Swallow The Sun, TYR (28/01/2016) Κύτταρο Live

Ένα ιδιαίτερο co-headlining show στήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με τους TYR από τη μία, που φημίζονται για τη δυναμική των live εμφανίσεών τους και τους Swallow The Sun από την άλλη, σε πολύ πιο σκοτεινό ύφος κι έναν τελευταίο τριπλό δίσκο που δοκίμασε αρκετά διαφορετικά μονοπάτια από τα συνήθη τους, δημιουργώντας μία ίντριγκα γύρω από το τι θα επέλεγαν τελικά να παρουσιάσουν σε μία ζωντανή εμφάνιση.

Τα πράγματα ξεκινούν στην ώρα τους και οι TYR βρίσκονται από τις οκτώμισι επί σκηνής. Οι folk metalheads, που βρίσκονται σταθερά στο δισκογραφικό προσκήνιο σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, αν και βρέθηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουν ένα κοινό το οποίο ήξερε όλα τα τραγούδια, στίχο προς στίχο και τους ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια του set. Οι φωτιές άναψαν στην Asgard και ο δρόμος για τη Valhalla ανοίχτηκε για μιάμιση ώρα που πέρασε σχεδόν όλα τα album του συγκροτήματος (απουσία από το “Eric The Red”) και έμφαση στο “By The Light Of The Northen Star”. H γεμάτη setlist που ετοίμασαν για τους φίλους τους δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Οι TYR είναι από τα σχήματα που αξίζει να δει κανείς ζωντανά, καθώς κάθε υποψία και φήμη για τον χαμό που προκαλούν από σκηνής δικαιώθηκε. Χειμαρρώδης δυναμική και ακατάπαυστη ενέργεια μέχρι τέλους.

TYR setlist
Gandkvæði Tróndar
Sinklars Vísa
Blood Of Heroes
Hall Of Freedom
Hold The Heathen Hammer High
By The Light Of The Northern Star
The Lay Of Thrym
Tróndur Í Gøtu
Flames Of The Free
Mare Of My Night
By The Sword In My Hand
Grindavísan
Wings of Time
Turið Torkilsdóttir
Hail To The Hammer
Shadow Of The Swastika
Lady Of The Slain
Anthem

H συνέχεια της βραδιάς έρχεται με τους Swallow The Sun από την παγωμένη γη της Φινλανδίας, οι οποίοι ανεβαίνουν στη σκηνή σε μία ιδιαίτερα gloomy ατμόσφαιρα, με τα φώτα σε σκούρες αποχρώσεις –και βάσανο για τους φωτογράφους-, για να μας μεταφέρουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, ξεκινώντας με τον τελευταίο τους δίσκο “Songs Of The North I, II & III” και αρχικά με το πρώτο μέρος του, το “Gloom”.

H συνέχεια περιείχε στάσεις από τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας τους με τα ομώνυμα “Hope” και “New Moon”, ώστε να καλύψουν όλες τις πτυχές/ απαιτήσεις. Μία μικρή παύση ακολούθησε για να επανέλθουν στη σκηνή με acoustic διάθεση και ένα τρίπτυχο από τον μεσαίο “Beauty” του τελευταίου δίσκου, που αποτελεί και την πιο ξεχωριστή στιγμή της παραγωγής τους, ξεφεύγοντας εντελώς από τα σκληρά μονοπάτια και αξιοποιώντας παράλληλα τα καθαρά φωνητικά του Μikko Kotamäki. Για το τέλος, δύο ακόμα κομμάτια, στις πιο οικείες, σκοτεινές τους μελωδίες έως το κλείσιμο της βραδιάς περίπου στις δώδεκα.

Η αλήθεια είναι πως κι εγώ αρχικά απορούσα πώς θα μπορέσουν να ταιριάξουν τα δύο αυτά ετερόκλιτα σχήματα σε ένα βράδυ αλλά τελικά, έχοντας ένα πλήρες set και από τους δύο, με το show να μοιράζεται εξ ίσου, κανείς δεν είχε παράπονο στο τέλος. Η διοργάνωση φρόντισε όλα να κυλήσουν ομαλά και στην ώρα τους και η βραδιά στο σύνολό της κέρδισε τις εντυπώσεις.

Swallow The Sun Setlist
10 Silver Bullets
Rooms And Shadows
Hate, Lead The Way!
Cathedral Walls
Hope
New Moon
Lost And Catatonic
Abandoned By The Light
Pray For The Winds To Come
The Heart Of A Cold White Land
Songs From The North
Descending Winters
Swallow (Horror Pt. 1)

Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

817

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.