WELKINS BOREAL: ”Ashes”

EP

Είδος: Atmospheric gothic metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Σεπτεμβρίου 2020

Άτιμο το ρημάδι το μεράκι που τρώει σαν σαράκι, με αποτέλεσμα να κάνουμε πράματα που άλλοτε μας βγαίνουν και άλλοτε όχι, νομίζω ότι τα πάντα τελικά είναι θέμα επιθυμίας και αισθητικής. Εικάζω ότι και οι φίλοι μας Welkins Boreal, οδηγήθηκαν από αυτή την παρόρμηση στο να δημιουργήσουν αυτό το δισκάκι. Το ”Ashes” είναι το επιστέγασμα μιας σφοδρής επιθυμίας και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.

Ουσιαστικά μιλάμε για τα απομεινάρια μιας ξεχασμένης εποχής, τα οποία μάζεψε ο Φινλανδός Teemu Kautonen και με την συνδρομή του Aki Koponen στις κιθάρες και Toni Paananen στα ντραμς κατόρθωσε να επαναφέρει κάποιες βελτιωμένες εκδοχές σε κομμάτια που είχαν γραφτεί κατά το παρελθόν από τον Teemu Kautonen όταν ήταν στο συγκρότημα των Nattvindens Gråt, κάπου πίσω στην δεκαετία των 90s.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στο 12λεπτό που διαρκεί το ”Ashes”, σίγουρα δεν μιλάμε για αποκαλύψεις και νεωτερισμούς όσον αφορά την μουσική προσέγγιση, αλλά αναφερόμαστε σε νοσταλγία και πάθος, άλλωστε τα κομμάτια προϋπήρχαν, οπότε σίγουρα και τα δεδομένα της εποχής ήταν διαφορετικά.

Σίγουρα αυτό που εκτίμησα δεόντως είναι το γεγονός ότι και τα τρία κομμάτια του ”Ashes” μου έβγαλαν μια αθωότητα από μια περίοδο που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν κρύβω ότι νοστάλγησα την εποχή των νιάτων μου. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η “ζεστασιά” που είχε σαν δίσκος, αφού οι Welkins Boreal κατορθώνουν να συνδυάσουν βαριά φωνητικά με δυνατές κιθάρες συντονίζοντας το σύνολο με λιτές ατμοσφαιρικές πινελιές ακολουθώντας τον αναλογικό δρόμο, δίχως φιοριτούρες και πράγματα περιττά, τα πάντα εκτελέστηκαν φυσικά ακόμη και τα μικρά λάθη, που ομορφαίνουν ένα δίσκο (κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη).

Όπως προ είπα το ”Ashes” δεν διεκδικεί δάφνες καινοτομίας και κυρίως αναλώνεται στον χώρο του ευρύτερου gothic metal κυρίως Φινλανδικής προέλευσης με επιρροές από Sentenced, To/Die/For, Ghost και Charon δίνοντας το μουσικό στίγμα των Welkins Boreal.

Εκτιμώ ότι το ”Ashes” είναι ένα απωθημένο των μελών του σχήματος που απλώς ήθελαν να ολοκληρώσουν ημιτελείς δουλείες από το παρελθόν, το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι είναι τίμιο αφού μένει πιστό στο πνεύμα της εποχής εκείνης και σαφέστατα βελτιωμένο αφού μπορεί να σταθεί εν μέρει και στις ημέρες μας, κυρίως σε οπαδούς της συγκεκριμένης σκηνής, θα στεκόμουν κυρίως στο “Triumph Of Steel” που σίγουρα ξεχωρίζει και θα πρέπει να γίνει ο φάρος τους για να εξελιχθούν, ενώ και το ομώνυμο ”Ashes” είναι μια καλή προσπάθεια σε λίγο πιο gothic φόρμες.

Συνοψίζοντας, τίμια η προσπάθεια των Welkins Boreal που σίγουρα θα πρέπει να βρουν τα πατήματα τους για να ξεχωρίσουν μέσα στον κυκεώνα των κυκλοφοριών που εμφανίζονται καθημερινά, από εκεί και πέρα μια ακρόαση δεν χάλασε κανέναν.

Tracklist:
-Are You a Witch?
-Triumph of Steel
-Ashes

Line-up:
Teemu Kautonen • Lead & backing Vocals, Bass, Guitar, Keyboards
Aki Koponen • Guitar, backing Vocals
Toni Paananen • Session Drums

794

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».