WINTERSUN: “Time II”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Symphonic/Melodic Death Metal
Εταιρεία: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Αυγούστου 2024

Οι Wintersun, με επικεφαλής τον χαρισματικό Jari Mäenpää, πάντα ήταν μια μπάντα που αψηφούσε τα συνηθισμένα. Η μουσική τους, ένα κράμα επικών μελωδιών, τεχνικής δεξιοτεχνίας και συμφωνικών ενορχηστρώσεων, πάντα ξεχώριζε στο χώρο του metal. Το “Time I”, που κυκλοφόρησε το 2012, ήταν ένα αριστούργημα που τους καθιέρωσε ως μια από τις πιο πρωτοποριακές και συναρπαστικές μπάντες της σκηνής.Το “Time II”, το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της επικής διλογίας των Wintersun, έφτασε επιτέλους μετά από μια δωδεκαετή αναμονή που δοκίμασε την υπομονή ακόμα και των πιο αφοσιωμένων οπαδών τους. Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding, η οποία επέτρεψε στη μπάντα να δημιουργήσει το δικό της στούντιο, οι προσδοκίες ήταν στα ύψη. Το “Time II” υποσχόταν να είναι ένα μουσικό έπος που θα ξεπερνούσε τα όρια του metal, ένα αριστούργημα που θα δικαίωνε την αναμονή και θα ανέβαζε τον ήχο της μπάντας σε νέα επίπεδα.

Και πράγματι, το άλμπουμ δεν απογοητεύει σε επίπεδο φιλοδοξίας και αρτιότητας. Οι Wintersun πάντα ξεχώριζαν για την πολυπλοκότητα και την πρωτοτυπία τους, και το “Time II” δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι συνθέσεις είναι περίτεχνες και απαιτητικές, με πολυεπίπεδα riffs και μια πληθώρα οργάνων που δημιουργούν ένα πυκνό και συναρπαστικό ηχητικό τοπίο. Η μπάντα πειραματίζεται με ασιατικές επιρροές, ενσωματώνοντας παραδοσιακά όργανα και ατμοσφαιρικά στοιχεία που προσδίδουν μια εξωτική και μυστικιστική αύρα στη μουσική. Το “Fields of Snow”, το εναρκτήριο κομμάτι, μας βυθίζει αμέσως σε αυτόν τον κόσμο με τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα και τα μελωδικά φωνητικά, ενώ το “The Way of the Fire” ξεδιπλώνει ένα επικό ταξίδι με τις εναλλαγές του ανάμεσα σε γαλήνιες μελωδίες και εκρηκτικά ξεσπάσματα. Η παραγωγή είναι άψογη, με κάθε όργανο να ακούγεται καθαρά και δυναμικά. Τα φωνητικά του Jari Mäenpää είναι εκφραστικά και γεμάτα πάθος, ενώ οι ορχηστρικές και χορωδιακές ενορχηστρώσεις προσθέτουν μια κινηματογραφική μεγαλοπρέπεια που είναι σπάνια στο metal. Το “One with the Shadows” αναδεικνύει αυτή τη ΄μεγαλοσύνη με τις ορχηστρικές του ενορχηστρώσεις και τα επικά φωνητικά, ενώ το “Ominous Clouds” λειτουργεί ως ένα σύντομο αλλά έντονο διάλειμμα πριν από την καταιγίδα που ακολουθεί. Το “Storm” είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι του άλμπουμ, ενώ το “Silver Leaves” κλείνει το άλμπουμ με μια αίσθηση μελαγχολικής ομορφιάς.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη δύναμη του άλμπουμ είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη αδυναμία του. Η πυκνότητα και η πολυπλοκότητα των συνθέσεων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εναλλαγές στο στυλ και τον ρυθμό, μπορούν να καταστήσουν το “Time II” ένα απαιτητικό και κουραστικό άκουσμα. Ενώ υπάρχουν στιγμές αδιαμφισβήτητης ομορφιάς και έντασης, η μουσική συχνά αισθάνεται υπερβολικά φορτωμένη και χαοτική, δυσκολεύοντας τον ακροατή να βρει ένα σταθερό σημείο αναφοράς ή να συνδεθεί συναισθηματικά με τα τραγούδια.
Επιπλέον, η επιδίωξη της τελειότητας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που είναι τεχνικά άρτιο αλλά στερείται προσωπικότητας και αυθορμητισμού. Η μουσική αισθάνεται μερικές φορές σαν ένα προσεκτικά κατασκευασμένο παζλ, όπου όλα τα κομμάτια ταιριάζουν τέλεια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ψυχρό και αποστασιοποιημένο.

Και καθώς οι τελευταίες νότες του “Silver Leaves” σβήνουν, μένω με την αίσθηση ότι το “Time II” είναι ένα ταξίδι που άξιζε να κάνω, αλλά ίσως να μην ξανακάνω σύντομα. Είναι ένα ταξίδι σε έναν κόσμο μαγευτικό και μεγαλειώδη, αλλά και κάπως αποστειρωμένο και μοναχικό. Και καθώς επιστρέφω στην πραγματικότητα, αναζητώ ξανά εκείνα τα άλμπουμ που μπορεί να μην είναι τόσο τέλεια, αλλά έχουν την δύναμη να αγγίξουν την ψυχή μου.

Facebook: https://www.facebook.com/wintersun/
Instagram: https://www.instagram.com/wintersunofficial

188
Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 50 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*