WYTCH HAZEL: “VI: Sacrament”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Εταιρεία: Bad Omen Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Ιουνίου 2023

Έχετε λίγα λεπτά να σας μιλήσω για τον τέταρτο τόμο του μουσικού «ευαγγελίου» των Wytch Hazel; Αν απαντήσετε όχι, να ξέρετε ότι εσείς χάνετε.

Διότι οι Christian heavy metallers από το Λάνκαστερ της βόρειας Αγγλίας έχουν ετοιμάσει μια πολύ αξιόλογη δουλειά. Το “VI: Sacrament” είναι ένα album τόσο vintage όσο και φρέσκο. Ο λόγος είναι πως, ενώ συνεχίζει στον γνώριμο χαρακτήρα της μπάντας, που χρωστά πολλά στις προηγούμενες δεκαετίες της μουσικής μας, έχει μια ειλικρίνεια και μια ποιότητα που το κάνει απολαυστικά αναζωογονητικό.

Ναι, είναι παλιό heavy metal στη βάση του, με hard rock, proto-metal και NWOBHM πινελιές. Πατά γερά πάνω στο έργο συγκροτημάτων όπως οι Thin Lizzy, οι BÖC, οι Scorpions, οι Fleetwood Mac, οι Iron Maiden, οι Angel Witch και οι Judas Priest. Μέσω της ζεστής παραγωγής του, πλασάρει το εθιστικά μελωδικό κέντρο βάρους των συνθέσεων του και είναι σε θέση να σας κερδίσει χάρη στα κολλητικά θέματα που περιέχει και στον πολιορκητικό κριό των πιασάρικων ρεφρέν και των γλυκόπιοτων κιθαριστικών αρμονιών.

Ο Colin Hendra, που δεν είναι αυτό ακριβώς που θα λέγαμε χαρισματική φωνή ή ριζοσπάστης συνθέτης, έχει αντισταθμίσει τις αδυναμίες του με πλεόνασμα έμπνευσης και κοπιαστική δουλειά. Σε καθένα από τα δέκα tracks του “VI: Sacrament” ακούμε απλά αλλά σωστά riffs, μεθυστικά licks και φωνητικές γραμμές που σε αναγκάζουν να μάθεις τα lyrics ώστε να συνοδεύεις κι εσύ την μπάντα κατά τις πολλοστές ακροάσεις που εγγυημένα θα κάνεις. Σχεδόν όλα τα κομμάτια κατά πάσα πιθανότητα έχουν συλληφθεί ως folk rock ιδέες, με εργαλεία μια φωνή και μια ακουστική κιθάρα, αλλά οι ώριμες ενορχηστρώσεις τα μεταμόρφωσαν σε λιτές και απέριττες ηλεκτρικές εκκενώσεις, τίγκα στα κεφάτα vibes, παρότι οι στίχοι έχουν σκοτεινό ύφος (τουλάχιστον, πριν τρυπήσουν το σκοτάδι οι αχτίδες λύτρωσης του Σωτήρος).

Προφανώς, οι Wytch Hazel δεν ανήκουν στην κατηγορία των σχημάτων που επιδιώκουν την πρόοδο με τη συμβατική της έννοια. Όμως, υπάρχει κάτι σχεδόν εξίσου ικανοποιητικό όταν ακούς μια μουσική με κλασικές προσλαμβάνουσες μεν, που όμως αξιοποιεί με διεγερτικά έξυπνο τρόπο το περιορισμένο «λεξιλόγιο» ενός retro είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/wytchhazel 
Instagram: https://www.instagram.com/wytchhazel/ 
Bandcamp: https://wytchhazel.bandcamp.com/album/iv-sacrament 

528

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.