VOYAGER: “Fearless in Love”

ALBUM

Είδος: Pop prog metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Οι Voyager είναι από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της νέας χιλιετίας στον χώρο του μοντέρνου progressive metal. Καλύτερα, όμως, να πούμε πως πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα pop prog σχήμα (ή μήπως synthwave prog;), όπως αυτοαποκαλούνται, μιας και συνδυάζουν αρκετά επιτυχημένα το σύγχρονο, djenty, the-Aussie-way prog με ανάλαφρα EDM και pop στοιχεία.

Αυτό το καλοκαίρι, οι Αυστραλοί κυκλοφορούν το “Fearless in Love”. Το όγδοο full-length τους βγαίνει λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή τους στην τελευταία Eurovision, χάρη στην οποία έγιναν γνωστοί σχεδόν σε όλο τον ντουνιά. Μάλιστα, με κάποιον τρόπο, κατάφεραν και διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους, δεδομένης της σάχλας του «μουσικού διαγωνισμού». Αλήθεια τώρα, το “Promise”, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο τους album, είναι πολύ συμπαθητικό και καλογραμμένο track. Εύκολα είναι το δεύτερο καλύτερο pop prog τραγούδι που δεν κέρδισε τον διαγωνισμό, μετά το “S.A.G.A.P.O.” του Ρακιντζή.

Το “Fearless in Love” είναι σύντομος δίσκος, διάρκειας 44 λεπτών, και περιλαμβάνει 11 συνθέσεις. Όπως κάνουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια, οι Voyager επιλέγουν για άλλη μία φορά τις μικρότερες φόρμες για να πουν ό,τι έχουν να πουν. Συνεπώς, όλες οι ιδέες παρουσιάζονται με συμπυκνωμένο τρόπο, χωρίς φλυαρίες και με μηδενική πρόθεση να περάσει αναξιοποίητη έστω και μία στιγμή. Γεγονός που, όσο να το κάνεις, αποτελεί ένα στοίχημα από μόνο του.

Και, πραγματικά, τα πάνε πάρα πολύ καλά. Κι ας μη συμβαίνει αυτό που δηλώνουν διά στόματος του frontman και ηγετικού μέλους Danny “товарищ” Estrin. Δηλαδή, πως θέλουν, όταν ακούσουμε τον δίσκο, να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Αν δεν σας είναι ξένο το συγκρότημα, θα δείτε πως οι Voyager δεν παρουσιάζουν ένα ριζικά νέο πρόσωπο, ούτε παρατηρείται καμιά εντυπωσιακή καινοτομία.

Από την άλλη, βέβαια, αν αυτή πρόκειται να είναι η πρώτη σας επαφή με το progwave των Αυστραλών, σας περιμένει μια έκπληξη. Ο νους ίσως κάνει αναγωγές σε παρόμοια πειράματα, όπως στις περιπτώσεις των VOLA, των The Algorithm, των TesseracT ή των Sybreed, αλλά εδώ θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μουσικό στίγμα.

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι οι Voyager με το “Fearless in Love” πιάνουν τον έτερο δηλωμένο στόχο τους: να προκαλέσουν έντονη συναισθηματική φόρτιση μέσω μιας μουσικής διαδρομής που θα κάνει το κοινό να τραμπαλίζεται μεταξύ θετικού και αρνητικού, φωτός και σκοταδιού. Και όλα αυτά ισορροπώντας δεξιοτεχνικά τη σύνθετη φύση των progressive metal καταβολών τους με την αμεσότητα κάθε pop/electro συνιστώσας που συγκλίνει στο τελικό αποτέλεσμα.

Με σύμμαχό τους τον απαστράπτοντα ήχο που χαρίζει η εξαιρετική παραγωγή, σχεδόν όλα τα τραγούδια έχουν λίγο από τον αέρα ραδιοφωνικών hit, με μελωδίες και ρεφρέν που κολλάνε στο μυαλό και σιγοτραγουδιούνται και χορεύονται (σαφώς, και για να χτυπηθείς προσφέρονται). Η συνταγή περιλαμβάνει groovy, στακάτα, syncopated κιθαριστικά θέματα, ένα rhythm section που πότε παίζει απλά αλλά στιβαρά, πότε δίνεται σε βατούς πολυρρυθμούς, όμορφα, καθαρά φωνητικά και λίγα low-pitch growls, καθώς και εφετζίδικα keyboards που μπορεί να τα βρίσκαμε στο OST του “TRON: Legacy” ή σε αυτά τα YouTube compilations με τα ροζ-μοβ-μπλε thumbnails ρετροφουτουριστικής αισθητικής.

Το “Fearless in Love” αποτελεί album προς αποφυγή για τους κάθε λογής πουρίστες, αλλά είναι ό,τι πρέπει για ευέλικτους fans που μπορούν να απολαύσουν το prog τους αρκετά πιο βατό και την pop τους σημαντικά πιο τραχιά. Οι Voyager στέκουν ατρόμητοι μπροστά στην αγάπη τους για καλή μουσική και είναι πρόθυμοι να μας ταξιδέψουν σε ηχητικά ύδατα που δεν είναι ακριβώς αχαρτογράφητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύουν να είναι συναρπαστικά και περιπετειώδη.

Official Site: https://www.voyager-australia.com/
Facebook: https://www.facebook.com/voyageraustralia
Instagram: https://www.instagram.com/voyagerau

288

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.