WOTHROSCH: “Odium”

ALBUM

Είδος: Progressive Black Metal
Εταιρεία: Hammerheart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Ιανουαρίου 2023

Παρακολουθώ την extreme metal σκηνή γενικά, και ένα παραπάνω της χώρας μας, που δεν είναι και τόσο μεγάλη άρα και πιο εύκολο να το κάνει κανείς. Αυτή όμως η κυκλοφορία των νεοσύστατων Wothrosch ήρθε πραγματικά από το πουθενά. Και όχι μόνο απλά ήρθε, αλλά ήρθε να μας ταρακουνήσει για τα καλά.

Οι Wothrosch (ή Βόθρος) έρχονται από την Αθήνα και αυτή είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Το πραγματικά εντυπωσιακό σε αυτό το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες μπάντες χρειάζονται δύο-τρεις κυκλοφορίες προτού καταφέρουν να φτάσουν στο επίπεδο του “Odium” (και αν τα καταφέρουν).

Από τεχνικής άποψης, δεν υπάρχει τίποτα το (έστω και ελάχιστα) αρνητικό που μπορούμε να καταλογίσουμε στο “Odium”. Ο ήχος είναι πεντακάθαρος και απίστευτα γεμάτος και πολυεπίπεδος – την ηχογράφηση επιμελήθηκε επιτυχημένα ο George Emmanuel (Lucifer’s Child, Rotticg Christ). Και έτσι ακριβώς έχουν αποδώσει τα οχτώ κομμάτια του δίσκου οι Wothrosch. Απόλυτα in-your-face αλλά συνάμα ατμοσφαιρικά. Μια ατμόσφαιρα, όμως, όχι αιθέρια αλλά τερατώδης και αποτρόπαια.

Ναι. Το “Odium” είναι ένα τέρας. Μια all-out ηχητική επίθεση γεμάτη απέχθεια και περιφρόνηση, αποτέλεσμα της εξερεύνησης των πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης κατάστασης στον 21ο αιώνα. Τα massive τύμπανα (είτε με τη μορφή αδυσώπητων blastbeats, είτε με αργούς και περίπλοκους voodoo/tribal ρυθμούς) θέτουν τα θεμέλια για τους ογκώδης κιθαριστικούς τοίχους, οι οποίοι είναι επενδυμένοι με ροζέτες θλιβερών μελωδιών που παρέχουν στη βαριά τους πρόσοψη μια κάποια ψυχεδελική ευθραυστότητα. Πάνω σε αυτό το τέλεια οργανωμένο χάος έρχονται να πατήσουν τα απίστευτα ευρεία φωνητικά, που συχνά με έκαναν να πιστέψω ότι πρόκειται για παραπάνω από έναν τραγουδιστές και μου θύμισαν την φωνητική γκάμα των Kvohst και Kvarforth (o οποίος συμμετέχει και στο κομμάτι του δίσκου “Mass”, που είναι ίσως και το προσωπικό αγαπημένο μου). Με λίγα λόγια, φανταστείτε να πάρουμε την avant-garde παράνοια των ύστερων Dødheimsgard και την ψυχρά επακριβή εκτέλεση των Thorns και να τις συνδυάσουμε με την μεγαλοπρέπεια των Septic Flesh και την οργιαστική μανία των Anaal Nathrakh. Και μιας και αναφέρθηκαν οι Septic Flesh, να σημειώσουμε ότι το εξαιρετικό και πολύ ταιριαστό artwork έρχεται από το χέρι και το μυαλό του Seth Siro Anton.

Το “Odium” είναι μια πραγματικά αξιοπρόσεκτη κυκλοφορία, σίγουρα απαιτητική, που χρειάζεται τον χρόνο και την αφιέρωση του ακροατή για να δώσει τελικά τους καρπούς που έχει να προσφέρει. Η λογική λέει ότι, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, οι Wothrosch θα αρχίσουν να μας απασχολούν και να ακούγονται όλο και συχνότερα. Και δικαίως.

Bandcamp: https://hammerheart.bandcamp.com/album/odium
Facebook: https://www.facebook.com/wothrosch/

435

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.