρέν. Εκλεπτυσμένο riffing που άλλοτε κλίνει προς τη βιαιότητα και άλλοτε καταλαγιάζει δίνοντας μια αιθέρια αίσθηση, σεμιναριακού επιπέδου ρυθμικό υπόβαθρο από ένα δίδυμο το οποίο με άφησε άναυδο πάμπολλες φορές και σπουδαία φωνητικά από τους δυο τραγουδιστές Sindre Nedland και Andreas Frigstad σε καθαρά και growls αντίστοιχα, ιδανικοί ερμηνευτές για τα πολύ καλά τραγούδια που έγραψαν οι In Vain.
Οι συνθέσεις είναι πολυδιάστατες και απρόβλεπτες με ισχυρό το στοιχείο της εκπλήξεως, απαιτούν την προσοχή του ακροατή αλλά διατηρούν έναν υψηλό βαθμό απομνημόνευσης και δεν κουράζουν. Συνολικά το “Currents” εμπεριέχει γεροδεμένο υλικό και οι καλλιτεχνικές κορυφές του είναι πολλές, σε κομμάτια όπως το “Seekers of the Truth” (σε αλλοπρόσαλλο κουπλέ με στοιχεία από τους Edge Of Sanity και τους Dark Tranquillity και με ρεφρέν που μέχρι και τους Rotting Christ μου έφερε στο νου), το “Soul Adventurer” με τους Leprous αλλά και Need χρωματισμούς του, το περιπετειώδες “Blood We Shed” που μάλλον είναι και η πλέον προσωπικά ορισμένη στιγμή που δίνει την ταυτότητα της μπάντας, το “En Forgangen Tid (Times of Yore Pt. II)” το οποίο είναι τραγουδημένο στη μητρική τους γλώσσα και θα το περιέγραφα σαν μια μίξη των Ulver (του debut τους κυρίως) με τους Paradise Lost, το πολύ καλό “Origin” που προσεγγίζει τους Dark Tranquillity και τους Katatonia, το Emperor / Dissection τεχνοτροπίας “As The Black Horde Storms” ή το “Standing on the Ground of Mammoths” που κλείνει το album με Dream Theater-ικό (ή και Edge Of Sanity-ικό, των δυο “Crimson”) τρόπο.
O Jens Bogren έκανε πάλι το θαυματάκι του, το “Currents” ηχεί τέλειο και πεντακάθαρο παρά τη πολυφωνική φύση του και αναδεικνύονται πλήρως οι τεχνικές αρετές των Νορβηγών.
Πολύ καλή δουλειά το “Currents” αν και σίγουρα, ειδικά κατά τις πρώτες ακροάσεις, σε κάποιους θα αφήσει μια συγκεχυμένη γεύση. Αλλά όταν θα δώσεις επαρκή χρόνο και αφομοιωθεί το υλικό στη συνείδησή σου, τότε θα σε ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Εντυπωσιασμένος και πολύ ευχαριστημένος από τους In Vain, διαισθάνομαι λαμπρό καλλιτεχνικό μέλλον για τους Νορβηγούς αν συνεχίσουν έτσι.
https://www.facebook.com/InVainOfficial/
629