ZZ TOP: “Raw (‘That Little Ol’ Band From Texas’)”

LIVE ALBUM

Είδος: Blues Rock
Δισκογραφική: Shelter Records / BMG
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Ιουλίου 2022

Και τώρα ώρα για κάτι καπνισμένο. Και λίγο βρώμικο. Και ίσως γεμάτο τρίχες. Για ένα live album από το σπουδαίο trio που είναι (και πιθανολογώ θα εξακολουθήσει να είναι) για δεκαετίες συνώνυμο του U.S blues rock. Τους τεράστιους ZZ Top.

Σε αντίθεση με πολλούς live δίσκους χωρίς κοινό που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 3 χρόνια λόγω του covid και για να τακτοποιηθούν όροι συμβολαίων ή για να διατηρηθούν επίκαιρα κάποια ονόματα στην πιάτσα, το “Raw” δεν είχε τέτοιες αφορμές δημιουργίας. Γιατί ουσιαστικά το album είναι το soundtrack ενός βραβευμένου documentary που προβλήθηκε στο Netflix το 2019 με τίτλο “RAW: That Little Ol’ Band From Texas” ενώ το event πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο Gruene Hall, στην “έδρα” των ZZ Top. Φυσικά είναι περιττό να πούμε πως είναι μια από τις τελευταίες live ηχογραφήσεις με τον εκλιπόντα Dusty Hill, τον σπουδαίο αυτό μπασίστα ο οποίος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 2021 και στο “Raw” δίνει τα ρέστα του (άκου τον στο “I’m Bad, I’m Nationwide” του “Degüello”, πόσο καιρό έχεις να ακούσεις τόσο έγκαυλες μπασογραμμές φιλαράκο;).

Απόλυτο credit αυτής της κυκλοφορίας είναι αυτό που φέρει και ο τίτλος της: “ωμότητα”. Το “Raw” ακούγεται θεόσκληρο, χωρίς αμβλύνσεις στον ήχο και χωρίς τεχνολογικά στουντιακά κόλπα που θα λείαιναν το τελικό αποτέλεσμα. Είναι η καθαρή μορφή του ήχου των ZZ Top, χωρίς παρεμβολές, χωρίς εμπορικές σκέψεις, the real thing που λένε και στο Texas! Φοβερή η μίξη που μεταφέρει απόλυτα το party πνεύμα της μπάντας μέσω κομματιών που είδαν το φως σε θρυλικές κυκλοφορίες, από τη “χρυσή” περίοδό τους από το ξεκίνημα ως και τα χρόνια της mainstream 80ίλας.

Το “Raw” αποτελεί κάλλιστα ένα best of album, μια συλλογή με κομματάρες, τόσο απλά. Με αιώνια hits παιγμένα με μεράκι χωρίς ούτε μια μέτρια στιγμή. “Brown Sugar” και “Certified Blues” από το debut, “Just Got Paid” από το “Rio Grande Mud”, μεγάλη η μερίδα από το σπουδαίο “Fandago” με τα “Heard It On The X”, “Tush”, “Thunderbird” και “Blue Jean Blues” (σε μια συγκλονιστική εκτέλεση) να το εκπροσωπούν, “La Grange” (φυσικά!) από το “Tres Hombres“, “Legs” και “Gimme All Your Lovin’” (ξανά φυσικά!) από το “Eliminator” και το album κλείνει με το “Tube Snake Boogie” από το “El Loco”.

Το trio φαίνεται να το γλεντάει αποδίδοντας το σπουδαίο υλικό του με ζωντάνια και ενθουσιασμό. Πολύπειροι μουσικοί που απλά ξεδίνουν με “φλασιές από τα παλιά”. Και σε προσκαλούν μέσω του “Raw” να γίνεις κι εσύ κοινωνός αυτής της blues rock τελετουργίας. Με λίγα λόγια, αν είσαι dj σε μπαράκι και είναι Σάββατο βράδυ, βάλε το δισκάκι, πάτα play και άραξε κι εσύ να πιείς το ποτό σου, δεν χρειάζεται να παρέμβεις ούτε δευτερόλεπτο για να φτιάξεις “κλίμα”. Αυτό το έχουν αναλάβει οι ZZ Top. Και αν πλέον έχουν απομείνει 2… αυτό είναι και λίγο σχετικιστικό φαινόμενο, ο Dusty έτσι κι αλλιώς θα ζει πάντα ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές που πέρασαν από τον όμορφο γαλάζιο πλανήτη μας και χάρισαν στο rock στερέωμα κάποιους από τους πολύτιμους λίθους με τους οποίους δομήθηκε.

Aυτά, εβίβα και που ‘σαι παιδί, πιάσε άλλη μια γύρα με ηδύποτα. Μπουρμπ!

Facebook: https://www.facebook.com/ZZTop

496

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.