ZU: “The Lost Demo”

COMPILATION

Είδος: Avant garde/ jazzcore
Δισκογραφική: Subsound Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουνίου 2024

Αισθητικός τρόμος και ηχητική παράνοια στη καινούρια κυκλοφορία των Ιταλών jazz-σμένων γειτόνων Zu, κάνοντας ένα βήμα εμπρός προς τα πίσω αυτή τη φορά. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νέο άλμπουμ είναι ουσιαστικά μία παλιότερη χαμένη μέχρι πρόσφατα ηχογράφηση της μπάντας από το 1996, η οποία με τον ευφάνταστο ή όχι τίτλο “The Lost Demo” βρήκε το φως για τα ράφια των δισκοπωλείων και τις αντίστοιχες ψηφιακές πλατφόρμες αναπαραγωγής.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιες κυκλοφορίες θυμίζουν περιπτώσεις με χαμένα τραγούδια που βρίσκουν το φως τις δημοσιότητας δεκαετίες μετά, όπως έγινε και με τους Beatles ή τον Cash, όμως εδώ είναι πιο ρομαντική η περίπτωση δεδομένου ότι δεν πραγματεύονται υπέρογκα ποσά από πίσω, με συγγενείς που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος και της αγάπης των πιστών οπαδών, λοιδορώντας της υπό μία έννοια.

Στο χαμένο demo λοιπόν, οι τρελαμένοι jazzοφρίκουλες για να περιγράψουμε την κατάσταση τους με τη χρήση του ονόματος τους σαν συνθετικό, χρειάζονται Zuρλομανδύα, διότι κουZuλάθηκαν πραγματικά, και σκοπεύουν να μας Zuρλάνουν και εμάς, με την καλή έννοια πάντα με το Punk infused, αυτοσχεδιαστικό μουσικό τους στυλ που αψηφά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.

Οι τρεις αγαπητοί σχιζοφρενείς για ακόμα μία φορά, δεδομένης της ικανότητας τους να αφομοιώνουν και να ενσωματώνουν μία ευρεία ποικιλία μουσικών στυλ και στοιχείων στις συνθέσεις τους, γίνονται η μπάντα με τα εκατό και βάλε πρόσωπα τα οποία ενσαρκώνουν με τον μοναδικό τους τρόπο σαν ένα.
Σαν μία ηχητική Λερναία Ύδρα, όπου αν τις κόψεις το ένα κεφάλι θα ξεπροβάλουν δύο και ούτω καθεξής, μόνο που αντί για κεφάλια εδώ έχουμε να κάνουμε με μουσικά υποείδη και συγκροτήματα επιρροής για τον ήχο τους.

Στις σχεδόν τρεις δεκαετίες της καλλιτεχνικής ζωής τους έχουν να επιδείξουν δεκάδες συνεργασίες και συνεργατικές δουλειές με καλλιτέχνες όπως οι Mike Patton, Thurston Moore, Dälek, Eugene Robinson, Damo Suzuki μεταξύ άλλων, όπως και με τον David Tibet υπό την αιγίδα των Zu93, διαγράφοντας λαμπρή underground πορεία, και προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας το μουσικό τους όραμα εκ χύνοντας μέσα του, από Metal, Noise, Prog, Ambient έως Jazz και ηλεκτρονικά ήχο τοπία.

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, συνδυαστικά με το ηχητικό τους πληθωρικό background και ταλέντο φυσικά, που ηχούν σαν μία αυτοσχεδιαστική εκδοχή των Primus, Mr.Bungle, The Necks, The Locust και Sonic Youth μαζί την ίδια στιγμή, και όχι μόνο φυσικά.

Το χαμένο demo είναι μία ευχάριστη παραφωνία που διαθέτει αγγελικές μελωδίες από σαξόφωνο, διαβολικές μπάσο γραμμές και τυμπανοκρουσίες που αψηφούν τον μετρονόμο, και που όλα μαζί επικοινωνούν με έναν ευχάριστο διάλογο μαζί σου σε ένα ημίωρο που σαν ακροατή θα σου φανεί σαν μία σύγχρονη μουσική οδύσσεια.

Facebook: https://www.facebook.com/vajrazu
Bandcamp: https://subsoundrecords.bandcamp.com/album/the-lost-demo

97

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 294 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...