WIZRD: “Seasons”

ALBUM

Είδος: Progressive, jazz rock
Εταιρεία: Karisma Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Οκτωβρίου 2022

Άλλο ένα vintage progressive rock συγκρότημα από τη σκηνή της Σκανδιναβίας, όπου εδώ και κάμποσο καιρό τέτοια σχήματα ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια. Και μόλις έφτασε το promo υλικό στο Rockway HQ, οι σοφοί γέροντες της αρχισυνταξίας το έστειλαν καρφί σε εμένα. Και πού αλλού να το έστελναν, θα μου πείτε, αφού το πόσο νιώθει από prog το υπόλοιπο crew είναι αντιστρόφως ανάλογο του πόσο καλά παιδιά είναι.

Εδώ, που λέτε, έχουμε να κάνουμε με το ντεμπούτο μιας παρέας τεσσάρων τυπάδων από τη Νορβηγία, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο Τζαζ Κονσερβατόριο του Τρόντχαϊμ και, όταν είδαν ότι μοιράζονται τα ίδια μουσικά γούστα, φόρμαραν τους WIZRD. Παράλληλα, βέβαια, δραστηριοποιούνται και σε άλλα groups με συγγενή ήχο (βλ. Krokofant, Soft Ffog, Draken, Megalodon Collective), γιατί δεν χορταίνουν prog & jazz τα παιδιά στον ευρωπαϊκό Βορρά, απ’ ό,τι φαίνεται.

Με το “Seasons”, το οποίο δούλευαν για μπόλικα χρόνια, καταθέτουν οκτώ συνθέσεις καλογραμμένου, άψογα εκτελεσμένου και ορεξάτου rock από άλλες εποχές που, ωστόσο, καταφέρνει να μην ακούγεται κουτά ή χυδαία μπανάλ. Το «παρών» δίνουν οι artsy και σοφιστικέ progressive rock καταβολές (μάλλον αυτό είναι και το κυρίαρχο στίγμα), ένα jazz-oriented σπάσιμο των κανόνων, που χαρίζει μια σχετική φρεσκάδα, και μια classic rock διάθεση (ίσως και λίγο psychedelic), που κάνει τα τραγούδια να βγάζουν ένα νοστιμούτσικο μπρίο και ένα γιεγιεδίστικο σκέρτσο.

Φανταστείτε ότι πάνω κάτω είναι σαν, πριν από μισό αιώνα περίπου, να έπεσαν συμπωματικά στο ίδιο τρελό μποτιλιάρισμα τα tour buses των Yes, των Cream, των ELP, των Hendrix Experience, των Gentle Giant, των Soft Machine και των Mahavishnu Orchestra, βγήκαν για κάνα τσιγάρο, έπιασαν την κουβέντα, και είπαν να τζαμάρουν χαλαρά για να περάσει η ώρα. Όμως, δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι λίγο παρακάτω είχαν στήσει αφτί κάτι Νορβηγοί ταξιδιώτες του χρόνου, που όταν επέστρεψαν στην εποχή τους, έκατσαν και ηχογράφησαν ό,τι κατάφεραν να θυμηθούν από όσα είχαν ακούσει εκείνη τη μέρα.

Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να πω το αυτονόητο, ότι δηλαδή το “Seasons” αφορά κατά κύριο λόγο prog freaks και μουσικόφιλους με «παλιές ψυχές» (τελικά, το είπα!). Όχι, βέβαια, πως έχετε να χάσετε τίποτα αν δεν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά ρίξετε μια κλεφτή ματιά στο καλειδοσκόπιο των WIZRD. Άσχημα δεν θα περάσετε. Για οτιδήποτε παραπάνω δεν εγγυώμαι.

Facebook: https://www.facebook.com/WIZRDTHEBAND
Bandcamp: https://wizrd.bandcamp.com/album/seasons 

361

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.