TWIN VOID: “Free From Hardtimes”

ALBUM

Είδος: Sludge/Punk/Stoner Rock
Δισκογραφική: Electric Valley Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Απριλίου 2022

Σε ένα παράλληλο μουσικό σύμπαν, υποθετικά μιλώντας, εάν ο Kurt Cobain ζούσε και έχαιρε άκρας υγείας σωματικά και προπάντων ψυχικά και οι Nirvana δραστηριοποιούνταν δισκογραφικά με απαραίτητες προϋποθέσεις να συνέχιζαν να “αράζουν” με τους Melvins, θεωρώντας τους Meat Puppets βασική τους επιρροή, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακούγονταν όπως οι Twin Void σήμερα.

Η προαναφερθείσα υπόθεση θα ήταν ακόμα πιο ρεαλιστική αν ο Kurt και η παλιοπαρέα του είχε δεχτεί την μετά-millenial ηχητική πλύση εγκεφάλου του Jack White και των χαμαιλεόντιων εκφράσεων, παραστάσεων αλλά και μουσικών του εκφάνσεων σε ένα πλαίσιο κιθαριστικού πειραματισμού.

Δίχως να είναι κάποιο πρωταπριλιάτικο αστείο, οι Αμερικάνοι μας παρουσιάζουν το ντεμπούτο τους άλμπουμ μέσω της Electric Valley Records -το όνομα της οποίας αποτελεί εγγύηση αν κρίνει κανείς τη μουσική της παρακαταθήκη στον ευρύτερο “μαστουριάρικο” και “βαβουριάρικο” χώρο- όπου το θολό καπνικό τοπίο, οι βαριές και θυρυβώδεις κιθάρες, σε συνδυασμό με την αναβλύζουσα “ηλεκτρική ενέργεια” καραδοκούν σε εγρήγορση στη γωνία. Στο “Free From Hardtimes” πάντως φαίνεται πως έδωσαν λευκή παλέτα στην μπάντα με σκοπό να τη γεμίσει όπως αυτή θέλει, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή σε μεταγενέστερες δουλειές τους, καθώς δείχνει να έχει μελλοντικό όραμα για το συγκρότημα.

Το σίγουρο είναι πως αν έπρεπε να προσάψουμε κάποιον επιθετικό προσδιορισμό για να χαρακτηρίσουμε τη μουσική της μπάντας, τότε αυτή είναι ξεκάθαρα “κυκλοθυμική” με ό,τι συνεπάγεται από την ευρεία χρήση του όρου, τόσο από πλευράς εντάσεων και δυναμικών, ταχύτητας αλλά και γενικότερα προς αυτό που θέλει να “παίξει” το τρελαμένο τρίο. Το οποίο ουσιαστικά δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να παρουσιάσει, γεγονός που δεν μας “χαλάει” ιδιαίτερα, απλά μας μπερδεύει δημιουργώντας μία ευχάριστη παραφωνία.

Η μουσική του “Free From Hardtimes” έχει ένα αστικό υπόβαθρο με αρκετές κοινωνικές συστάσεις, κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, καθώς προέρχονται από την πολιτεία της Washinghton, και ως φυσικό επακόλουθο η Hardcore Punk κληρονομιά συγκροτημάτων όπως οι Minor Threat, Bad Brains, Fugazi έρχεται να διχάσει την προσωπικότητα των Twin Void από την μία πλευρά υψώνοντας το λάβαρο την κοινωνικής επανάστασης, ενώ στο άλλο μισό του συγκροτήματος υπερισχύει η “μπαλαντοειδής” Grunge προσέγγιση προσπαθώντας να κατευνάσει τα Punk πνεύματα και να εκφράσει την ευαίσθητή της μεριά, με τους Pearl jam και λοιπούς “καροπουκαμισάκηδες” κατα νου. Αν υπήρχε φυσική υπόσταση στη μουσική, τότε θα φορούσε Dr Martens, κοντό παντελόνι, μπλουζάκι με mohican κούρεμα από την μία, ενώ All Star, καρό πουκάμισο, μακρύ μαλλί από την άλλη με σκουλαρίκια και παραμάνες σαν έξτρα αξεσουαρ.

Η διάρκεια του δίσκου δεν ξεπερνά τα 32 λεπτά γεγονός που τον καθιστά μικρό (αν αναλογιστεί κανείς λοιπά sample και λοιπά εισαγωγικά) για ολόκληρο full length ντεμπούτο, αν συγκρίνουμε βέβαια δουλειές συγκροτημάτων όπως Zozobra, Agoraphobic Nosebleed, S.O.D, με δίσκους ακόμα μικρότερης διάρκειας στο βιογραφικό τους, τότε είναι ικανοποιητικός, όμως αυτή είναι μία συζήτηση που θα έπρεπε να μας απασχολήσει σε άλλα “μουσικά σύμπαντα” και όχι στο συγκεκριμένο. Η εκφραστικότητα της μουσικής και η θεατρικότητα της “απαγγελίας των στίχων” πετυχαίνουν τον σκοπό τους και περνάνε το μήνυμα.

Όσοι νοσταλγούν τους Βέλγους RKTKN και έχουν ψηλά στον δείκτη προτιμήσεώς τους Quicksand, Mantar, Clutch και τους Cancer Bats (ο Liam Cormier των οποίων χαρίζει την ερμηνεία του στο κομμάτι “California Death-Rattle, ενώ τη στιγμή που θα δημοσιευτεί το κείμενο, η νέα δουλειά των Καναδών θα έχει κυκλοφορήσει), ας επενδύσουν άφοβα τον χρόνο τους πατώντας το play και ας χαθούν Into The (Twin)…Void. Οι λοιποί ας προσπεράσουν ελεύθερα….

Facebook: https://m.facebook.com/twinvoidband/
Bandcamp: https://evrecords.bandcamp.com/album/twin-void-free-from-hardtimes

910
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 362 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...