PERVY PERKIN: “Totem”

2482 Perkin είναι το όνομα ενός από τα δεκάδες ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν αστεροειδή στην κύρια ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στους πλανήτες Άρη και Δία.

Pervy Perkin είναι το όνομα μιας καινούριας, φρέσκιας και προοδευτικής μπάντας που μας έρχεται από τη Murcia της Ισπανίας. Η αγάπη των δυο νεαρών κιθαριστών τους Alvaro και Dante για την αστρονομία κι η φαντασία τους οδήγησε στην δημιουργία ενός ζωντανού αστεροειδή ονόματι Pervy Perkin. Επιθυμία του να συγκρουστεί στην επιφάνεια της Γης καθώς τη ζηλεύει που βρίσκεται στη ζώνη στην οποία δημιουργείται ζωή…

Ενώ λοιπόν το κίνητρο του προαναφερθέντος χαρακτήρα είναι η ζήλεια, το κίνητρο των ίδιων είναι η ανάγκη για έκφραση, καινοτομία και τέχνη μέσω της μουσικής. Στο δεύτερο (ανεξάρτητη κυκλοφορία) full-length album τους το πετυχαίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό, σε τέτοιο σημείο που για τον γράφοντα αποτελεί ήδη μια από τις πιο αξιόλογες κυκλοφορίες της χρονιάς στον προοδευτικό χώρο.

Το οπλοστάσιο βλέπετε των Pervy Perkin βρίθει επιλογών και επιρροών. Στις πλούσιες ηχητικές αναζητήσεις τους αναγνωρίζει κανείς ως σημείο αναφοράς τον προοδευτικό/ λυρικό ήχο της δεκαετίας του 1970 μέσω των πυλώνων της τέχνης Pink Floyd και Kansas, την καινοτόμα περίοδο των 00s για το progressive (με κύριο σημείο αναφοράς τους Riverside, Porcupine Tree, Transatlantic περισσότερο και λιγότερο τους ύστερους Anathema),τον ιδιαίτερο και γεμάτο humor jazz πειραματισμό του Frank Zappa, τις μελωδικές/ λυρικές στιγμές των 90s Dream Theater και την τεχνοτροπία του βρετανικού neoprog των 90s (βλέπε τους μεγάλους IQ).

Αφού λοιπόν τα παιδιά διάβασαν καλά το μάθημα τους, σκίζουν χαρτάκια και οδηγίες από τους δασκάλους τους και δημιουργούν κάτι ιδιαιτέρως προσωπικό. Φυσικά δε διατείνεται κανείς ότι φτάνουν σε ποιότητα κάποιους από τους άνωθεν κολοσσούς (θου Κύριε), αλλά έχουν τα φόντα και τα προσόντα να δημιουργήσουν κάτι πολύ αξιόλογο στα επόμενα τους βήματα. Το χωνευτήρι των επιρροών τους αποτελεί εχέγγυο για την ποιότητα τους δίσκου, αλλά ακόμη μεγαλύτερο αποτελεί η προσέγγιση των πέντε νεαρών Ισπανών.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους βέβαια είναι η νοοτροπία τους ως μπάντα. Δεν επιθυμούν και δεν πέφτουν στην παγίδα να παίξουν τεχνικά, αλλά δίνουν μεγάλη έμφαση στις μελωδίες και στη δημιουργία εικόνων με έναν ξεκάθαρα θεατρικό τρόπο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη θεατρική/ κινηματογραφική οπτική των συνθέσεων ακούει στο όνομα Alejandro Macho, o όποιος πέρα από τις γεμάτες συναισθήματα ερμηνείες και την αξιόλογη φωνή που διαθέτει, αλλάζει συνεχώς πρόσωπα και μάσκες στις συνθέσεις με τρόπο που γίνεται μόνο σε μονόπρακτο πάνω σε θεατρικό σανίδι με το τελικό προϊόν να είναι άκρως ενδιαφέρον.

Κύριοι εδώ υπάρχει θέμα! Συγκρατείστε αυτό το όνομα για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Έχουν τον τρόπο να ταξιδεύουν ήδη τον ακροατή σε ιδιαίτερες μουσικές διαδρομές. Θα τους περιμένουμε να μεγαλώσουν και άλλο, ηλικιακά και συνθετικά. Διαισθάνομαι ότι έχουν πολύ ψηλότερο ταβάνι από το συγκεκριμένο δίσκο. Μέχρι τότε το “Totem” αποτελεί ένα ευχάριστο και ποιοτικό μουσικό ταξίδι που θα κρατήσει σε εγρήγορση τον επίδοξο ακροατή.

Εμπιστευτείτε τους πάραυτα.

521