VARIOUS ARTISTS: “Best of Black Sabbath” / “Vol 4 Redux”

TRIBUTE ALBUMS

Είδος: Heavy/Doom Metal
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Οκτωβρίου 2020

Η δισκογραφική Magnetic Eye για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την πρώτη επίσημη κυκλοφορία των “πατέρων” Black Sabbath αποφάσισε να επιμεληθεί και να κυκλοφορήσει δυο συλλογές. Στην πρώτη κυκλοφορία 10 συγκροτήματα, διασκευάζουν τραγούδια από τον τέταρτο δίσκο των Sabbath, το Vol 4, που κυλοφόρησε το 1972. Το δεύτερο δισκάκι υπό την ονομασία “Best of Black Sabbath” περιλαμβάνει 16 διασκευές πάνω σε γνωστά κομμάτια των Άγγλων. Όλα από την πρώτη περίοδο των Black Sabbath, όταν πίσω από το μικρόφωνο ήταν ο Ozzy.

Στo “Vol 4 Redux”, η πρώτη μπάντα είναι οι Αμερικανοί Thou που μας προσφέρουν μια ηλεκτρισμένη version του “Wheels of Confusion”, όπου τα sludge φωνητικά του Bryan Funck κλέβουν την παράσταση. Το “Tomorrow’s dream” το ανέλαβαν οι The Obsessed του Wino, οι οποίοι δεν τα πήγαν άσχημα, αν και θα ήθελα λίγο καλύτερο ήχο στα τύμπανα. Οι High Reeper από τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια κάνουν μια τέρμα stoner εκδοχή του “Changes” και o Matt Pike των High on Fire και Sleep προσπαθεί να δώσει μια δική του τετράλεπτη εκδοχή του “FX” με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Αμέσως μετά οι Spirit Adrift μας δίνουν μια από τις καλύτερες διασκευές του δίσκου, πάνω στο “Supernaut”. Σειρά έχουν οι Βρετανοί Green Lung οι οποίοι βάζουν λίγο παραπάνω LSD στο “Snowblind”, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως ψυχεδελικό και ψυχαγωγικό. Όπως αρκετά space είναι και η εκδοχή των Whores. στο “Cornucopia”, χωρίς όμως να έχει τα ίδια ωραία αποτελέσματα. Ο Tony Reed (Mos Generator) οραματίστηκε μια ορχηστρική εκδοχή του “Laguna Sunrise” και οι Haunt παρουσίασαν μια NWOBHM εκτέλεση του “St. Vitus dance”. Τέλος ο Zakk Wylde με τους Zakk Sabbath αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ο “απόστολος” των Sabbath επι Γης, διασκευάζοντας εξαιρετικά το “Under the sun” και κλείνοντας ιδανικά τον δίσκο.

Vol 4 Redux tracklist:
Thou – Wheels of Confusion
The Obsessed – Tomorrow’s Dream
High Reeper – Changes
Matt Pike – FX
Spirit Adrift – Supernaut
Green Lung – Snowblind
WHORES. – Cornucopia
Tony Reed – Laguna Sunrise
Haunt – St. Vitus Dance
Zakk Sabbath – Under the Sun

Το “Best of Black Sabbath” περιλαμβάνει επίσης κάποιες ωραίες διασκευές, από κάποια ικανά underground σχήματα όπως οι εκτελέσεις στο “Fairies Wear Boots” και στο “A National Acrobat” από τους Hippie Death Cult και Summoner αντίστοιχα, που είναι πιστές στο πνεύμα των αυθεντικών τραγουδιών και αρκετά συμπαθητικές. Επίσης το album περιλαμβάνει και κάποιες διασκευές οι οποίες είναι αρκετά διαφορετικές από το πρωτότυπο, αλλά είναι εξαιρετικές. Για παράδειγμα οι Mooner βάζουν φλογέρα αντί για φυσαρμόνικα και γυναικεία φωνητικά στο “The Wizard” και πετυχαίνουν ίσως την καλύτερη διασκευή της συλλογής. Οι Rwake αλλάζουν τελείως το “The Rwrit” και το κάνουν εντελώς βλάσφημο ενώ οι Brume πειραματίζονται αρκετά με το “Solitude” και φτιάχνουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα version του.

Best of Black Sabbath tracklist:
Earthless – Never Say Die
Caustic Casanova – Wicked World
Summoner – A National Acrobat
Black Electric – Sweet Leaf
Rwake – The Rwrit
Ginsburg/Margera/Reeder/Rota – N.I.B.
Year of the Cobra – Planet Caravan
Hippie Death Cult – Fairies Wear Boots
Leather Lung – Hole in the Sky
Mooner – The Wizard
Solace – Electric Funeral
Howling Giant – Lord of this World
Elephant Tree – Paranoid
Brume – Solitude
Saint Karloff – Sleeping Village

Γενικά και οι δυο συλλογές της Magnetic Eye, είναι αρκετά προσεγμένες και με καλό ρόστερ. Επίσης οι φίλοι των Black Sabbath θα ακούσουν διασκευές σε κάποια λιγότερο προβεβλημένα τραγούδια και θα πάρουν μια γεύση από το νέο αίμα της doom σκηνής. Τα “Best of Black Sabbath” και “Vol 4 Redux” είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν κάθε οπαδό των Βρετανών θρύλων.

995

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.