THE TOSSERS: “Smash The Windows”

Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των Ιρλανδών και τι καλύτερο μπορείς να ακούς όσο καταβροχθίζεις pints και σφηνάκια υπέροχου whisky;

Από το ντεμπούτο τους “We’ll never be sober again” πριν από 24 χρόνια (δηλαδή 1993 για να μη βγάζεις υπολογιστές) μέχρι και σήμερα, αυτοί οι τύποι από το Σικάγο, μεγαλωμένοι με τον παλιό καθολικό Ιρλανδικό τρόπο, υμνούν το πιώμα και το χουλιγκανισμό. Απόδειξη του τελευταίου, ο τίτλος του ένατου full length album τους, “Smash the Windows”.

Στο ευρύτερο κλίμα στο οποίο ωριμάζουν οι Dropkick Murphys, οι Floggin’ Molly και οι Rumjacks, οι Tossers πιο παραδοσιακοί από τους προαναφερθέντες είναι κοντύτερα στους Dubliners από κάθε άλλη irish punk rock μπάντα. Βιολί, μπάντζο, μαντολίνο, ιρλανδική σφυρίχτρα, στίχοι που θα σηκωθείς να τραγουδήσεις σε ένα μεγάλο φαγοπότι, πολύ πολύ μεθυσμένος.

Η διαφορά με τους υπόλοιπους της φάσης είναι πως οι Tossers που και που χρησιμοποιούν τη γλώσσα των παππούδων τους, τα gaelic, και στο “Smash the Windows” περιέχει δυο τέτοια κομμάτια, το “Erin Go Bragh” και το “A Ghra Mo Chroi”. H φωνή του Tony Duggins εμπνέει κέλτικη αυθεντικότητα και οι ξέφρενοι ρυθμοί των κομματιών σε κάνουν να θέλεις να χορέψεις μέχρι και riverdance. H παραγωγή είναι καθαρή, όσο χρειάζεται για να ξεχωρίζουν όλα τα συμμετέχοντα όργανα και οι μουσικοί δίνουν τους καλύτερους τους εαυτούς.

Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με τη Victory Records, οι Tossers κυκλοφορούν ένα ακόμη album με όμορφα drinking songs, που συνοδεύουν κάθε γουλιά αλκοόλ και μπορούν να γίνουν η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε κάποια ανύποπτη pub. Εκτός από τους γρήγορους ρυθμούς, υπάρχουν και πιο μπαλαντοειδής σαν τα “Ressurection Mary” και “Danny Boy”, σε ένα σύνολο 54 λεπτών να φαντάζει παραπάνω από τίμιο. Το τελείωμα με το επικό “A foggy dew” είναι μεθυστικό και περικλείει όλη τη μαγεία των ναυτικών ιρλανδικών ασμάτων και με αυτό το album οι Tossers αποδεικνύουν πως βρίσκονται στην αφρόκρεμα της ιρλανδέζικης κουλτούρας.

Αν σου αρέσουν οι Ιρλανδοί, θα σου αρέσει και αυτό το album. Αν όμως, τους έχεις ως γραφικούς τύπους που περιμένουν το ουράνιο τόξο για να βρουν στην άκρη του το χρυσάφι κάποιου ξωτικού, τότε άλλαξε σελίδα γιατί αυτή η ιστορία δεν σε χωράει.

Δίπλα στο ποτήρι μπίρας σου, να έχεις πάντα ένα σφηνάκι “Whisky” και αν τελειώσει βολευόμαστε με “Lots of drops of Brandy”.

Sláinte!

499

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.