ZAK STEVENS

INTERVIEW

Ο Zak Stevens είναι από τους τραγουδιστές που δεν χρειάζονται συστάσεις. Προικισμένος με ένα από τα καλύτερα “λαρύγγια” της δεκαετίας του ’90, μας χάρισε υπέροχες στιγμές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Circle II Circle, Trans-Siberian Orchestra και φυσικά το πέρασμά του από τους Savatage, θα μνημονεύονται για πάντα από τους metal οπαδούς. Στις αρχές του Απρίλη έρχεται στη χώρα μας για τρεις εμφανίσεις σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, με τη νέα του μπάντα Archon Angel, οπότε το Rockway gr “έκλεψε” λίγο από το χρόνο του Zak και αυτός με αρκετή ειλικρίνεια απάντησε στις ερωτήσεις του Πελοπίδα Χελά.

Καλώς ήρθες στο Rockway.gr Zak! Πως είσαι αυτόν το καιρό; Έχετε ξεκινήσει περιοδεία;
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Είμαι καλά. Κάνω απλά κάποιες προετοιμασίες για την επερχόμενη συναυλία στην Ελλάδα και διδάσκω κάποια μαθήματα φωνητικής στους μαθητές μου. Ξεκινάμε την περιοδεία φέτος τις δύο πρώτες βδομάδες του Απρίλη.

Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα ότι θα συνεργαστείς με τον κιθαρίστα Aldo Lonobile για να σχηματίσετε τους Archon Angel και θα κυκλοφορήσετε το δίσκο σας “Fallen” από την Frontiers Records. Μία εταιρεία που είναι γνωστή ότι δουλεύει κυρίως με hard rock/AOR καλλιτέχνες. Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
Είχα δουλέψει με τον Aldo το 2018 όταν έκανε παραγωγή και έγραψε μουσική με τον Timo Tolkki στο δεύτερό του Avalon album “Return to Eden”. Από τη στιγμή που μου ζητήθηκε από τον Timo να τραγουδήσω σε κάποια τραγούδια στο δίσκο του, ήταν φυσικό αυτό να φέρει τον Aldo και εμένα σε επαφή. Ήταν απόλαυση το να δουλεύω με τον Aldo σε αυτό το δίσκο. Σύντομα, μετά την κυκλοφορία του “Return to Eden” αρχές του 2019, η Frontiers Records ζήτησε από τον Aldo να επικοινωνήσει μαζί μου και να με ρωτήσει αν θέλω να δουλέψουμε μαζί σε ένα καινούριο project. Ο Aldo έχει ένα πολύ χαλαρωτικό στυλ και είναι εύκολο να δουλέψεις μαζί του. Παίρνει το χρόνο του για να σιγουρευτεί ότι όλες οι λεπτομέρειες του project είναι εντάξει και προσπαθεί πάντα να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είπα στον Aldo ότι ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω σε αυτήν τη νέα δουλειά αρχές 2019. Μαζί καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να φέρουμε σε πέρας, αρκετή δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τελειώσαμε τη μίξη του “Fallen” το Σεπτέμβριο του 2019.


Πώς αποφασίσατε να ονομάσετε το νέο συγκρότημα Archon Angel; Ποιος ήταν ο “Νονός”;
Στην πραγματικότητα η γυναίκα μου Katherine σκέφτηκε το όνομα Archon Angel από κάποια πρώιμα sessions που είχαμε τον Μάρτιο του 2019, όταν ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε τους πρώτους μουσικούς φακέλους από τον Aldo. Σκέφτηκα ότι το όνομα ακουγόταν cool και έτσι το έγραψα σε χαρτί και της είπα ότι φαίνεται καλό γραμμένο, το οποίο συνήθως είναι καλό σημάδι. Στείλαμε την ιδέα στην εταιρεία λίγες μέρες αργότερα, τους άρεσε το όνομα και μας είπαν να προχωρήσουμε με όλα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε “Νονά” που μας έδωσε την ιδέα για το όνομα και το concept του album.

Ποιος έγραψε τους στίχους του “Fallen”; Με τί θέματα καταπιάνεστε στα τραγούδια σας;
Η γυναίκα μου Katherine έγραψε τους στίχους και είχε την ιδέα για την concept ιστορία πίσω από το Archon Angel’ s “Fallen” δίσκο. Τα τραγούδια του album ακολουθούν την ιστορία και την ζωή του Archon, ο οποίος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία. Στην αρχή ο μελλοντικός “Archon” είναι ένα πλούσιος businessman της τωρινής εποχής, ο οποίος ζει μία ζωή υπερβολής με κάθε τρόπο, εξαιτίας του πλούτου του. Όμως έχει την τάση να οδηγείται σε αδιέξοδο, συμπεριλαμβανομένου και του εθισμού του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Έχει αυτές τις συμπεριφορές εξαιτίας του πόνου που κουβαλάει μέσα του, που πηγάζει από τη δύσκολη παιδική του ηλικία. Κάθε τραγούδι, εξερευνά την ιστορία της ανάπτυξης του ανθρώπου που έγινε ο Archon. Οι Θεοί του ζήτησαν να γίνει ο εκπρόσωπος και προστάτης των ανθρώπων της Γης και έγινε ο αγγελιοφόρος τους, ο οποίος είναι ένας ρόλος που θα παίξουν οι Archons σύμφωνα με την αρχαία θρησκεία του Ελληνικού Γνωστικισμού. Έτσι είναι μία φανταστική ιστορία βασισμένη πάνω σε πράγματα που τώρα ξέρουμε γι’ αυτή τη θρησκεία, η οποία έχει αρχαία προέλευση. Στην αρχή ο άνδρας δεν θέλει καθόλου να γίνει Archon. Αλλά οι Θεοί επιμένουν και δεν τον αφήνουν να πει όχι. Δεν υπάρχει διέξοδος. Μέσα από τις συνθέσεις βλέπουμε την εναλλαγή συναισθημάτων από θυμό σε θλίψη, άρνηση και τελικά αποδοχή, και την ανάπτυξη των ιδιαίτερων δυνάμεων που τον κάνουν τον φανταστικό Archon που τελικά γίνεται.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το εξώφυλλο του δίσκου; Είναι το artwork σχετικό με τις συνθέσεις;
Αυτός που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο είναι ο Oleg Shcherbakov από τη Ρωσία. Είναι πολύ ταλαντούχος και έκανε φοβερή δουλειά για εμάς. Θα δουλέψει μαζί μας και στα μελλοντικά albums επίσης. Το artwork απεικονίζει τον Archon Angel αμέσως μετά την συνειδητοποίηση των δυνάμεων του, προστατεύοντας τους ανθρώπους της Γης από διάφορους κινδύνους, όπως του ζήτησαν οι Θεοί.

Πώς ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του δίσκου και πόσο καιρό δουλέψατε πάνω σε αυτόν;
Η διαδικασία ξεκίνησε το Μάρτιο του 2019 με τον Aldo να στέλνει τους πρώτους φακέλους με τα τραγούδια. Αποφασίσαμε για τις δυνατότητες των τραγουδιών, όπως γράφτηκαν. Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν αποκλειστικά για το “Fallen”. Ζήτησα από την Katherine να αναλάβει το καθήκον να γράψει σχεδόν το σύνολο των στίχων. Εγώ έγραψα κάποια μέρη από διάφορα τραγούδια και τους στίχους για το τραγούδι “Brought to the Edge”. Ηχογράφησα τα φωνητικά μου μέρη στα Sonic Landscapes Studios στο Jackson του Michigan. Ο Aldo και τα υπόλοιπα παιδιά ηχογράφησαν στο home studio του Aldo και σε μερικά άλλα studios, ένα από τα οποία διευθύνεται από τον τεχνικό μας και δεύτερο κιθαρίστα Federico Maraucci. Τελειώσαμε τη μίξη του δίσκου το Σεπτέμβριο του 2019.

Το “Fallen” είναι το πρώτο video από το καινούριο album και νομίζω ότι έχει κάτι από την “αύρα” των Savatage. Είναι τα υπόλοιπα κομμάτια στο ίδιο ύφος;
Όχι, θα έλεγα ότι ο υπόλοιπος δίσκος έχει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και αλλαγές. Μπορεί να υπάρχουν εδώ και εκεί κάποια σημεία που να θυμίζουν Savatage, αλλά μπορείς να ακούσεις επιρροές από πολλές μπάντες και επίσης πολλές νέες και διαφορετικές ιδέες οι οποίες προέρχονται από μία πιο προοδευτική νοοτροπία.

Θυμάσαι τίποτα από τη συναυλία των Savatage στο “Ρόδον club” το 1996;
Δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες, αλλά θυμάμαι έκανε πολύ ζέστη στη σκηνή και το κοινό ήταν υπέροχο. Υπήρχε τόσος πολύς ενθουσιασμός για τους Savatage εκείνη τη χρονική στιγμή σε όλο τον κόσμο. Ήταν φοβερό που καταφέραμε να φέρουμε το show στην Ελλάδα πίσω στο 1996.

Θα έρθετε στην Ελλάδα για τρεις εμφανίσεις. Στη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου, στην Λάρισα στις 5 Απριλίου και στην Αθήνα στις 9 Απριλίου. Τί να περιμένουμε από αυτές τις συναυλίες;
Να περιμένετε μία συναυλία, που θα έχει λίγο απ’ όλα από την καριέρα μου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Θα παίξουμε μουσική από το νέο Archon Angel album, όπως επίσης αγαπημένα από τους Savatage και ακόμα και μερικά τραγούδια από τους Circle II Circle.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάτι καινούριο που πρέπει να περιμένουμε από τους Circle II Circle; Υπάρχουν σχέδια για καινούριο δίσκο;
Με τους CIIC περάσαμε 13 χρόνια και κάναμε 7 δίσκους, απλά χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. Όλα τα μέλη είναι σε διαφορετικές μπάντες, διαφορετικά projects ή επικεντρώνονται σε προσωπικές εργασίες και πράγματα που τους αρέσουν. Για εμένα ήταν μία καλή στιγμή να αποστασιοποιηθώ και να κάνω κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες ευκαιρίες και οι σωστές περιστάσεις για τους CIIC για να έχουν την απαραίτητη δυναμική για έναν καινούριο δίσκο. Αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ. Τα πάντα είναι πιθανά. Θα έλεγα ότι υπάρχει σίγουρα η προοπτική για να συμβεί κάτι με τους CIIC στο μέλλον.

Η τελευταία συναυλία των Savatage ήταν στο Wacken το 2015. Υπάρχουν σχέδια να κυκλοφορήσετε την εμφάνισή σας σε DVD; Είναι οι Savatage ενεργοί αυτήν τη στιγμή;
Από όσο ξέρω, δεν υπάρχουν σχέδια για να κυκλοφορήσουν αυτήν την εμφάνιση. Είχα μερικές συζητήσεις με το management των TSO που μου είπαν ότι έχουν άφθονο υλικό, αλλά δεν έχουν αποφασίσει τί θα κάνουν με αυτό ακόμα. Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω το show που δώσαμε στο Wacken το 2015 να κυκλοφορεί σε DVD. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες των TSO και των Savatage που δούλεψαν στην παραγωγή, θα ήταν περήφανοι για το αποτέλεσμα, αν κυκλοφορούσε. Ήταν μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του rock ‘n’ roll, καθώς και για μας τους ίδιους που συμμετείχαμε στο show. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι Savatage είναι αδρανείς. Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι είναι ενεργοί, αλλά κρατάω μία θετική διάθεση και είμαι έτοιμος στην περίπτωση που μας καλέσουν και υπάρχει η σωστή ευκαιρία για τους Savatage, να βγουν από τις “σκιές” και να κάνουν άλλη μία εμφάνιση σε κάποιο σημείο.

Πρόσφατα παρακολούθησα μία εμφάνισή σου στο YouTube και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τη φόρμα στην οποία βρίσκεται η φωνή σου. Πως τα καταφέρνεις και τη διατηρείς ακμαία;
Προσπαθώ να προστατεύω τη φωνή μου και να μην την ταλαιπωρώ για κανένα λόγο. Πάνω κάτω κάνω τα ίδια πράγματα από τότε που ξεκίνησα να τραγουδάω. Ακόμα δουλεύω πάνω σε διάφορες τεχνικές και προσπαθώ να βελτιώνομαι, αν μπορώ. Απλά προσπαθώ να μείνω υγιής και να αποφύγω προβλήματα ασθενειών όταν βρίσκομαι στο δρόμο. Με το όργανό μου να είναι η φωνή μου και το σώμα μου, όπως όλοι οι τραγουδιστές πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο εκεί έξω και χρειαζόμαστε και ένα καλό μερίδιο τύχης, όταν βρισκόμαστε σε περιοδεία επίσης.

Έχεις τραγουδήσει τόσο σε μεγάλες αρένες όσο και σε μικρά clubs. Υπάρχει διαφορά στην προετοιμασία που κάνεις πριν ανεβείς στη σκηνή; Ποιο από τα δύο είδη live προτιμάς περισσότερο;
Η προετοιμασία μου και η ρουτίνα είναι ακριβώς η ίδια για όλα τα shows, είτε είναι μεγάλες αρένες είτε μικρά clubs. Είναι όλα το ίδιο. Μου αρέσει το γεγονός ότι μπορώ να παίξω live σε τόσο διαφορετικές ατμόσφαιρες και διαφορετικού μεγέθους venues. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε κάθε είδος show και με το να κάνω live σε διαφορετικού μεγέθους venue, νιώθω ότι έχω μεγάλη ποικιλία στις παραστάσεις μου. Αγαπώ κάθε show, ασχέτως μεγέθους του μαγαζιού.


Ευχαριστώ πολύ Zak για το χρόνο σου, είμαι χαρούμενος που θα σε δω στην Ελλάδα ακόμα μία φορά και ανυπομονώ για τις επικείμενες εμφανίσεις. Εύχομαι να περάσεις υπέροχα. Οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σου.
Θέλω να στείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους υποστηρικτές και οπαδούς στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση στο πρόσωπό μου και για το ότι βρίσκονται πάντα εκεί, σχεδόν 3 δεκαετίες. Η Ελλάδα ήταν τόσο σημαντική για την καριέρα μου στα πρώτα χρόνια των Savatage, εξαιτίας της αγάπης και της υποστήριξης που δεχόμουν από τους οπαδούς. Ακόμα νιώθουμε την αγάπη και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έρθουμε ξανά, ακόμα μία φορά, και θα μοιραστούμε αυτήν την αγάπη μαζί σας.

803

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.