ZAKK SABBATH: “Vertigo”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Δισκογραφική: Magnetic Eye records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν ακούς το όνομα Zakk Wylde στους συμμετέχοντες ενός album, τότε γνωρίζεις απόλυτα το πόσο ικανοποιημένος θα μείνεις τουλάχιστον κιθαριστικά. Όταν αντιλαμβάνεσαι δε ότι πρόκειται για μία δική του δουλειά, τότε μένεις σίγουρος για το αποτέλεσμα. Και όταν αυτό έχει να κάνει με τους πατέρες του heavy metal, τότε είναι που σε πιάνει ρίγος και πιάνεις τον εαυτό σου να βιάζεται να πατήσει το play και να ακούσει τους, εδώ και μισό αιώνα, ύμνους των θρυλικών Black Sabbath που πραγματικά γαλούχησαν γενιές μεταλλάδων. Το “Vertigo” είναι ένα τέτοιο album – φόρος τιμής στους δημιουργούς της σκληρής μουσικής.

Οι Zakk Sabbath, δεν είναι μία σκέψη της στιγμής. Η ιδέα της δημιουργίας μιας tribute μπάντας στους Black Sabbath τριγύριζε αρκετά στο μυαλό του βιρτουόζου κιθαρίστα Zakk Wylde και τελικά έγινε πράξη το 2014 με “συντρόφους” τους Blasko στο μπάσο (Ozzy, Rob Zombie) και Joey Castillo στα τύμπανα (Danzig, Queens Of The Stone Age). Στόχος: να διασκευάσουν κομμάτια των Βρετανών θρύλων αποτίοντας φόρο τιμής μέσα από τη δική τους οπτική. Το αποτέλεσμα, είναι μάλλον καλύτερο του αναμενομένου δίνοντας “πάσα” στο group για περισσότερα πραγματάκια.

Ο Zakk Wylde, φαίνεται ότι δε κατέχει τον τίτλο του guitar hero αδίκως. Το “Vertigo”, είναι ο δίσκος που μοιάζει να αναδεικνύει περισσότερο τις κιθαριστικές ικανότητες του συμπαθούς γενειοφόρου κιθαρίστα και performer μιας και το να φέρεις εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή της εκτέλεσης των συγκεκριμένων Sabbath-ικών ύμνων, δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Θεωρώ στα συν το γεγονός ότι η παρουσία του Wylde στην “παρέα” του Ozzy για αρκετά χρόνια τον έχει μυήσει στο κλίμα των τραγουδιών των πατέρων του heavy metal, με αποτέλεσμα το νέο του εγχείρημα να μη ξεκινάει από μηδενική βάση. Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να συναγωνιστείς το μέγα είδωλο σου και να συγκριθείς με τον “πατέρα” του σκληρού ήχου; Ο Zakk Wylde, προφανώς σέβεται και τιμά τους “μεγάλους” του είδους, όμως δε φοβάται και αρπάζει την ευκαιρία που αναζητούσε.

Θεωρώ ότι πέραν του μέγιστου Sabbath-ικού ύμνου “Black Sabbath”, του “The Wizard” και του “N.I.B”, οι επιλογές των υπόλοιπων κομματιών έχουν γίνει με το σκεπτικό ο βιρτουόζος της εξάχορδης να αναδείξει τις ικανότητες του και μέσα από αυτές και τα τραγούδια. Άλλωστε, τα “Wicked World”, “Sleeping Village”, “Wasp” και “Behind The Wall Of Sleep” ποτέ δεν διεκδίκησαν τον τίτλο του hit, ήταν όμως κομμάτια αντάξια της ιστορίας της μπάντας και της κληρονομιάς που άφησαν. Ο Wylde Και η παρέα του, προσπάθησε να αποδώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά τα τραγούδια και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολλές “αλλαγές” μιας και οι πρώτες εκτελέσεις είναι οι απολύτως “ταιριαστές” για αυτά, χωρίς να υπερβάλλω. Δε νομίζω ότι δικαιούνται τίποτα λιγότερο, ή τίποτα περισσότερο (δύσκολο, εδώ που τα λέμε), αφού η τελειότητα “χτύπησε” αυτά τα κομμάτια μισό αιώνα, περίπου, πριν.

Ο Zakk Wylde, μπορεί να μην είναι ο πρίγκηπας του σκότους, είναι όμως ένας εξαιρετικός τραγουδιστής, με τη δική του χαρακτηριστική χροιά, με το μπάσο της φωνής του και με την όποια southern αισθητική που βγαίνει από το λαρύγγι του. Όλα αυτά, ίσως για κάποιους από εσάς να μη λένε κάτι, για τον υποφαινόμενο αλλά και για πολλούς οπαδούς των Black Sabbath όμως, μοιάζουν να είναι υπέρ-αρκετά ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ακούγοντάς το δίσκο. Οι συνειρμοί δε θα αργήσουν να έρθουν (“ωχ, αυτό μοιάζει πολύ”, “Εδώ είναι ίδιος ο Ozzy” κ.λ.π), και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Wylde σε αυτή τη προσπάθεια του. Για εμένα, έχει καταφέρει όχι απλά να αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να φέρει εις πέρας αυτή τη δύσκολη μουσική αποστολή.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Black Sabbath, Zakk Wylde, ύμνοι μισού αιώνα. Ακόμα κάθεσαι; Θέλεις και ιδιαίτερη πρόσκληση, για να κάνεις το αυτονόητο; Το “Vertigo” και ο Zakk Wylde, είναι έτοιμοι να σας ταξιδέψουν στη μαγεία των “πατέρων” του heavy metal. Εσύ, θα λείπεις;

Facebook: https://www.facebook.com/officialzakksabbath/

955

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.