YOTH IRIA: “As The Flame Withers”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Pagan Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Ιανουαρίου 2021

Συστήθηκαν στο κοινό με το πάρα πολύ καλό EP “Under His Sway” δίνοντας άριστα δείγματα γραφής με το καλημέρα. Ο λόγος για τους Yoth Iria, το project που σχηματίστηκε από δυο σεβαστά πρόσωπα της γενικότερης ελληνικής metal σκηνής, τον μπασίστα Jim “Mutilator” (κατά κόσμο Δημήτρη Πατσούρη), ιδρυτικό μέλος των Rotting Christ όπως και των Varathron και τον “The Magus”, παραγωγό, συνθέτη και μέλος των επιδραστικότατων Necromantia.

Στο πρώτο full length “As The Flame Withers” το οποίο ηχογραφήθηκε με τη συνοδεία session μουσικών και την προσθήκη του Γιάννη Πατσούρη στα keyboards τώρα. Αν περιμένεις φίλε αναγνώστη να ακούσεις υλικό τυπικό στο χώρο του black metal, τιγκαρισμένο από βαρετά κλισέ ή κάτι με κακή “to the roots” παραγωγή θα εκπλαγείς. Η μουσική των Yoth Iria ανήκει στο χώρο του μελωδικού death / black με πολλές αναφορές φυσικά στους Rotting Christ οι οποίοι ενισχύουν το pure heavy metal πνεύμα που δομούνται σχεδόν όλες οι συνθέσεις του album (ένα γεγονός που το τεκμηριώνει κιθαριστικώς ο Γιώργος Εμμανουήλ ο οποίος έχει αναλάβει τις κιθάρες) αλλά και του ευρύτερου σκανδιναβικού μελωδικού death metal.

Πολύ καλές, ογκώδεις, βαρύτατες όσο και οικειέστατες riffοσειρές αλλά και εξαιρετικά μελωδικά solos από τον Εμμανουήλ σε όλα τα κομμάτια με τη συνοδεία των leyboards, άριστο ρυθμικό δίδυμο από τον πολύπειρο Mutilator και τον session drummer Γιάννη Βότση (ένα κάρο συνεργασίες παράλληλα με την main μπάντα του, τους deathάδες Dephosphorus) και πολύ καλή performance από τον Magus πίσω από το μικρόφωνο.

Εξαιρετική entrance με το “The Great Hunter”, το ομώνυμο “Yoth Iria” θα μπορούσε να ανήκει σε δουλειές των παλαιών Dark Tranquillity με πολύ όμορφο ρεφρέν και πλήρως heavy metal χαρακτήρα ανάλογο των Rotting Christ της γύρω στο “Dead Poem” περιόδου όπως και τα “Hermetic Code” και “Unborn, Undead, Eternal”, το “The Mantis” είναι ένα Bathory-ικό κομμάτι που εισαγωγικά φέρει συμφωνικά στοιχεία στο στυλ των SepticFlesh και των Elysian Fields, το “The Red Crown Turns Black” είναι προσανατολισμένο στο black metal των Emperor μπολιασμένο με καθαρό heavy metal (μέχρι και το πνεύμα των Iron Maiden αναδύεται στιγμιαία) και είναι σε υψηλά επίπεδα, το “Tyrants” θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένα doom / death διαμαντάκι που αναμειγνύει τους RC, τους παλαιότατους Paradise Lost και τους My Dying Bride μέσα στο ίδιο heavy πλαίσιο και το επιλογικό “The Luciferian” είναι μάλλον η μανιφεστική δήλωση των Αθηναίων απέναντι στο ολόγραμμα του κόσμου. Βάναυσο, εν μέρει δυσαρμονικό, μεγαλειωδώς εφιαλτικό φινάλε, αντάξιο ως προς το υπόλοιπο υλικό του “As The Flame Withers”.

Οι Yoth Iria καταθέτουν ένα εξαιρετικό album που μπορεί να μην πρωτοτυπεί (και το να μην καινοτομείς δεν είναι δα και κανένα έγκλημα, ειδικά αν αυτό που παράγεις είναι τόσο ποιοτικό) αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα πιο όμορφα albums που έχουν δημιουργήσει οι συντελεστές (και ο πυρήνας αλλά και οι συμμετέχοντες μουσικοί) σε όλη την καριέρα τους. Ακραία μουσική που βασίζεται σε πατροπαράδοτες πρακτικές, καλοπαιγμένη, με σαφές πνεύμα είτε δούμε τη δουλειά αυτή συνολικά είτε επιμέρους, με υψηλό συνθετικό επίπεδο ενδιαφέροντος όσο και ποικιλίας στη ροή των κομματιών, ένα σετάκι κομματιών που ο ακροατής του ανάλογου ύφους θα καταευχαριστηθεί χωρίς να χρειάζεται να νοσταλγεί παλαιά μεγαλεία μιας και αυτά έχουν μεταφερθεί ιδανικά στο παρόν. Τα σέβη μου και αν κρίνω το δισκογραφικό μπάσιμο του 2021 φαντάζομαι ότι στο τέλος της χρονιάς πάλι θα θέλουμε TOP 50 για να τα χωρέσουμε όλα. Αυτά. Λιώστε το.

Facebook: https://www.facebook.com/yothiriaofficial/

Official website: https://yothiria.com/

534

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.