THE HAUNTED: “Strength In Numbers”

Μπάντα- ορόσημο η οποία προσέφερε κι αυτή το δικό της Big Bang στον καμπύλο και ορθάνοικτο χωρόχρονο που ονομάζεται metal μουσική.

Από τα σπλάχνα των At The Gates, η άμεση αυτή συνέπεια που φέρει τον τίτλο The Haunted, δεν έχει σταματήσει από το 1998 (και το εκπληκτικό ομώνυμο debut της, ιδού το Big Bang που αναφέρθη ανωτέρω) να ορίζει το δικό της υποσύνολο τέχνης μέσα στον κοινό παρονομαστή που λέγεται thrash metal. Άλλοτε πιο κοντά στη θηριωδία του death, άλλοτε προς έναν “desert” ψευδολανθάνοντα τεμπέλικο stonerισμό κι άλλοτε διαλύοντας τους όποιους περιορισμούς μπορούν να τεθούν κάτω από την ακρότητα στον metal ήχο, οι δημιουργίες αυτής της μάζωξης μουσικών είναι απτά δείγματα έμπνευσης και εξέλιξης στη μουσική επιστήμη.

Κάπου ανάμεσα στη θηριωδία του (αμφιλεγόμενου κατά πολλούς, ο γράφων φυσικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετoς κι έχει τοποθετηθεί σαφέστατα επί αυτής της δουλειάς) προ τριετίας “Exit Wounds” και την αποστεγανοποίηση των πειραματικών επί Peter Dolving album “Versus” και “Unseen”, το album της επαναφοράς των Σουηδών, “Strength In Numbers” ακούγεται και πάλι εξελισσόμενο κι απρόβλεπτο.

Όχι, ηχητικά δεν υπάρχει αλλαγή κι ούτε θα δεις άλλο πρόσωπο συνθετικά πέραν αυτού της οργής, της δύναμης και της τεχνικής. Οι παράμετροι δημιουργίας είναι και πάλι οι ίδιες αλλά για άλλη μια φορά η αίσθηση που αφήνουν οι The Haunted είναι “ένκυκλη”, με την έννοια ότι αν το “Exit Wounds” συμπλήρωνε την καμπύλη του “One Kill Wonder”, το “Strength In Numbers” κάνει το ίδιο με το ακρογωνιαίο “The Dead Eye”.

Ο Ola Englund έχει πλήρως εγκλιματιστεί με τον Patrick Jensen, δένει ένα δίδυμο που σπέρνει περίσσεια φαντασμαγορικού και ενδιαφέροντος riffing στις δομές των κομματιών αλλά με εμφανή αλλαγή στα solo standards που ακολουθούντο ως τώρα, με την απουσία της ambient στάσης του μεγάλου Anders Bjorler να είναι αισθητή αλλά χωρίς να μειώνει την εκ διαμέτρου αντίθετη, πλουραλιστική αντιμετώπιση του Ola, o οποίος είναι και ο κύριος εκφραστής αυτών των “prog” αέρηδων που πνέουν ανάμεσα στις αγριεμένες συνθέσεις (όπως στο νεωτεριστικό, πλήρως απομακρυσμένο από τα συνήθη ηχοτόπια της μπάντας, “This is the End”, με τη βασική δομή του κομματιού να ανήκει στους Alice Chains και με Dream Theaterικό – ζντόινγκ! – solo), δίνοντας ανάσες.

Ο Jonas Bjorler (ο έτερος διζυγωματικός) με το μπάσο του συνεχίζει και δίνει σεμινάρια εγκλιματισμού δυσαρμονικών φράσεων με τις μελωδικότατες, heavy ιδέες των εξάχορδων και φυσικά αριστεύει ως συνοδός του τεράστιου Adrian Erlandsson, ίσως του μεγαλύτερου drummer που ανέδειξε η ευρωπαϊκή ήπειρος, ο οποίος αποδεικνύει τη μεγάλη κλάση του. Ακριβέστατος, σαρώνει στα γρήγορα σημεία ως ανθρώπινος μετρονόμος, απολαυστικός στις speed θεματολογικές οντότητες “Tighten the Noose”, “Brute Force” και στιβαρό τεκμήριο όγκου και βαρύτητας όταν κατεβάζει ταχύτητες. Εξωγήινη απόδοση και συμφωνώ απόλυτα με όσους τον θέλουν κορυφαίο drummer του είδους (με σίγουρο επιλαχόντα τον φοβερό Eloy Casagrande των Sepultura από την άλλη πλευρά του ωκεανού).

Τα “Spark”, “Preachers of Death” (μα τι εξαιρετικός επίλογος και ταυτόχρονα intro του απίστευτου ομότιτλου track – αυτό θα πει prog κύριοι!), είναι πολύ καλά mid tempo δείγματα που θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται στις τελευταίες δουλειές της μπάντας με τον Peter Dolving στα φωνητικά. Με μελωδικά ρεφρέν και προσαρμοσμένα πλήρως στα πρότυπα της προσωπικότητας του εξαιρετικού για άλλη μια φορά growler που ακούει στο όνομα Marco Aro ο οποίος φωνητικώς διαπρέπει. Όπως επίσης και το αριστουργηματικό “The Fall” ή το επιλογικό “Monuments” που κλείνει με έναν ευχάριστα αναμενόμενο ύφος το album, στα χνάρια των doom στιγμών της αρχέγονης πηγής όλωv αυτών των καταπληκτικών χωροχρονικών συμβάντων που τα γέννησε. Των θεόθεων At The Gates και της παράδοσής τους.

Οι The Haunted επανήλθαν με ένα ακόμη φοβερό album, το οποίο εσωκλείει άπειρη προοδευτικότητα μέσα του (θα το νιώσεις σε κάθε γέφυρα αυτό). To “Strength In Numbers” είναι τέλειο εκτελεστικά, με πάνοπλη θεωρία πίσω από την οργή του, ολοκάθαρο ηχητικά και αποτελεί το απαύγασμα της εμπειρίας αυτών των πέντε σπουδαίων μουσικών που ως τέτοιοι παράγουν και ανάλογου επιπέδου τέχνη. Αποκερώστε τα ώτα σας και βιώστε την. Τα σέβη μου και ’til alzheimer divide us!

https://www.facebook.com/hauntedofficial
http://the-haunted.com/

475

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.