FORAY BETWEEN OCEAN

Η αλήθεια είναι ότι οι αθηναίοι modern deathsters Foray Between Ocean εντυπωσίασαν πολύ κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και του ταλαίπωρου συντάκτη) με το πρόσφατο, εξαιρετικό τους debut “Depression Neverending” το οποίο έσκασε σαν κεραμίδα στο σύγχρονο metal εγχώριο μουσικό τοπίο. Και φυσικά αφού δόθηκε η ευκαιρία για μια καλή κουβέντα, το Rockway.gr δεν την έχασε. “Ανέκρινε” τους Θέμη Ιωάννου και Γιάννη Τούσσα (κιθαρίστα και φωνή της μπάντας αντίστοιχα) και σας μεταφέρει τις απόψεις τους για το παρελθόν, το παρόν και το ολόλαμπρο μέλλον που διαγράφεται.

Καλησπέρα παιδιά, συγχαρητήρια για το “Depression Neverending”. Τι κατάσταση επικρατεί στις τάξεις σας, τώρα πια που το album σας έχει κυκλοφορήσει; How does it feel?
Επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός γιατί ο δίσκος έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές μέχρι στιγμής και όλο αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση σε όλους μας.

Αν και δημιουργηθήκατε μόλις πριν ένα χρόνο, το παρθενικό δείγμα γραφής σας ήταν, κατά γενική ομολογία, εντυπωσιακό. Προϋπήρχε το υλικό;
Ο Θέμης είχε ηχογραφημένες κάποιες πρώιμες ιδέες που στη συνέχεια, κι ενώ ο καθένας μας προσέθετε τις επιρροές του, μετατράπηκαν σε κάτι τελείως διαφορετικό που κανείς μας δεν το περίμενε, με αποτέλεσμα κάτι περισσότερο από θετικό.

Η ονομασία της μπάντας πως προέκυψε;
Η ονομασία ήταν μια ιδέα του Θέμη. Υπήρχε πάντοτε μια έλξη προς τη θάλασσα, ο ωκεανός είναι μια έννοια που μας ηρεμεί, μας προβληματίζει και σίγουρα θέλαμε να υπάρχει μέσα στον τίτλο της μπάντας η λέξη “Ocean”. Το Foray Between Ocean συμβολίζει για εμάς μια δημιουργική οργή που υπάρχει μέσα μας που ολοκληρώθηκε με το debut album μας.

Πώς έκατσε και βρεθήκατε όλα αυτά τα καλά παιδιά για να σχηματίσετε τους Foray;
Το υλικό και το όλο project ήταν αρχική ιδέα του Θέμη και δική μου. Τα υπόλοιπα μέλη προστέθηκαν στη συνέχεια με μεγάλη ευκολία, εφόσον προϋπήρχε σύνδεση – φιλιά μέσα από την μουσική.

Όλοι έχετε προϋπηρεσία σε άλλες μπάντες. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να σχηματίσετε μια νέα; Κάλυψη εκφραστικών αναγκών;
Όταν άρχισε να ολοκληρώνεται το πάζλ και συγκροτήθηκε η ομάδα ανακαλύψαμε πως όλο αυτό που λέγεται “Foray Between Ocean” είναι κάτι φρέσκο και καινοτόμο συνθετικά, που ξεχωριστά στον κάθε ένα από εμάς, έδωσε όλο αυτό το απαραίτητο κίνητρο να δημιουργήσουμε κάτι που ολοκληρώνει τις ανάγκες μας, να εκφραστούμε σε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει, με αποτέλεσμα να βγει κάτι που ικανοποιεί όλους μας, τον καθένα για τους δικούς του λόγους.

Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον το ύφος που ακολουθείτε; Που είναι και ασυνήθιστο, τουλάχιστον για τα εγχώρια δεδομένα…
Χμμμμμ….. θα μπορούσα να πω το κλασσικό “δεν μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες στη μουσική” και να αποφύγω την ερώτηση αλλά δεν θα το κάνω… Πιστεύω πως το ύφος μας είναι ένα κράμα death metal με μελωδικά ξεσπάσματα και post metal στοιχεία.

Ποιες είναι οι επιρροές σας ως μπάντα και ποια είναι πάνω-κάτω τα προσωπικά σας ακούσματα; Ποιοί σας έσπρωξαν να ασχοληθείτε με αυτή τη μουσική;
Το κάθε μέλος έχει τις δικές του επιρροές από όλο το φάσμα του metal, rock, post ακόμη και από ηλεκτρονική μουσική. Ο δίσκος γράφτηκε πάνω στα ακούσματα που έχει ο καθένας και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι δεν ανήκουμε αποκλειστικά σε ένα είδος και μόνο. Όσον αφορά στο ποιός μας έσπρωξε, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν ήταν κάποιος συγκεκριμένος, απλά ένα πείραμα στο να γράψουμε κάτι ίσως πιο ακραίο από τα συνηθισμένα μας ως μουσικοί, που τόσα χρονιά θέλαμε.

Ας περάσουμε τώρα στα του album. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες μέχρι να ολοκληρώσετε το “Depression Neverending”;
Παραδόξως δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία στη ολοκλήρωση του δίσκου. Το γεγονός ότι όλοι είμαστε φίλοι μεταξύ μας, έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα.

Θεωρητικά, ακούτε και οι ίδιοι τη δουλειά σας. Είστε ικανοποιημένοι από την παραγωγή του δίσκου; Αν μπορούσατε τώρα, θα αλλάζατε κάποια πράγματα κι αν ναι, ποιά θα ήταν αυτά;
Είμαστε στον απόλυτο βαθμό ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της παραγωγής. Όλος ο δίσκος ήταν μια σύμπραξη δυνάμεων του Θέμη και του Διονύση (σ.σ.: Χριστοδουλάτος – επίσης και στους Sorrowful Angels). Του Θέμη αρχικά στην ηχογράφηση των κιθάρων στα Human Sushi studio, του Διονύση με το re-amping, την ηχογράφηση των πλήκτρων και των ορχηστρικών σημείων και τέλος τη συνολική επίβλεψη και μίξη του Διονύση και του Θέμη στα CFN Studios, έφεραν ένα αποτέλεσμα καθολικά ολοκληρωμένο και άκρως επαγγελματικό. Στη συνέχεια δόθηκε για mastering στα Audiosiege Studio στην Αμερική όπου έγινε μια καταπληκτική δουλειά από τον Brad Boatright (From Ashes Rise). Στο αν θα αλλάζαμε κάτι, νομίζω τίποτα, διότι έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι της παραγωγής του δίσκου που δεν μας άφησε περιθώρια στο να νιώσουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Ποιος γράφει τους στίχους σας και σε ποιά είναι τα πεδία αναφοράς τους; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω της μουσικής σας;
Τους στίχους των κομματιών τους γράφει ο Γιάννης, εκτός από το “The Darkling Thrush” που είναι βασισμένο σε ποίημα του Thomas Hardy. Όλοι οι στίχοι έχουν βασιστεί  στον τίτλο του album μας χωρίς αυτό να το κάνει έναν concept δίσκο. Όλη η θεματολογία κυμαίνεται γύρω από τη θλίψη, τον πόνο, την οργή και γενικά απ’ όλη τη μαυρίλα των καιρών που ζούμε, χωρίς όμως να λείπουν σημάδια φωτός και ελπίδας από ‘κει μέσα. Δεν θέλουμε να δώσουμε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα μέσω της μουσικής μας. Το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε τον ακροατή, ακούγοντας το album μας, να ξεφύγει για μερικά λεπτά από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να “ταξιδέψει” με τη μουσική μας.

Πόσο φιλόδοξοι νοιώθετε με το υλικό σας; Τι απόηχους λαμβάνετε από τον κόσμο; Σε τι είδους ακροατήριο πιστεύεις ότι απευθύνεστε;
Πιστεύουμε αρκετά στο υλικό μας και καθημερινά μας έρχονται μηνύματα απο ακροατές που μας δίνουν feedback τόσο θετικό που δεν το περιμέναμε ποτέ μας. Θα θέλαμε να αναφέρουμε πως έχουμε λάβει feedback και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της metal σκηνής στην Ελλάδα, όπως είναι ο Σάκης των Rotting Christ, ο Seth των Septic Flesh και Ευθύμης Καραδήμας των Nightfall/The SlayerKing. Επίσης τα μέχρι τώρα review του δίσκου, είναι εντυπωσιακά. Η μουσική μας απευθύνεται σε ακροατήριο απ’ όλο το φάσμα του ακραίου ήχου. Ο δίσκος έχει στοιχεία απο νορβηγικό black metal μέχρι και πιο μοντέρνα core στοιχεία.

Εμφανιστήκατε στο New Long Fest πρόσφατα. Πως πήγε αυτό και τι αποκομίσατε από όλη αυτήν την εμπειρία;
Το New Long Festival είναι εδώ και χρόνια ένα φεστιβάλ θεσμός της underground σκηνής και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε την πρώτη μας live εμφάνιση εκεί. Ήταν η πρώτη μας εμφάνιση και υπήρχε ένα ανάλογο άγχος στο να πάνε όλα καλά στο κομμάτι του performance, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία με πολλούς φίλους μουσικούς και μη από όλη την Ελλάδα και θα χαρούμε πολύ να συμμετάσχουμε  ξανά και με ένα μεγαλύτερο set. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και προσωπικά τον Μάνθο Στεργίου για την πρόσκληση και όλα τα παιδιά της διοργάνωσης.

Υπάρχει κάποια εταιρία πίσω σας ή η φάση είναι εντελώς DIY; Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να μεγαλώσει το όνομά της στη σημερινή εποχή;
Η εταιρεία που μας βοήθησε για την κυκλοφορία και τη διανομή του album, είναι η Prime Eon Media και συνεχίζει να μας βοηθάει με κάθε τρόπο στο να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σωστή προώθηση του δίσκου. Το να μεγαλώσει μια μπάντα το όνομά της είναι υπερβολικά δύσκολο στις μέρες μας. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικής φύσεως.

Τι γνώμη έχετε για την ελληνική και την παγκόσμια metal πραγματικότητα; Υπάρχουν κάποιες μπάντες που θα ξεχωρίζατε;
Το τοπίο σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία για να μην πάμε ακόμα πιο πίσω έχει αλλάξει πάρα πολύ. Οι νέες μπάντες ξεπηδάνε με πραγματικά πολύ γρήγορο ρυθμό, νέοι άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες έρχονται και ανεβάζουν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Πλέον στο 2016, λέμε με σιγουριά πως ανταγωνιζόμαστε στα ίσα πολλές μπάντες του εξωτερικού, έχοντας δημιουργήσει μια δυνατή σκηνή. Κάποιες από τις μπάντες που ξεχωρίζουμε είναι οι Gojira, Fleshgod Apocalypse, Tesseract, Behemoth, Cul Of Luna, Decapitated, Opeth, Periphery, Dark Tranquillity, Tool, Leprous και πολλές ακόμη.

Δουλεύετε σε νέο υλικό ή είναι πολύ νωρίς ακόμη; Υπάρχουν κάποια άμεσα σχέδια που να μπορείτε να ανακοινώσετε;
Προς το παρόν ασχολούμαστε πάνω στην προώθηση του “Depression Neverending”, αλλά σύντομα σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε νέες συνθέσεις για τον επόμενο δίσκο, όπου υπάρχουν κάποιες σκόρπιες ιδέες στο να κάνουμε πάλι κάτι διαφορετικό πάνω στον “ακραίο” ήχο. Στόχος μας είναι να δημιουργείται συνεχώς νέα μουσική από εμάς.

Αυτά είχα να ρωτήσω παιδιά, ευχαριστώ για το χρόνο σας. Η τελευταία κουβέντα προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, δική σας.
Ελάτε στα live μας τον Οκτώβριο να γνωριστούμε μέσα από τη μουσική μας, να στηρίζετε και να αγαπάτε την ελληνική σκηνή με όποιον τρόπο μπορείτε και να ακούτε γενικά μουσική. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την υποστήριξη μαζί!

188

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.