EYES FRONT NORTH: “From Shape to Name”

Εκ Γαλλίας ορμώμενοι, οι Eyes Front North κυκλοφορούν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, έχοντας στο ενεργητικό τους ένα EP (2011) κι ένα επτάιντσο split EP μαζί με τους progressivομεταλλάδες, επίσης Γάλλους, The Black Noodle Project (2012).

Οι Lionel Forest (φωνητικά, κιθάρα), Nicolas Simon (κιθάρα) και Victor Turhan (μπάσο) αποφασίζουν το 2010 να σχηματίσουν τους EFN, αφού έχουν βγάλει ήδη 3 άλμπουμ υπό το metal σχήμα των Ambryo, με στόχο να εξερευνήσουν νέα μουσικά μονοπάτια. Τρία χρόνια αργότερα, ενσωματώνουν το τέταρτο μέλος τους, τον Xavier Domergue στα τύμπανα, με τη συμβολή του οποίου ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον ήχο της μπάντας.

Το From Shape to Name, που κυκλοφορεί αρχές Απριλίου από την Argonauta Records, είναι ένας black-ίζων post-metal δίσκος, που συνδυάζει με επιτυχία και στοιχεία από μουσικά είδη όπως το post-rock και το doom. Σκοτεινή, υπνωτιστική ατμόσφαιρα, με sludge ξεσπάσματα, και τη φωνή του Forest πότε ήπια, πότε να ουρλιάζει απεγνωσμένα.

Εφτά τα κομμάτια του δίσκου, στην πλειονότητά τους μεγαλούτσικα: το “I Know the Acronym, You Don’t” (ιδανική δυναμικότατη εισαγωγή του άλμπουμ) και το “The Eye” (outro του δίσκου) με εμφανές το post-rock στοιχείο, τα αργόσυρτα και ζοφερά “Axis” και “Tomorrow Left Unborn”, το σύντομο –σε σχέση  με τα υπόλοιπα– instrumental “Voids Beneath” και τέλος τα “A Huit Heures Seize” και “Catching Polaris B”, να ανεβάζουν κάπως τους ρυθμούς.

Παρ’ όλη την εν γένει βαριά και υπνωτιστική ατμόσφαιρα, το From Shape to Name βρίσκει καλή ισορροπία μεταξύ των εναλλαγών στον ρυθμό και το ύφος κι ακούγεται απ’ την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να κουράζει.

Πολύ καλή δουλειά, προτείνεται σίγουρα στους φίλους του post-metal, μιας και δεν απογοητεύει.

434