YOUR HIGHNESS: “Your Highness”

ALBUM

Είναι μία δεκαετία τώρα που οι Your Highness από το Βέλγιο μας προειδοποιούν μέσω της “τραχιάς” και “αποτρόπαιας” sludge και blues αισθητικής τους, για την πραγματικότητα που βιώνουμε και το ζοφερό μέλλον που απλώνεται γύρω μας.

Το “Your Highness” είναι η τρίτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, ενώ μας είχαν προϊδεάσει, κάνοντας ευρύτερα γνωστή την ύπαρξή τους, μ’ ένα εμφατικό EP, το “The Quietus”, (2016) με μία μόνο σύνθεση, το ομότιτλο επικό θέμα διάρκειας 20 λεπτών, αναδεικνύοντας όλες τους τις περγαμηνές, αντίθετα με τις προηγούμενες δουλειές τους που καθώς φαίνεται αναμόχλευαν το ύφος τους και κινήθηκαν σε πιο ρηχά κι αχαρτογράφητα ύδατα (Αξίζει να ανακαλύψετε το συγκεκριμένο, στο οποίο συμμετέχουν κι εξαιρετικοί guests).

Μία τριετία ήταν αρκετή, για να μας δώσουν υλικό που σίγουρα αποτελεί εφαλτήριο για μία πιο λαμπρή πορεία, παρά τον πεσιμισμό που περιγράφουν, μέσα από 8 καλοδουλεμένες συνθέσεις. Τα γεμάτα γρέζι, brutal φωνητικά, αναλαμβάνουν το ρόλο του αφηγητή σ’ ένα ομιχλώδες (doom) κι άλλοτε σκληρό (sludge) σκηνικό, που σκιαγραφείται από τις “δαιμονισμένες” κιθάρες των εναλλασσόμενων και στιβαρών riffs και τις αψεγάδιαστες και ογκώδεις μπασογραμμές, ξετυλίγοντας αυτήν τη φορά με απόλυτη σαφήνεια το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Το κήρυγμά τους αρχίζει μ’ ένα ιδανικό opening track το “Devil’s Delight”, το οποίο ηχητικά κινείται σ’ ένα Mastodon-ικό περιβάλλον με απόλυτα εμφατικό riffage, ενώ θεματικά περιγράφει μ’ έναν ελκυστικά αβυσσαλέο τρόπο, τη χαοτική κατάληξη του ανθρώπινου είδους και τη νέα αυγή που θα ξημερώσει. Το σκοτεινό “The Flood” με αρκετά western-southern στοιχεία, να δίνει μία νέα και πιο ενδιαφέρουσα προοπτική στην ακρόαση, για να λάβει τη σκυτάλη το πιο κατανυκτικό και doom-άτο “Born Anew”.

Οι Your Highness φαίνεται πως επιλέγουν να κρατήσουν σε ένα σκοτεινό περίβλημα τους τόνους, παρά τα διαφορετικά ηχοτοπία που επιδιώκουν να κινηθούν, με άξονα το blues ιδίωμα στις πιο hard εκφάνσεις του και παραλλαγές του. Με το που η κατάσταση πάει να γίνει πιο groove-άτη, ένα αόρατο χέρι τους επαναφέρει και τους συγκρατεί στις ράγες του ερέβους. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χορταστικό “Black Fever”, που θα μπορούσε κάλλιστα ν’ αποτελέσει την κορωνίδα του album τους, στο οποίο παρά τα blues και indie groove-άτα στοιχεία, δεν παρεκκλίνει, εν τέλει, από το πεσιμιστικό χαρακτήρα που επιδιώκουν να προσδώσουν.

Είναι μία δυνατή παραγωγή, που επιτηδευμένα προσδίδεται ένα χαρακτήρας με πιο “πιεσμένες” μελωδικές και ρυθμικές γραμμές, για ν’ αποτυπωθούν οι σκιώδεις δυνάμεις που οδηγούν την ανθρωπότητα στον όλεθρο, υπό έναν στυγνό ρεαλισμό και ωμότητα.

Εν τω συνόλω, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα εξαιρετικό πόνημα, μέσω του οποίου οι Your Highness κατορθώνουν να περιγράψουν μία δυστοπία, που όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε.

https://yourhighness.bandcamp.com/album/your-highness

521

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.