WILDERUN: “Epigone”

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Century Media
Ημ. Κυκλοφορίας: 07 Ιανουαρίου 2022

Οι Αμερικανοί progsters διαθέτουν από το 2012 ένα εξαιρετικό σερί κυκλοφοριών και το τέταρτο full length τους, συνεχίσει επάξια το εν λόγω σερί με τον καλύτερο τρόπο, ανεβάζοντας κι άλλο το επίπεδο.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική των Wilderun, μιας και παίζουν σε πολλά ηχητικά ταμπλό, χωρίς όμως να μπερδεύουν το απαίδευτο αυτί με μπλιμπλίκια και συνεχείς εναλλαγές, ενώ η ευρύτερη folk χροιά, αποτελεί bonus στο ήδη καλοδουλεμένο ύφος τους.

Χωρισμένο σε 2 μέρη, το “Epigone” ξεκινά με το πανέμορφο “Exhaler” (το οποίο στο μυαλό μου, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βγει μέσα από το “Ghost” του Devin Townsend) και συνεχίζει με το 14λεπτο έπος “Woolgatherer”, που καταφέρνει να συγκεράσει άψογα τις επιρροές και τις μουσικές ανησυχίες του συγκροτήματος. Το 10λεπτο “Passenger” παρουσιάζει εντονότερα την aggressive χροιά του group, με εντονότατο (και καλοδεχούμενο) το Opeth στοιχείο, ενώ το 11λεπτο “Identifier” μας δείχνει πώς θα ακούγονταν οι Spock’s Beard εάν έκαναν περισσότερη παρέα με τους Porcupine Tree, την ώρα που άκουγαν Between the Buried & Me στο jukebox.

Το ατμοσφαιρικό ambient “Ambition”, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους, οδηγώντας στην τετραλογία του “Distraction”, που πλησιάζει τα 20 λεπτά σε διάρκεια. Εδώ ξεδιπλώνεται (και) η συμφωνική/ κλασσικότροπη πλευρά των Wilderun, χαρίζοντας στον ακροατή ένα φαντασμαγορικό ταξίδι με πολλές στάσεις, πάμπολλα τοπία κι ακόμα περισσότερα μέρη να εξερευνήσεις.

Bonus track και ευπρόσδεκτο κερασάκι στην τούρτα, η διασκευή στο “Everything in its Right Place” των Radiohead, που to be honest, ύστερα από τέτοια δισκάρα, δεν θα με απασχολούσε η απουσία του.
Τι κάνει τελικά το “Epigone”; Διδάσκει! Αυτό κάνει! Διδάσκει τι σημαίνει μουσική χωρίς παρωπίδες και τι εννοούμε ηχητικό πλουραλισμό, χωρίς υπερπροσπάθειες ανάδειξης των τεχνικών πτυχών και πτυχίων των μελών.

Οι μελωδικές ερμηνείες, οι συναισθηματικές εξάρσεις, τα black περάσματα, τα φλοϋδικά τερτίπια και οι αναπάντεχα καλές συνθέσεις δημιουργούν έναν δίσκο που θα αποτελέσει σοκ για τους λάτρεις του είδους.
Το “Epigone” είναι μία μουσική περιπέτεια, πολλαπλών αποχρώσεων, που ξεχειλίζει από έμπνευση και συναίσθημα. Μία κυκλοφορία που αν δηλώνεις fan του prog, θα κατατάξεις ψηλά στη συνείδησή σου.

https://www.facebook.com/OfficialWilderun/

1164
Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1403 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.