Need, Poem, Serenity Broken (08/11/2015) Kookoo

Τα γενέλθια της πρώτης δεκαετίας των Need στα μουσικά δρώμενα γιόρτασε το αθηναϊκό κοινό την Κυριακή σε μία βραδιά μαζί με δύο ακόμα αξιολογότατα εγχώρια σχήματα, τους Poem και τους Serenity Broken.

H βραδιά θα μπορούσε να θεωρηθεί “δύσκολη”, συνυπολογίζοντας τα δύο live που λάμβαναν χώρα την ίδια στιγμή επί αθηναϊκού εδἀφους αλλά αυτό δεν πτόησε τους φίλους που κατηφόρισαν από νωρίς για να παρακολουθήσουν την εν λόγω εμφάνιση.

Φτάνοντας με ακαδημαϊκή καθυστέρηση, ανακαλύπτεις εκπληττόμενος μάλλον ευχάριστα ότι το live ξεκίνησε στην ώρα του. Η δευτερολογία που ακολουθεί είναι ότι ευτυχώς δεν άργησες πολύ.

Βρίσκοντας τους Serenity Broken ήδη στη σκηνή, οι οποίοι μετά από την δισκογραφική παύση που ακολούθησε το “Commercial Suicide”, έδωσαν μόλις πρόσφατα στην κυκλοφορία το “Savior” με δύο κομμάτια-προάγγελους της επερχόμενης δισκογραφικής δουλειάς τους, η βραδιά ξεκινά με τους ευνοϊκότερους οιωνούς. Δυναμισμός και ενέργεια άφθονη επί σκηνής σε ένα ημίωρο set, που συνδυάστηκαν με την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση που έφεραν οι SB με τον πρώτο τους δίσκο και από το μικρό δείγμα που ακούσαμε, συνεχίζουν στον ίδιο ρου και με τον δεύτερο. Κλείνοντας με το εξαιρετικό “Alone?”, υποσυνείδητα ανανέωσα το rendez-vous στην παρουσίαση του νέου τους δίσκου.

Serenity Broken setlist
Savior
Slip Up
Boom!
Def
Shadows
Our Hate
Alone?

Χωρίς καθυστερήσεις αναλαμβάνουν δράση οι POEM. Αν μη τι άλλο, όταν βλέπεις ένα σχήμα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχεις τη δυνατότητα να παρατηρείς τις αλλαγές και την πορεία του σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι POEM έχουν το ταλέντο να εξελίσσονται στο διηνεκές. Mετά την κυκλοφορία του “The Great Secret Show” το ’09, με το οποίο έκαναν δυναμική είσοδο στον χώρο,με διθυραμβικές κριτικές καi πολλές live εμφανίσεις, η δισκογραφική ανάπαυλα φτάνει πλέον στο τέλος της με το “Skein Syndrome” να είναι έτοιμο. H setlist βασίστηκε συνεπώς στο επερχόμενο album, δουλειά πολλά υποσχόμενη, εφάμιλλη της πρώτης, από όσα έχουμε δει και ακούσει μέχρι στιγμής. Αξιοπρόσεκτα, σε διαδοχικές ακροάσεις, κάθε παρουσίασή live φαίνεται να συνδράμει ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται πιο μεστό ως προς την απόδοσή του. Γνώριμοι πλέον και έχοντας εξασφαλίσει την εκτίμηση του prog κοινού, κέρδισαν το χειροκρότημα και παρέδωσαν τη σκυτάλη για το κλείσιμο της βραδιάς στους εορτάζοντες.

POEM setlist
Passive Observer
Fragments
Desire
Bound Insanity
Remission of Breath

Για το τέλος της βραδιάς, οι εορτάζοντες Need, δέκα χρόνια μετά, συνεχίζουν και ανεβαίνουν στη σκηνή με την ίδια ενέργεια που είχαν την πρώτη φορά αλλά και με όλες τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από την μέχρι τώρα πορεία τους. Μετά το “Orvam” και αφού άφησαν κοινό και κριτικούς με το στόμα ανοικτό με ένα από τα καλύτερα album που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια κι ενώ παράλληλα άλλαξαν τη σύνθεσή τους και βρίσκονται σε διαδικασίες προετοιμασίας της επόμενης δουλειάς τους, περνάνε μάλλον την καλύτερη φάση τους. Ή είχαν πολύ κέφι εκείνη τη βραδιά. Ή και τα δύο.

Mια γεμάτη setlist έμελλε να ξεκινήσει να παρουσιάζεται, με χρονική αφετηρία τα πρώτα demo της μπάντας μέχρι και την τελευταία δουλειά τους, δίνοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εν τάχει τα όσα έλαβαν χώρα μέσα στον χρόνο για τους Need. Οι φίλοι του συγκροτήματος που γέμισαν τον χώρο ανταποκρίθηκαν άμεσα στα από σκηνής καλέσματα και η διάδραση δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα, με τον κόσμο να τραγουδά και τα κεφάλια να κινούνται στις ρυθμικές επιταγές.

Για τα Twinsoul και Soon, στη σκηνή κλήθηκαν οι προηγούμενοι μουσικοί, στο μπάσο και τα τύμπανα, επαναφέροντας για λίγο το line up που συμμετείχε από την αρχή της πορείας του σχήματος μέχρι και πρότινος, οι οποίοι θα κληθούν ξανά στο τέλος της βραδιάς για χειροκροτηθούν όλοι μαζί. Βοnus της βραδιάς η παρουσίαση του “Rememory”, νέο κομμάτι που θα αποτελέσει μέρος της επόμενης κυκλοφορίας τους, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2016.

Για το τέλος δε θα μπορούσε να λείψει το ομώνυμο του τελευταίου δίσκου, το “Orvam”, για να μας χαιρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο έως την επόμενη φορά και προσδοκώντας σε άλλα δέκα –και όχι μόνο- χρόνια.

ΜVP: Οι γκριμάτσες του Ravaya…

Νeed setlist
Lifeknot
Entheogen
Divine Drift
Siamese God
Inbetween
Twinsoul
Soon
Stroll of Choice
War/ning
Construct
Rememory
Symmetrape
Mother Madness
Lie Before You Sleep
Orvam

photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

379

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.