WARDRUM: “Mavericks”

ALBUM

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: Steel Gallery
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Μαΐου 2021

Για όσους από εμάς ασχολούμαστε με την Ελληνική heavy metal σκηνή, το όνομα Wardrum σίγουρα δεν αποτελεί άγνωστη λέξη. Τουναντίον μάλιστα, αν και είναι δημιούργημα της προηγούμενης μόλις δεκαετίας έχει καταφέρει να μαγνητίσει το Ελληνικό και όχι μόνο κοινό τόσο με την μουσική του ευφυΐα, όσο φυσικά και με το ταλέντο και την εξέλιξή του. Το “Mavericks” (αν και άργησε λίγο να δημιουργηθεί, είναι η αλήθεια) δεν αποτελεί μόνο το 5ο δημιούργημα της μπάντας, αλλά παράλληλα και τον ακρογωνιαίο λίθο της εξέλιξης του ήχου των Wardrum, που τους τοποθετεί πλέον πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων τουλάχιστον metallers.

Καταρχήν, αυτό που περιμέναμε όλοι και η αλήθεια είναι ότι μας είχε προετοιμάσει το group εδώ και πολύ καιρό, η ιδέα ενός concept album έγινε πραγματικότητα! Η ιστορία του «αγγελιοφόρου» που βλέπουμε να κοσμεί όλα τα εξώφυλλα των album των Θεσσαλονικιών metallers, παίρνει «σάρκα και οστά» και με τις εκπληκτικές μουσικές δυνατότητες των μελών της μπάντας μετατρέπεται σε μία φανταστική ηχητική ταινία που «διαπερνά» πρώτα τα αυτιά μας και εν συνεχεία το μυαλό μας. Και ως ιστορία, περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κερδίσουν τον ακροατή και να τον κάνουν έρμαιο στις ορέξεις της. Το πάθος,η τραγωδία, οι περιπέτειες, η τραγωδία και στο τέλος η λύτρωση, γίνονται οδηγός μιας ευφυούς «μουσικής ταινίας» με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Wardrum και τρόπαιο την τέλεια αποδοχή της από το κοινό. Αν την κερδίζει; Δεν έχεις παρά να το ακούσεις!

Ένα ακόμα επιτυχημένο για μένα «ρίσκο», αποτελεί και η πρόσληψη στο μικρόφωνο του Γιώργου Μαργαριτόπουλου των Destiny’s Dawn. Και αν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν από τους πρωτεργάτες των επιτυχιών των προηγούμενων δίσκων και δη των δύο τελευταίων “Messenger” και “Awakening”, ο Γιώργος φαίνεται ότι αποτελεί την κατάλληλη προσθήκη τη δεδομένη χρονική στιγμή, μιας και συνεχίζει το έργο του Γιάννη από εκεί που το άφησε για να κυνηγήσει την Ευρωπαϊκή επιτυχία με τους Beast In Black. Η χροιά του Γιώργου φαντάζει στα επίπεδα του Γιάννη, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει η ηχητική ισορροπία των Wardrum που επικεντρώθηκαν εξαρχής στο μουσικό ταίριασμα του ήχου τους με την συγκεκριμένη ιστορία. «Κίνηση ματ» λοιπόν από την μπάντα, που χωρίς να χάσουν χρόνο να ταιριάξουν τον νέο τραγουδιστή στον ήχο τους, συνεχίζουν το έργο τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτα (παρόλο που, το ξαναλέω, θεωρώ το Γιάννη από τις καλύτερες φωνές στο χώρο του).

Μουσικά οι Wardrum δεν ξεφεύγουν από αυτό που πάντα είχαν στο μυαλό τους ως σήμα κατατεθέν: power metal, αρκετά μελωδικό και με ίσως κάποια ίχνη επικού χαρακτήρα. Το “Mavericks” δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, και η αλήθεια είναι ότι λόγω του concept χαρακτήρα του δεν θα θέλαμε να είναι κάτι άλλο. Ευφάνταστες συνθέσεις, με μελωδικά power riffs και καλοπαιγμένα solos, ντυμένα με έντονο Ελληνικό/Ανατολίτικο στοιχείο και μια επικότατη ατμόσφαιρα, συνθέτουν το ποικιλόμορφο μουσικό παζλ αυτού του δίσκου και αν θες τη γνώμη μου το τοποθετούν πολύ ψηλά στις μουσικές μου/μας προτιμήσεις. Ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά και αυτό είναι προϊόν της συνεχούς εξέλιξης της μπάντας που αν μη τι άλλο δεν αφήνει ασυγκίνητο το μεταλλικό κοινό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής ευφυΐας των Θεσσαλονικιών, αποτελεί στα σίγουρα το «τρίπτυχο» “Mavro (Ulreh’s Song)”, “No One Believes” και “Raven Days” που περιέχει κυριολεκτικά το «ζουμί» της υπόθεσης, με την τραγωδία του πρώτου να οδηγείται στη λύτρωση του τελευταίου μέσα από την ήρεμη ματιά του “No One Believes”. Θεωρώ ότι η επικότητα των “Promised Land” και “Sliver of Eternity”, η power-ιά των “Hunt For Survival” και “Best Of Times” και η Aνατολίτικη φιλοσοφία του “Sands Of Time”, συνιστούν μια πεντάδα αξιόλογων κομματιών που σε συνδυασμό με την παραπάνω «τριλογία», εξυψώνουν την ποιότητα του δίσκου και τον φέρνουν σε περίοπτη θέση στη λίστα με τα καλύτερα album της χρονιάς, τουλάχιστον όσον αφορά τις δικές μου προτιμήσεις.

Θεωρώ ότι το “Mavericks” αποτελεί «album-σταθμό» στην πορεία των Wardrum και ως ένα βαθμό τους δίνει ένα επιπλέον πάτημα για το πως θα έπρεπε να κινηθούν από εδώ και πέρα. Η ποιότητα των Θεσσαλονικιών ήταν δεδομένη, ενώ τα δύο τελευταία album έδειχναν την κατακόρυφη εξέλιξη της μπάντας που μάλλον κορυφώνεται στο φετινό τους δημιούργημα. Αυτή η concept ματιά των Wardrum, έρχεται σίγουρα στην πιο ώριμη στιγμή της μπάντας και αποδεικνύει ότι δίκαια βρίσκονται ψηλά στις μουσικές προτιμήσεις του εγχώριου και όχι μόνο κοινού. Σίγουρα από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και συνάμα από τις πιο ποιοτικές στο χώρο του.

Facebook: https://www.facebook.com/wardrum.gr/
Official Page: https://wardrum.gr/
Instagram: https://www.instagram.com/wardrum_official/

427

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.