FALKENBACH: “Tiurida”

Είστε ήδη οπαδοί των FalkenbachVratyas Vakyas. Ίσως να είχε παραλύσει από την χαρά του μόλις ανακάλυψε το “An Homage to Falkenbach” tribute album στη μπάντα που έφτιαξε πριν δύο δεκαετίες και κάτι.

Πάντως τώρα, έξι χρόνια μετά απ’ το “Heralding – The Fireblade” αποφάσισε να κάνει την επανεμφάνιση του με το πέμπτο album του (αν δεν έχει κρύψει κανένα όπως με τα demos του).

Συμπατριώτες των Equilibrium, έχουν συσχετιστεί ακόμα και με τους “παλιούς” Amon Amarth (μέγα λάθος), τους Borknagar (από πού κι ως που;) και τους Enslaved (και μη χειρότερα). Οι Falkenbach ήταν κατ’ εξοχήν οπαδοί των Týr, των Turisas και των, κακώς άγνωστων και με πολλά Ελληνικά μέλη, Folkearth.

Ένα παράπονο από το “Tiurida” είναι η διάρκειά του. Το album φεύγει σαν νερό. Επίσης οι γλώσσα που χρησιμοποιείται… μπορεί να φανώ βλάχος αλλά κάτι πέραν των Αγγλικών, άντε και Γερμανικών λίγο, με ξενίζει. Εδώ έχουμε παλιές διαλέκτους Νορβηγικών, Γερμανικών και Λατινικών. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κάτι που να μετριάζει την ποιότητα του Tiurida και ειδικά στους ψαγμένους με τους Falkenbach θα φανεί ότι βρίσκεται στα συνηθισμένα standards αυτής της one man band. Ενορχήστρωση και ήχος σε καλά επίπεδα, όπως και τα φωνητικά του Vratyas είτε καθαρά, είτε grunts. Ο δίσκος εσωκλείει ότι χρειάζεται ένας του είδους του: Εναλλαγές στον ρυθμό της μουσικής, δυναμικές αλλά και χαλαρές στιγμές και έξυπνα riffs. Σπουδαίο για τους Falkenbach το γεγονός ότι ασκούν επιρροή σε συγκροτήματα όπως Eluveitie, Vinterriket αλλά και των Ελλήνων Hildr Varlkyrie. Αν όλα αυτά σας προκαλούν την περιέργεια δώστε και μια ματιά στο προαναφερθέν “An Homage to Falkenbach” όπου υπάρχουν 16 cover songs από μπάντες όπως αυτές αλλά και από τους Bewitched, Anakron, Forgotten Daylight και Theudho. Όσο για το Tiurida” το αποκτάτε και προσθέτετε άλλο ένα πολύ αξιόλογο album στη συλλογή σας.

514