Rotting Christ, Hail Spirit Noir, Aherusia (26/03/2017) Piraeus 117 Academy

Οι Rotting Christ είναι το μεγαλύτερο metal συγκρότημα της Ελλάδας.Έχει ειπωθεί πολλές φορές και πλέον ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η αλήθεια. Όπως και την προηγούμενη φορά στο Gagarin, έτσι και τώρα, η πρώτη μέρα έγινε sold out και η δεύτερη ήταν επίσης γεμάτη από τους φίλους τoυ σχήματος που έδωσαν δυναμικό παρόν στα live, για να απολαύσουν το πλέον αγαπημένο σχήμα του αθηναϊκού (κι όχι μόνο) κοινού.

Η δεύτερη συναυλία, αποτέλεσε κι ένα special show, με την παρουσίαση όλου του “Thy Mighty Contract”, μαζί με άλλα αγαπημένα κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Παρόλο που το 1993 δε μας ακούγεται πολύ μακρινό, είναι ήδη 24 χρόνια πίσω κι αισίως, ο δίσκος κλείνει οσονούπω ένα τέταρτο του αιώνος. Στο άκουσμα αυτού του νέου, πολλοί από τους φίλους του σχήματος που αγαπούν τις παλαιότερες κι εν προκειμένω, την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, έδειξαν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση.

Για το show της Κυριακής επιστρατεύτηκαν και δυο σχήματα για να ανοίξουν το live, με πρώτους τους Aherusia να βρίσκονται στο stage. Φτάνοντας στο Academy αργοπορημένη, δυστυχώς δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω ολόκληρο το set τους για να έχω πλήρη εικόνα.

Στο ημίωρο set τους, παρουσίασαν με επαγγελματισμό ένα μικρό μέρος της δισκογραφίας τους, προθερμαίνοντας ευχάριστα τους παρευρισκόμενους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους παρακολουθήσουν σύντομα στην παρουσίαση της νέας τους δουλειάς στο Second Skin για το οποίο έχουν προετοιμάσει μία ιδιαίτερη βραδιά (δελτίο τύπου).

Οι Hail Spirit Noir έχουν μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόσμιξη στον ήχο τους, καθώς μπλέκουν prog και ψυχεδέλεια που θυμίζει ‘70s με την black metal, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο τελευταίος ολοκληρωμένος τους δίσκος, “Mayhem In Blue”, για τον οποίο γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές, κυκλοφόρησε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ έχουν άλλα δυο full-length στο δυναμικό τους.

Στη live εμφάνισή τους, ο ήχος τους συμπληρώνεται κι από την απαραίτητη θεατρικότητα στην κινησιολογία τους, ιδιαιτέρως του τραγουδιστή τους.

Ικανοποιητικότατη παρουσία μικρής διάρκειας για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άψογα και σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού το εν λόγω live προέκυψε πριν από λίγες μόλις μέρες.

Το σύνθημα είναι γνωστό. “ Ένα, δύο, τρία, πουτάνα όλα”. Λίγο μετά τις εννέα και μισή oι Rotting Christ βρέθηκαν στο stage και η ανίερη τελετουργία ξεκίνησε με το “The Sing Of Evil Existence”.Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτο μέρος του live αφιερώθηκε στο “Thy Mighty Contract”, το οποίο και παρουσιάστηκε σχεδόν αυτούσιο.

Tην ολοκλήρωση του πρώτου μέρους σήμανε το “Societas Satanas” από το side project του Σάκη Τόλη, τους Thou Art Lord, ενώ συνέχισαν με επιλογές μεταξύ των δημοφιλέστερων κομματιών από την υπόλοιπη δισκογραφία τους.

Από τον τελευταίο δίσκο, που δε θα μπορούσε παρά να έχει μείζονα ρόλο στη βραδιά, ακούσαμε τα Ze Nigmar, Elthe Kyrie και Αpage Satana. Βέβαια, δεν έλειψαν κομμάτια όπως τα King Of A Stellar War και Nemecic, τα οποία έχουν ξεχωρίσει μέσα στα χρόνια και κάθε φορά που παρουσιάζονται ζωντανά κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εκρηκτική.

Εκτός από τις πολλές ευχαριστίες του Σάκη για όλον τον κόσμο που συγκεντρώθηκε αυτές τις δυο μέρες, δεν έλειψαν και οι σκηνοθετικές του οδηγίες για τον, γνωστό πλέον, “κύκλο με ξύλο” και όχι μόνο, όντας σε αδιάκοπη επαφή με το κοινό, ενώ παράλληλα αεικίνητοι (όπως κάθε φορά) ήταν και οι Θέμης Τόλης, Βαγγέλης Καρζής και Γιώργος Εμμανουήλ, καταθέτοντας τον ιδρώτα τους κι όλη τους την ενέργειά τους επί σκηνής.

Η setlist δυστυχώς δεν ήταν το ίδιο γενναία με του Σαββάτου, όπου έπαιξαν για περίπου δυόμιση ώρες, αλλά σε κάθε περίπτωση μερίμνησαν ώστε να ικανοποιήσουν τους φίλους τους, φροντίζοντας μαζί με το Thy Mighty Contract να παίξουν και κομμάτια που όλοι ήθελαν να ακούσουν. Παράλληλα, οι γενικότερες συνθήκες, ο άριστος ήχος, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος με ακρίβεια κι ο πολύ ωραίος χώρος του Piraeus Academy, που μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία αρκετού κόσμου, συνέβαλλαν στο να κυλήσει εξαιρετικά η βραδιά.

Το τέλος ήρθε φυσικά με το Non Serviam, δίνοντας την πανηγυρική λήξη σε αυτό το διήμερο που αφιερώθηκε στο αγαπημένο black metal συγκρότημα, τόσο εκτός όσο κι εκτός Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να περιγράψω συναισθήματα, ξέρω πως οι περισσότεροι (αν όχι όλοι), είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή, βρεθήκατε, είδατε κι ακούσατε.

Τα live των Rotting Christ είναι μία γιορτή του εγχώριου metal, καθώς δε λείπει κανείς. Θα δεις πάντα πολλούς μουσικούς, φίλους της σκηνής που δε χάνουν live, πιτσιρικάδες που τους έφεραν οι γονείς τους παρέα (κυριολεκτώ), πράγματα που χτίζουν μία πολύ ευχάριστη εικόνα κι ατμόσφαιρα. Οι Rotting Christ ήδη έχουν αρκετά χρόνια παρελθόν στον χώρο, είναι το μεγαλύτερο όνομα της metal σκηνής της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή και φαίνεται πως έχουν πολλά ακόμα να δώσουν στο μέλλον.

Rotting Christ setlist
Intro- Satani
The Sign Of Evil Existence
Transform All Suffering Into Plagues
Fgmenth Thy Gift
Exiled Archangels
Dive The Deepest Abyss
Coronation Of The Serpent
The Fourth Knight Of Revelation
Societas Satanas
Ze Nigmar
Kατὰ τόν δαίμονα ἑαυτοῦ
Αthanatoi Este
Nemecic
Elthe Kyrie
Apage Satana
King Of A Stellar War
In Yumen Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
ΧΞς
Νοn Serviam

photos/ video: Cristina Alossi

602

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.