SLOUGH FEG: “The Animals Spirit”

Οι Slough Feg είναι μια heavy metal μπάντα από το San Francisco που το όνομά τους δεν είναι και τόσο διαδεδομένο, μιας και  δεν κατάφεραν έως τώρα να επεκτείνουν την φήμη τους έξω από τα όρια της California. Έχοντας κυκλοφορήσει εννέα δίσκους από το 1996 έως και σήμερα, με κάποιες (αν όχι όλες) αρκετά αξιόλογες δουλειές όπως το Traveller” το Atavism” το Hardworlder” το 2007 και  το Ape Uprising” το 2009, επιστρέφουν φέτος με την νέα τους δισκογραφική δουλειά The Animals Spirit”.

Με κλασικό heavy metal ήχο οι Slough Feg ποτέ δεν έδειξαν ότι τους ενδιέφεραν οι εκάστοτε μουσικές τάσεις ή το στυλ της κάθε εποχής, και ο χρόνος για αυτούς είναι λες και έχει κολλήσει εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Ο ήχος του The Animal Spiritείναι κάτι ανάμεσα σε Thin Lizzy και πρώιμους Iron Maiden, είναι γεμάτο από μελωδίες κιθάρας σόλο και με ένα ιδιαίτερο φωνητικό ύφος.

Ολόκληρο το album άλλωστε είναι γεμάτο μελωδίες που σε ταξιδεύουν στο χρόνο, μικρής διάρκειας τραγούδια, σε γρήγορους και αργούς ρυθμούς που όμως δεν κουράζουν τον ακροατή, άλλωστε οι μελωδίες τους (όχι σε ένα και δύο τραγούδια, αλλά σε όλα) είναι τόσο πασιάρικες που σου μένουν στο μυαλό. Τώρα ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στη φωνή του συγκροτήματος Mike Scalzi, του οποίου η φωνή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και η διαδρομή από τους υψηλούς στους βαθιούς και σκοτεινούς τονισμούς γίνεται με εκπληκτική απόδοση.

Ένα άλλο στοιχείο πολύ ενδιαφέρον είναι το πώς τα καταφέρνουν και δεν επαναλαμβάνονται αφού κινούνται μέσα στα στενά όρια του μουσικού ύφους που παίζουν και αντί αυτού προσφέρουν δροσερά και φρέσκα τραγούδια, όπως το Lycanthropic Fantasies που κινείται σαν ένα αργοκίνητο τρένο και παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του, το The TellTale Heart το οποίο σε έχει σε εγρήγορση αφού ξεκινά με το εκπληκτικό μπάσο και heavy περάσματα και αλλάζει γρήγορα διάθεση και η μελωδία παίρνει τα σκήπτρα μέχρι να έρθει η στιγμή και να τελειώσει όπως ξεκίνησε. Το The Second Coming είναι ένα ταξίδι πάλι πίσω στο χρόνο με μια εκπληκτική ακουστική folk μελωδία, σε πλήρη αντίθεση με το πρώτο τραγούδι με το οποίο ξεκινά το album, Trick The Vicar που είναι σχεδόν ένα punk κομμάτι γεμάτο από ενέργεια και με ξέφρενη πορεία, όπως και το instrumental Materia Prima, όπου με αρμονίες διπλής κιθάρας το τραγούδι εκτινάσσεται και δείχνει μια πιο prog πλευρά τους. Το Ask The Cascket ομολογώ ότι είναι ένα βαρετό τραγούδι και είναι το μοναδικό σημείο του δίσκου που δικαιολογείται να παραλήψεις. Επίσης, με ξένισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει το λογότυπο του συγκροτήματος στο εξώφυλλο του δίσκου. Το The Animals Spirit” είναι μια ευχάριστη και καλογραμμένη heavy metal κυκλοφορία από μια μεγάλη και αξιόπιστη metal μπάντα και ενώ υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον ήχο τους, είναι αυτό που οι οπαδοί τους περίμεναν να ακούσουν.

Μίλτος Νικολάου

437