HAIL SPIRIT NOIR: “Fossil Gardens”

ALBUM

Είδος: Progressive/Psychedelic Black Metal
Εταιρία: Agonia Records
Ημ. κυκλοφορίας: 28 Ιουνίου 2024

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Εκείνοι που μένουν σταθεροί σε αυτό που είναι καλοί και τους επιφέρει καρπούς και εκείνοι που ρισκάρουν ,απλά γιατί βαριούνται να είναι στάσιμοι.
Το ίδιο λοιπόν, ισχύει και για τους μουσικούς, αφού είναι άνθρωποι και αυτοί.

Οι Hail Spirit Noir ανήκουν το δίχως άλλο στη δεύτερη κατηγορία και η δισκογραφική τους πορεία το εξηγεί καλύτερα από εμένα. Από το “Pneuma” (2012) κιόλας φαινόταν πως ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουν το black metal δεν είναι ο κλασικός. Ελκύονται από τη θεατρικότητα, θέλουν να ξεσπούν σε jazz αυτοσχεδιασμούς και γενικά προσπαθούν να σπάσουν το καλούπι όλα αυτά τα χρόνια. Προοδευτικά ψυχεδελικοί, χρησιμοποιούν το black metal περισσότερο για να δώσουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που οι ιστορίες τους απαιτούν και το αποτέλεσμα πάντοτε είναι μοναδικό.

Από το “Oi Magoi” ως και σήμερα, οι HSN σταδιακά έχουν σκαρφαλώσει την αόρατη σκάλα της θέωσης και σύντομα θα μας κοιτούν απορημένοι πάνω από τα σύννεφα.

Στο “Eden in Reverse” αρχικά, το prog στοιχείο υπερέβη τα συνηθισμένα όρια και εκτόξευσε τους Θεσσαλονικείς στην στρατόσφαιρα με ένα αριστούργημα που θα πόνταρε κάποιος πως θα είναι το album για το οποίο στο μέλλον θα τους θυμούνται. Εκείνοι όμως, γνήσιοι αρνητές του απλού κυκλοφόρησαν το “Mannequins”. Έναν δίσκο με τον οποίον γιόρτασαν την πρώτη τους δεκαετία και έκανε αρκετό κόσμο να βλέπει γύρω του ερωτηματικά. Χωρίς καν να ιδρώσουν κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εξαίσιο synthwave δίσκο που θα ταίριαζε γάντι να συνοδεύει κάποια sci-fi δυστοπική ταινία.

Μετά από εκείνο το διάλειμμα, επιστρέφουν με τη φυσική και ανελικτική συνέχεια του “Eden in Reverse”, που φέρει τον τίτλο “Fossil Garderns”, με την μπάντα να εισάγει ένα μοναδικό κοσμικό στοιχείο στη μουσική της και να σκέφτομαι πως γίνεται τόσο εύκολα να με κάνουν να ξεχάσω τα προηγούμενα τους album.

Η πρώτη ακρόαση του έγινε στην απόλυτη ηρεμία της πτήσης επιστροφής από το Hellfest και η πολυδιάστατη μουσική τους με ρούφηξε, ακυρώνοντας κάθε θόρυβο τουρμπίνας. H μουσική ελευθερία των HSN τους οδηγεί σε πολύ συναρπαστικά μονοπάτια, οπού ακούμε σημεία που θα χειροκροτούσαν οι Rush, και άλλα τα οποία οι Arcturus και Satyricon θα πλήρωναν για να αποκτήσουν. Vintage πλήκτρα, τύμπανα που πετυχαίνουν τον στόχο τους έχοντας μια χρωματική βεντάλια ποικιλίας, κιθαριστικά σόλο που μας συνδέουν με το παρελθόν…σε γενικές γραμμές, ένα album που χρειάζεται πολλαπλές ακροάσεις για να μπορέσεις με σιγουριά να αποκρυπτογραφήσεις όλα του τα κρυφά μηνύματα. Η φωνή του Θεοχάρη επίσης, είναι σε μοναδική φόρμα και όλα τα μέλη αυτής της ψυχεδελικής κολεκτίβας φαίνεται πως έχουν έρθει σε απόλυτη αρμονία και δεν έχουν άδικο τελικά. Το “Fossil Gardens” είναι όντως μια έντονη και ψυχικά ανυψωτική εμπειρία όπως αναφέρει και η Agonia Records.

Το έκτο ολοκληρωμένο πόνημα των HSN είναι τόσο καλοδουλεμένο που προκαλεί δάκρυα. Δεν είναι ένα εύπεπτος δίσκος, αλλά η πολυπλοκότητα του σου είναι τόσο οικεία, γεγονός που δρα υπέρ όλων των μερών της εξίσωσης.

Οι κύριοι Δημήτρης Ντούβρας (Rotting Christ, Nightstalker) και Magnus Lindberg (Cult of Luna) δε, έχουν κάνει μια αξιοπρόσεκτη δουλειά με την αποτύπωση της ιδανικής ατμόσφαιρας, ενώ και το εξώφυλλο περιέχει τα δυο πολύ σημαντικά στοιχεία της περιεχομένης μουσικής. Το σκοτάδι και το διάστημα. Και το μαργαριτάρι δεν είναι τυχαίο, μιας που είναι η κατάλληλη λέξη για να περιγράψεις αυτόν τον, σπάνιας ομορφιάς, δίσκο.

Monsieurs les promoteurs á HELLFEST, 2025 est une anneé pour Hail Spirit Noir!

Facebook: https://www.facebook.com/p/Hail-Spirit-Noir-100063941775960/
Bandcamp: https://agoniarecords.bandcamp.com/album/fossil-gardens

426
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2175 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.