CARCASS: "Swansong"

Θυμάμαι σαν χθες, τη θλίψη που μου προξένησε το νέο πως το “Swansong” τεχνιέντως τιτλοφορημένο κύκνειο άσμα των Βρετανών Carcass, θα ήταν και το τελευταίο.

Μία μπάντα που καθόρισε, όσο λίγες, την εξέλιξη του death metal ως την αλλαγή των χιλιετηρίδων θα έπεφτε σε δεκαεφταετή λήθαργο, ώσπου να αναδυθεί εκ νέου από τις στάχτες της με το εξαιρετικό “Surgical Steel” (review).
To “Swansong” κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου 1996 μέσω της Earache, αν και προοριζόταν για είναι η πρώτη κυκλοφορία τους σε μεγάλη πολυεθνική, και συγκεκριμένα στην Columbia με την οποία τελικά δεν τα βρήκαν.
Το album εκτός από τις συνηθισμένες εκδόσεις σε βινύλιο και CD, κυκλοφόρησε και σε CD σε σχήμα εγκεφάλου, με bonus disc το οποίο περιελάμβανε το κομμάτι “Go To Hell”, το οποίο δεν χωρούσε στο βασικό CD λόγω του σχήματος του. Το 2008 επανακυκλοφόρησε έχοντας ως bonus το κομμάτι “Death Rider Da” από την γιαπωνέζικη έκδοση και το πέμπτο μέρος της συνέντευξης της μπάντας “The Pathologist’s Report”, όπου μιλάνε για εκείνη την εποχή, για το συμβάν με την Columbia, για το εξώφυλλο και άλλα. Εκεί ο drummer αναφέρει το “Swansong” ως τον απόλυτο Carcass δίσκο. Το Νοέμβριο του 2013 η Earache φέρνει και πάλι το album σε βινύλιο περιορισμένης κυκλοφορίας σε διάφορα χρώματα.

Το “Swansong” βρίσκει τους Carcass σε μεγάλα κέφια και σε πιο ελαφριές δομές, με ροκάδικα solos και σκαλωτικά riffs και τραγούδια έξυπνα και χιουμοριστικά βαπτισμένα, όπως ”Keep on rottin’ in a free world” και “R**k the Vote”. Οι πένες των μουσικοκριτικών πήραν φωτιά και η μπάντα κρεμάει τα όργανα της (όχι όμως τα αναπαραγωγικά) με ψηλά το κεφάλι. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι φωνές που κατέκριναν την στροφή από τον βαρύ και αριστουργηματικό “Heartwork”, αλλά όσο τα χρόνια περνούσαν το “Swansong” κέρδιζε έδαφος στις καρδιές απανταχού των deathsters. Εξάλλου, έφτασε στην θέση 46 των Billboard Heatseekers, κερδίζοντας νέους οπαδούς για το συγκρότημα.

Αναπόσπαστο μέρος των συναυλιακών τους setlists, σίγουρα θα έχει ένα μεγάλο κομμάτι στις εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη (fb) και Αθήνα (fb) στις 27 και 28 Μαρτίου αντίστοιχα (δελτίο τύπου).

597

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.