VARIOUS ARTISTS: “Soundgarden Redux” & “Superunknown Redux”

COMPILATION

Είδος: Doom/Stoner Metal/ Psych Rock
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Δριμεία επιστροφή για τη Magnetic Eye Records στα διασκευάζοντα Redux ηχοτοπία για την ενδέκατη και δωδέκατη από κοινού συλλογή στους τιτάνες του Seattle και πιονέρους του Grunge ήχου Soundgarden, αποτίοντας φόρο τιμής στον επιδραστικό τους ήχο που έκτοτε γαλούχησε γενιές και στην μουσική τους παρακαταθήκη η οποία θα λάβει τον ρόλο του μουσηγέτη για τους μελλοντικούς καλλιτέχνες και λάτρεις του ήχου.

Προηγήθηκαν αρκετές συλλογές όπου καθεμία χαίρει της εκτίμησης όλων μας για τους δικούς της μοναδικούς λόγους. Αυτές που κατέχουν περίοπτη θέση και ξεχωρίζουν όμως για τον γράφοντα είναι οι κυκλοφορίες των “Dirt” (Alice in Chains), “Meantime” (Helmet), “Vol 4” (Black Sabbath) και “Wall” (Pink Floyd) για την επιλογή των συγκροτημάτων και την βαρύτητα του εκάστοτε δίσκου αυτού καθεαυτού στο ρου της ιστορίας.

Στις πρόσφατες δύο συλλογές η οικοδέσποινα εταιρεία επιλέγει, μέσα από ένα best of μουσικό πλαίσιο 15 κομματιών από τη μία, αλλά και ένα δίσκο ορόσημο στην ολότητά του όπως το Superunknown από την άλλη, να φέρει την κληρονομιά των Soundgarden στη νέα χιλιετία και στο προσκήνιο και να τους παρουσιάσει με “συντριπτική βαρύτητα” και “ζωηρή ενέργεια”. Η επιλογή των συγκροτημάτων πραγματεύεται μέσα από καλλιτέχνες που αγαπάμε μέσα από το ευρύτερο Heavy Rock πλαίσιο, με ηχητικές απολήξεις άλλοτε πιο Doom, άλλοτε πιο Stoner και ενίοτε ολίγον τι Sludge. Κατά γενική ομολογία πρεσβεύεται ο σκληρός ήχος χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, μακριά από παρωπίδες στα αυτιά και στα μυαλά. Για το λόγο αυτό θα παρελάσουν από τα ηχεία σου οι Ufomammut, η Marissa Nadler, Witch Mountain, Dozer, Freedom Hawk, Josiah, Spotlights μεταξύ πολλών άλλων για έναν κοινό σκοπό.

Εκεί που αξίζει όμως να σταθούμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας και εννοείται για να μην πέσει το σπίτι μας να μας πλακώσει, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι δικοί μας Dendrites κοσμούν με την παρουσία τους τη συλλογή, αλλά και με τη μουσική επιλογή να παρουσιάσουν το “Tighter and Tighter” από τον δίσκο Down on the Upside. Η μπάντα δεν παρουσιάζει μία πιστή αντιγραφή, αλλά περνάει μέσα από το δικό της ηχητικό φίλτρο το κομμάτι και του δίνει νέα πνοή 27 χρόνια από την αρχική του κυκλοφορία. Ένα παράσημο άξια κερδισμένο το οποίο θα τους ακολουθεί και θα είναι κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη και δημιουργία.

Ο πήχης πλέον είναι ψηλά και μπορεί να ψηλώσει και άλλο.
Άλλωστε ο ουρανός δεν έχει κάποιο ταβάνι.
Κάθε ένα από τα συγκροτήματα που απαρτίζουν αυτές τις δύο συλλογές, δεν πέφτουν στην παγίδα της καθ’ ομοίωσιν παρουσίασης των κομματιών. Τουναντίον φέρνουν τις συνθέσεις στα μέτρα τους και προσθέτουν στοιχεία του δικού τους ήχου αγκαλιάζοντας με σεβασμό τις αρχικές εκτελέσεις δείχνοντας τον δρόμο στην διαφορετικότητα που τόσο χρειαζόμαστε σε όλους τους τομείς, σπάζοντας στεγανά και διαλύοντας στερεότυπα.

Αυτές οι δύο συλλογές αποτελούν τρανή απόδειξη πως όχι μόνο τα 90s και ο Grunge ήχος δεν σκότωσε το Metal και τη σκληρή μουσική, αλλά μαζί με την εναλλακτική σκηνή και το τότε μουσικό κίνημα έδωσαν ανάσα ζωής για τη μουσική που αγαπάμε και περαιτέρω χώρο για καλλιτεχνικό και εικαστικό πειραματισμό. Και για όσους πιστεύουν το αντίθετο αυτές οι δύο κυκλοφορίες είναι το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο στα μούτρα τους, καθώς και μία κλωτσιά με τα Dr.Martens στα αχαμνά τους και τη στενομυαλιά τους.

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μία φορά μέσω της ακρόασης των δύο συλλογών, είναι πως για τα πάντα υπάρχει θέμα οπτικής αλλά και ακουστικής τη συγκεκριμένη στιγμή. Χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες με επιπρόσθετη παραμόρφωση και διαφορετική εκτελεστική προσέγγιση προσδίδουν μία επιμεταλλωμένη ηχητική πανοπλία στις συνθέσεις προσδίδοντας όγκο, βαρύτητα αλλά και εύρος σε όλους τους τομείς.

Μία τίμια με όλη τη σημασία της λέξεως διπλή συλλογή, όπου κάθε ένα συγκρότημα βάζει το δικό του λιθαράκι στο ηχητικό τέμενος των ανυπέρβλητων Soundgarden, δημιουργώντας λατρευτικούς δεσμούς και βοηθώντας τους από την πλευρά τους εξυμνώντας την τραγουδοποιΐα τους ώστε να παραμείνουν εμβληματικοί πολύ πέρα από την περιοχή προέλευσης τους, της σκηνή του Seattle, παρά στα πέρατα του μουσικού κόσμου.

Facebook: https://www.facebook.com/MagneticEyeRecords/
Bandcamp: https://magneticeyerecords.bandcamp.com/

412

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...