YAWNING BALCH: “Volume One”

ALBUM

Είδος: Psychedelic\Stoner\Desert Rock
Εταιρεία: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Ιουλίου 2023

Οι Yawning Balch αποτελούν μια σύμπραξη μεταξύ του σχήματος Yawning Man και του κιθαρίστα Bob Balch (Fu Manchu). Όντας και οι δύο μεριές βετεράνοι του stoner rock, γνωρίζονταν καιρό και η ιδέα για το project ξεκίνησε από το όνομα. Κι όμως…η ιδέα ξεκίνησε από το όνομα. Σε μία συνομιλία τους αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι θα ήθελαν να βρεθούν να παίξουν όλοι μαζί και ότι θα μπορούσαν να ονομάσουν το project τους Yawning Balch, από το πρώτο συνθετικό των Yawning Man και το επίθετο του Balch. Όχι και τόσο ευφάνταστο αλλά έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε πως θα μπορούσε να γίνει και σε άλλες συνεργασίες. Αν δηλαδή παίξει κιθάρα ο Steve von Till στους Birds in Row, το Project θα ονομαστεί Birds in Till σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό. Πραγματικά το έκανα για πολύ ώρα αυτό.

Έχοντας λοιπόν αποφασίσει το όνομα του project, ο Balch ταξίδεψε να βρει τους υπόλοιπους στην High Desert της Καλιφόρνια, σε ένα studio στο πάρκο του Joshua Tree. Ένα ειδυλλιακό μέρος και το πιο κατάλληλο για να εμπνευστεί κάποιος τους υπνωτικούς ρυθμούς του είδους. Χωρίς να έχουν δουλέψει πάνω σε καμία ιδέα, άναψαν τους ενισχυτές τους και ξεκίνησαν το jamming. To “Volume One” είναι μέρη ενός πεντάωρου jam κι ένα ταξίδι στα riff και τις μελωδίες του desert\stoner rock. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το project αποτελείται από άτομα τα οποία είναι βετεράνοι στο είδος και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Όταν αποτελείς κομμάτι ενός χώρου από τα μέση της δεκαετίας ’80, τότε η έκφραση μέσα από αυτήν την μουσική βγαίνει το ίδιο φυσικά όσο και η ανάσα.

Το “Volume One” αποτελείται από τρία κομμάτια 7, 21 και 13 λεπτών. Αρκετά μεγάλες συνθέσεις που ακολουθούν το στερεοτυπικό στήσιμο ενός jam. Πάνω σε μία συγκεκριμένη ρυθμική βάση, δηλαδή ένα θέμα στο μπάσο και τα drums να ακολουθούν βάζοντας κάποια γεμίσματα, μπαίνει η κιθάρα με ένα riff που επαναλαμβάνεται σε σταθερά μέρη, ενώ η δεύτερη κιθάρα γεμίζει ψυχεδέλειες τα ηχεία. Ανά διαστήματα γίνονται κάποιοι πειραματισμοί στα πετάλια δημιουργώντας ένα τοίχος από θόρυβο, όπου κι εκεί το μπάσο φροντίζει να κρατά μια σταθερή ρυθμική γραμμή για να μπορέσουν όλα τα όργανα να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο αρχικό θέμα.

Η επανάληψη στις μελωδίες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχεδέλειας στην μουσική και καλοδεχούμενη όταν αυτή ακολουθεί μια λογική mantra. Συγκροτήματα όπως οι Electric Moon και οι δικοί μας Lotus Emperor έχουν υιοθετήσει αυτό το ύφος και μας ταξιδεύουν με τις μελωδίες τους. Στην περίπτωση όμως των Yawning Balch, το “Volume One” δεν κατάφερε να ξεφύγει από την αισθητική του jam και πέρα από το ότι μας έδειξε πόσο όμορφα πέρασε η παρέα στο studio, δεν κατάφερε να με πείσει για κάτι παραπάνω. Όσοι παίζουν μουσική έχουν ευχαριστηθεί ένα πολύωρο jamming και αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των μελών, τότε το jamming τελειώνει και όλοι έχουν ένα τεράστιο χαμόγελο. Για τον ακροατή όμως, η έλλειψη δομής αλλά και η αίσθηση ότι κάπου θέλει να καταλήξει ο ήχος αλλά δεν καταλήγει ποτέ είναι κουραστική. Οπότε θα σταθώ στο γεγονός ότι το “Volume One” είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση για την παρέα που βρέθηκε στο συγκεκριμένο studio.

Official Site: http://yawningman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/yawningmanofficial/

375

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.