CRADLE OF FILTH

Στις 25 Ιουλίου του 1973 γεννήθηκε ο Daniel Lloyd Davey, ή αλλιώς Dani Filth. Ήρθε στον κόσμο από τους Susan Janet Moore και Lawrence John Davey στο Hertford της Αγγλίας. Από την ηλικία των 16 κι όλας άρχισε η ενεργή ενασχόλησή του με τη μουσική μέσα από τις συμμετοχές του σε τοπικά συγκροτήματα όπως τους Carnival Fruitcake, PDA και Feast Excrement.

Αργότερα δούλεψε σε Κινέζικο εστιατόριο στην ηλικία των 18, ενώ ταυτόχρονα είχε την δική του στήλη στην Αγγλική έκδοση του Metal Hammer,Danis Inferno για την οποία και έγραφε για 2 ολόκληρα χρόνια. Το έτος 1991 όμως επρόκειτο να σημάνει κάτι εντελώς νέο για τον νεαρό Daniel. Αυτός με την παρέα του αποφασίζουν να δημιουργήσουν την δική τους μπάντα.

Cradle_Of_Filth_Band

Και το όνομα αυτής: Cradle Of Filth.

Οι Cradle Of Filth, με βάση τους στο Suffolk, είναι black metal μπάντα η οποία με τον καιρό εξελίχθηκε με στοιχεία gothic και συμφωνικού black ενώ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί extreme metal. Η μουσική της όμως πάντα εξαρτιόνταν και αναπτύσσονταν από τον αρχηγό της, τον Dani Filth.

Περίοδος πρώτη: 1991 – 1994

Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος είχε διαλυθεί εντελώς, εκτός από τον Dani, μέσα σε 3 χρόνια από το ξεκίνημά της. Μέχρι τότε τα μέλη της ήταν οι κιθαρίστες Paul Allender και Paul McGlone (ο δεύτερος αντικαταστάθηκε από τον Paul Ryan μετά από ένα μόλις χρόνο), ο μπασίστας Jonathan Pritchard, ο drummer Darren White και για το έτος 1993 στα πλήκτρα ο Benjamin Ryan.

Σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών οι Cradle Of Filth ηχογράφησαν τρία demos ενώ στα τέλη του 1992 είχαν έτοιμο το πρώτο studio album τους με τίτλο Goetia. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίσει οι CoF αφού η δισκογραφική Tombstone φαλίρισε και το studio ηχογράφησης του “Goetia” έμεινε απλήρωτο. Έτσι ο δίσκος

Cradle_Of_Filth_Band

ξεχάστηκε και η μπάντα συνέχισε.

Με την δισκογραφική Cacophonous οι CoF κυκλοφορούν το 1994 το πρώτο επίσημο studio album τους, το The Principle Of Evil Made Flesh. Η τεχνική με την οποία οι Άγγλοι συνδύαζαν τον heavy ήχο με τις συμφωνικές black επιρροές ενθουσίασε, ο δίσκος πήρε άριστες κριτικές και οι Cradle Of Filth πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη περιοδεία τους.

Αυτή όμως δεν κράτησε για πολύ. Στα τέλη του ’94 υπήρξε μαζική έξοδος όλων των μελών από το συγκρότημα αφήνοντας τον Dani μόνο του. Ο τελευταίος όμως δεν τα παράτησε και ξεκίνησε αυτόματα να ψάχνει νέους μουσικούς για τη μπάντα του.

Περίοδος δεύτερη: 1995 – 2002

Το νέο lineup που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να ονομαστεί και αυτό ως “κλασσικό” αφού ήταν η πλήρης αντικατάσταση του προηγούμενου, έγινε μόλις τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα της μπάντας και ηχογράφησε τα τρία καλύτερα albums των CoF. Η νέα σύνθεση περιείχε στις κιθάρες τους Stuart Anstis και Jared Demeter (που αργότερα αντικαταστήθηκε από τον Gian Pyres), στα drums τον Nicholas Barker ( έως το ’98, τον Was Sarginson το ’99 και τον Dave Hirschheimer το 2000), στα πλήκτρα τον Damien Gregori (αντικαταστήθηκε και αυτός το ’97 από τον Les Smith), και τη Sarah Jezebel Deva στα δεύτερα φωνητικά.

Cradle_Of_Filth_Band

Το 1996 κυκλοφορεί το mini album “V Empire (Or Dark Faerytales In Phallustein)” και είναι η τελευταία κυκλοφορία των CoF από την Cacophonous. Το ίδιο έτος κυκλοφορούν και το δεύτερο studio album τους με τίτλο DuskAnd Her Embrace από την Music For Nations. Θεωρείται το album – κλειδί της πορείας των Cradle Of Filth, με άριστη στιχομυθία, αποστομωτικές συνθέσεις, άψογη παραγωγή, αποτελεί μια ωδή στα πιο σκοτεινά συναισθήματα του ανθρώπινου είδους. Μια λέξη το χαρακτηρίζει απόλυτα: Πανέμορφο.

Το 1997 το συγκρότημα αποφασίζει να κυκλοφορήσει το Bootleg “Sodomizing The Virgin Vamps” που περιέχει ένα σπάνιο live τους στο Λονδίνο από τις 29 Δεκεμβρίου του ’94 (σε πολύ άσχημη ποιότητα) και 4 ανέκδοτα κομμάτια που αποτελούν το “Total Fucking Darkness DEMO ’92”, ένα από τα πρώτα τρία demo των CoF.

Cradle_Of_Filth_Band

Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το εξαιρετικό “Cruelty And The Beast” ως το τρίτο επίσημο studio album των Βρετανών. Όπως και με τους προηγούμενους δύο δίσκους τους, οι Cradle Of Filth λογοκρίθηκαν και κατηγορήθηκαν για σατανισμό. Ταυτόχρονα όμως έλαβαν τις καλύτερες κριτικές και αποθεώθηκαν από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς κατά την διάρκεια των συναυλιών τους. Το “Cruelty

Cradle_Of_Filth_Band

And The Beast” είναι αφιερωμένο στην Elizabeth Bathory, γνωστή και ως “αιματηρή κόμμησα”, η οποία λέγεται πως έπινε το αίμα παρθένων γυναικών στην Ουγγαρία τον 15ο ή 16ο αιώνα.

Ασταμάτητοι πια οι Cradle, κυκλοφορούν λίγους μήνες μετά το πέρας της “Cruelty And The Beast” περιοδείας τους τον τέταρτο δίσκο τους, Midian. Για πολλούς είναι ότι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει οι CoF μέχρι και σήμερα. Από το θρυλικό At The Gates Of Midian intro μέχρι και το “Tortured Soul Asylum” οι Άγγλοι απέδειξαν πως μπορούσαν ακόμα καλύτερα από τον προκάτοχο του νέου τους δίσκου αλλά και πως αξίζουν της φήμης που γρήγορα άρχισε να τους ακολουθεί.

Δυστηχώς η τεράστια επιτυχία που διαδέχθηκε το group μετά από κάθε έναν δίσκο τους (απ’ το “Dusk…” κι έπειτα) δεν εμπόδισε την δεύτερη μαζική φυγή από το συγκρότημα του Dani. Έτσι, μετά την κυκλοφορία του Median το συγκρότημα έμεινε μόνο με τον Dani και την Jezebel Deva.

Περίοδος Τρίτη: 2003 – Σήμερα

Cradle_Of_Filth_Band

Από το 2003 μέχρι και σήμερα οι Cradle Of Filth δεν έχουν σταθερό lineup. Και αυτό γιατί υπάρχει έστω και μια αλλαγή στο συγκρότημα κάθε 12 με 15 μήνες. Αξιοσημείωτες πάντως είναι οι συνεργασίες των CoF με τους Martin Powell (My Dying Bide) και Adrian Erlandsson (Paradise Lost), ενώ ευχάριστη είναι και η επιστροφή του Paul Allender στους Cradle.

Ο πέμπτος δίσκος των CoF ονομάζεται “Damnation And A Day”. Κυκλοφόρησε το 2003 από τη Sony και στον δίσκο συμμετέχει η σαρανταμελής ορχήστρα της Βουδαπέστης. Μεγάλο θέμα είχε δημιουργηθεί γύρω από τη συνεργασία Cradle – Sony με ένα μεγάλο ποσοστό τύπου και κοινού να τους θεωρεί από ξεπουλημένους μέχρι και posers. Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα πέρα από το γεγονός ότι οι CoF κυκλοφόρησαν έναν δίσκο (σχεδόν) εξίσου καλό με τον “The Principle Of Evil Made Flesh”. Μόνο που εδώ είναι περισσότερο extreme και συμφωνικοί.

Σε λιγότερο από 12 μήνες κυκλοφορεί το “Nymphetamine”. Κάποιοι από τους οπαδούς οι οποίοι είχαν απογοητευτεί εν μέρει από το “Damnation..” είδαν εδώ μια κάποια καλυτέρευση. Το “Nymphetamine” ποικίλει σε ήχο και συνθέσεις όσο κανένας άλλος CoF δίσκος. Σίγουρα είναι εμφανής η έμπνευση του συγκροτήματος ενώ ξεχωρίζουν οι ελεγειακές ιδέες και οι όμορφη αύρα που το διαρρέουν. Ο δίσκος αυτός είναι ο πρώτος στο πλαίσιο της συνεργασίας του συγκροτήματος με τη Roadrunner Records. Cradle_Of_Filth_Band

Το “Thornography” λέγεται πως είναι ο χειρότερος Cradle Of Filth δίσκος. Μάλλον “κατώτερος” θα λέγαμε ώστε να αποφύγουμε να είμαστε απόλυτοι προς το αρνητικό. Αυτό γιατί αν το “Thornography” κυκλοφορούσε από άλλη μπάντα θα θεωρούνταν καθ’ όλα αξιόλογος. Για τα standards όμως που έχουν θέσει οι Βρετανοί είναι μέτριος. Καλό είναι το ότι οι Cradle συνέχισαν κάτι που κρατάει την αυθεντικότητά τους σαν συγκρότημα. Και αυτό είναι το να μην δημιουργήσουν τον ίδιο δίσκο δύο φορές.

Οι επόμενοι δύο δίσκοι των Άγγλων αρχίζουν λοιπόν και επιστρέφουν αργά αλλά και σταθερά στα standards τους. Το “Godspeed On The Devil’s Thunder” (2008) και το “Darkly Darkly Venus Aversa” (2010) κινούνται στο ηχητικό νήμα των “Damnation And A Day” και “Nymphetamine” όταν αμυδρά φαίνονται κάποιες “Midian” κινήσεις. Για τους μεγάλους οπαδούς της μπάντας, η επαναγορά των CoF στο στυλ τους έχει ήδη επιτευχθεί. Γενικά όμως φαίνεται πως το συγκρότημα ίσως να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο που θα τους

Cradle_Of_Filth_Band

οδηγήσει από το συμφωνικό black στο extreme metal.

Οι Cradle Of Filth έχουν κυκλοφορήσει και ένα live album, το “Live Bait For The Dead” και περιέχει τη συναυλία που πραγματοποίησαν στις 14 Απριλίου του 2001 στο Nottingham. Επίσης κυκλοφόρησαν την πρώτη τους συλλογή, “Lovecraft & Witch Hearts”, το 2002.

Ο Dani ανακοίνωσε πως μέσα στο 2011 θα κυκλοφορήσει το “Midnight In The Labyrinth”, ένα album στο οποίο υπάρχουν κομμάτια από τους πρώτους τέσσερις δίσκους των Cradle Of Filth επανηχογραφημένα με την συμμετοχή ορχήστρας. Θα κυκλοφορήσει από τη νέα δισκογραφική του group, Peaceville Records.

Οι Cradle Of Filth με τους εννέα δίσκους στο ενεργητικό τους, εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς να τους ακολουθούν και τον χαρακτηριστικό συμφωνικό τους ήχο θα βρεθούν στη χώρα μας για ένα και μοναδικό Αθηναϊκό live show στις 8 Απριλίου.


1136