VITSKÄR SÜDEN:”Vessel”

ALBUM

Είδος: Experimental/Prog Rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Μαίου 2024

Ξεκινώντας να αρθρογραφήσω για το καινούριο δίσκο των Vitskär Süden, για κάποιο ανεξήγητο λόγο τους προσφωνούσα ως Σουηδούς. Βέβαια αν το καλοσκεφτείς προκύπτει κάποια αιτιολογία περί αυτού, καθώς αφενός το όνομα παραπέμπει προς Σκανδιναβία μεριά και αφετέρου οι μουσικές εμφανίζουν συγγενική σχέση με τους Pain of Salvation, και κατά τη δική μου εκδοχή και στον προσωπικό μου ηχόκοσμο με τους επίσης Σουηδούς Anekdoten και Änglagård.

Για καλή μου τύχη αντιλήφθηκα από νωρίς το λάθος και αποφεύχθηκε έτσι μία άτυχη στιγμή και ένα αφελές γραπτό blooper. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν την κατάσταση, σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, η τετραμελής μπάντα προέρχεται από την πόλη των αγγέλων.

Αν και οι περισσότερες ιστορίες γύρω από τη δημιουργία των συγκροτημάτων έχουν να κάνουν με γνωριμίες μέσα από συναυλίες και κοινά μουσικά γούστα, στη δική τους περίπτωση πριν δέσουν μουσικά, προήλθε μέσα από την αγάπη τους για την κινηματογραφία και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο νέος δίσκος έχει περίεργες ευαισθησίες μυθοπλασίας και μία κινηματογραφική αίσθηση.

Δύο χρόνια μετά το dark fantasy concept του “Faceless King” επιστρέφουν με το συγκρότημα να πιέζει τα όρια του είδους πειραματιζόμενο με πρόσθετα προοδευτικά στοιχεία μεταφέροντας τους ακροατές μέσα από επτά ξεχωριστά ηχητικά τοπία, που διαδραματίζονται σε μετά-αποκαλυπτικά Lovecraftian σκηνικά, ενόσω συλλογίζονται την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής με τη μορφή μιας παράξενης μυθοπλασίας.

Εδώ δεν έχουμε να πραγματευτούμε ένα συμβατικό Progressive Rock άκουσμα, παρά περισσότερο μία καλλιτεχνική avant garde μορφή προοδευτικής έκφρασης, σαν έννοια και ιδέα μαζί. Το κουαρτέτο συγχωνεύει την υποβλητική αφήγηση με θύμησες των Enablers και των Oxbow με πλούσια ηχητική υφή, με στοιχεία νέο-ψυχεδέλειας, Space, και Post Rock.

Η μουσική της μπάντας δεν διατηρεί σύνορα ούτε είναι απροσπέλαστη, αντιθέτως είναι ανοιχτή για crossover καταστάσεις μεταξύ ιδιωμάτων και είναι καθόλα πρόθυμη να αφουγκραστεί στο ηχητικό της παλμαρέ, έγχορδα, Synths, ηλεκτρονικά στοιχεία, πιάνο και ότι άλλο προκύψει για να αποδώσουν το καλλιτεχνικό τους όραμα και την ανάγκη τους για δημιουργία, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις.

Το συγκρότημα μέσα σε όλα τα άλλα, πλέον ξεκάθαρα τείνει αμιγώς προς την περιοχή του προοδευτικού ροκ, με ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, υιοθετώντας από Load/Reload μελωδίες των Metallica μέχρι και ευαισθητοποιημένες Forest Rock εξερευνήσεις από τους Dead Meadow, με μία ειδοποιό διαφορά ότι παραμένουν μοναδικοί και άξιοι αναφοράς σε αυτό που κάνουν.

Για ορισμένα συγκροτήματα το progressive δεν είναι απαραίτητα μία επίδειξη δύναμης μιλώντας από τεχνικής κατάρτισης και εκτελεστικής ικανότητας, παρά μία ιδιάζουσα συνθήκη ενσωμάτωσης στοιχείων, ιδεών και σκέψεων με τέτοιο τρόπο που να μην κουράζει και να βγάζει νόημα με σκοπό την απόλαυση κατά το μέγιστο βαθμό.

Facebook: https://www.facebook.com/vitskarsuden
Bandcamp: https://vitskarsuden.bandcamp.com/album/vessel

279

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 301 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...