VEMOD: “The Deepening”

ALBUM

Είδος: Post Black Metal
Εταιρεία: Prophecy Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Ιανουαρίου 2024

To power trio από την Νορβηγία: Vemod, επιστρέφουν στις 19 Ιανουαρίου με το album, “The Deepening” και με τον πολύ χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο ήχο τους οδηγούν τον ακροατή σε ένα ταξίδι στα έγκατα την ανθρώπινης ψυχής αλλά και όλων των συναισθημάτων που την καταπιέζουν. 12 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, οι Vemod επιστρέφουν με ένα μείγμα μελαγχολικών μελωδιών, σκοτεινής ατμόσφαιρας, αλλά και ωμού black metal.

Οι Vemod μπορεί να ετοιμάζουν την μόλις δεύτερη ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους, αλλά η δημιουργία τους βρίσκεται στο πολύ μακρινό πλέον 2000. Από της πρώτες στιγμές της, η μπάντα προσπαθούσε να αναμίξει το black metal με την πιο ατμοσφαιρική μουσική αντικατοπτρίζοντας το μελαγχολικό τοπίο που τους περίβαλε. Στα χνάρια των Alcest, ο ήχος των Vemod έχει πάντα έναν μελαγχολικό μανδύα, ακόμα και όταν φέρνουν το χάος των blast beats και η θεματολογία τους κινείται γύρω από τον πόνο της απώλειας, την απελπισία αλλά και την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Το εξώφυλλο του “The Deepening” είναι έργο του Νορβηγού ζωγράφου Ørnulf Opdahl. Με μια μικρή έρευνα (γιατί δεν έχω πολύ καλή σχέση με την τέχνη της ζωγραφικής), διαπίστωσα ότι ο Opdahl είναι ένα πολύ σεβαστός καλλιτέχνης κι έχει καταφέρει να εκθέσει τα έργα του σε πάρα πολλές χώρες. Η αισθητική του Opdahl ταιριάζει πάρα πολύ με την ατμόσφαιρα των Vemod, αλλά η επιλογή του ήταν αποτέλεσμα και του βιώματος που είχε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του σχήματος Jan Even Αsli, καθώς μεγάλωσε σε ένα σπίτι που είχε πολλούς πίνακες του Opdhal. Το έργο του Ophal που επέλεξαν οι Vemod για εξώφυλλο, ονομάζεται “Utsyn over Tysfjord” (θέα πάνω από το σιωπηλό φιόρδ) και αντικατοπτρίζει τέλεια την μοναχική και μελαγχολική αισθητική του δίσκου.

Έχοντας μια σχεδόν αψεγάδιαστη παραγωγή, το “The Deepening” θα θυμίσει τους Alcest όπως ανέφερα παραπάνω αλλά και την πρώτη περίοδο των Deafheaven. Οι καθαρές μελωδίες στοιχειώνουν τον ακροατή και δημιουργούν ένα κλειστοφοβικό συναίσθημα. Έτσι όταν έρχεται η σειρά των growls και των επιθετικών blast beats, σε συνδυασμό με τις κιθάρες σε τόνους overdrive, reverb και των έντονων πλήκτρων, άλλες φορές φέρνουν την κάθαρση κι άλλες φορές εντείνουν την απόγνωση, την μοναξιά και την μελαγχολία.

Το ”The Deepening” επιβραβεύει την πολυετή αναμονή για μια κυκλοφορία τους και αναδεικνύει την ανάγκη του σχήματος για εξέλιξη. Το album είναι ένα ταξίδι στην μελαγχολία αλλά και στην εσωτερική αναζήτηση, δημιουργώντας ένα μαγικό ηχητικό τοπίο με έντονο συναίσθημα αποτελώντας μια πολύ καλή συντροφιά τις βραδινές ώρες. Οι Vemod δημιούργησαν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές του ατμοσφαιρικού post black metal.

Facebook: https://www.facebook.com/vemodmusic
Instagram: https://www.instagram.com/vemodmusic
Bandcamp: https://vemod.bandcamp.com/

326

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.