TUSMØRKE: “Hestehoven”

Είδος: Progressive Rock / Psychedelic rock / Folk
Δισκογραφική εταιρία: Karisma Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Αυγούστου 2023

Η Νορβηγία είναι μουσικομάνα, και η progressive rock σκηνή της δεν χρειάζεται  συστάσεις. Μια από τις μπάντες αυτής της σκηνής είναι οι Tusmørke, οι οποίοι κινούνται σε μονοπάτια psychedelic rock των 60s-70s, και του παιχνιδιάρικου folk / prog rock των Jethro Tull.

Ακολουθούν την folk αισθητική και στο ντύσιμο τους, κάποιος κακοπροαίρετος θα τους έλεγε hipsters, όμως καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο ως καλλιτέχνες να ενωθούν με το έργο τους, συνθέτοντας μια ενιαία οντότητα. Έχοντας πλέον 11 άλμπουμ τα τελευταία 12 χρόνια, δεν τους λες και King Gizzard, ωστόσο είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί.

Είναι σημαντικό να γίνει μια διάκριση. Στο ‘Hestehoven’, οι Tusmørke δεν συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική του τόπου τους με rock, ούτε μοιάζουν με τους Wardruna. Αντιθέτως, παίζουν psychedelic rock με synths και κιθάρες, ενώ συνθετικά τα κομμάτια έχουν γραφτεί ως folk, στις αντίστοιχες  κλίμακες που χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή μουσική της Γηραιάς Ηπείρου. Πολύ σημαντικά είναι και τα πνευστά όργανα, που έχουν ενεργό ρόλο, και αυτό είναι που δίνει τον 70s prog ήχο. Οι στίχοι είναι στην γλώσσα τους, κάτι που ενισχύει τη folk αισθητική. Ο τόνος του album συχνά είναι ευχάριστος και παραμυθένιος. Είναι σαν μια βόλτα σε ένα μυστηριώδες δάσος. Βέβαια, όλα τα μαγικά δάση έχουν και τα σκοτεινά, ενίοτε βαλτώδη σημεία τους.

Όσον αφορά τα δέντρα, και όχι μόνο το δάσος, σε κάθε μέρος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κύρια μελωδία που είναι πάντα αρκετά ιδιόρρυθμη και groovy, έχοντας και την χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία που διέπει το folk rock.

Στο πρώτο κομμάτι, ‘Cycle of the Gylfaginning’ όπως και σε αρκετά ακόμη, τα ινία παίρνει η groovy φλογέρα, ενώ στο ρυθμικό μέρος έχουμε ακουστικές κιθάρες, πνευστά, πλήκτρα, αλλά και κρουστά. Αυτό δίνει το παράδειγμα για αρκετά ακόμη μέρη του δίσκου.

Το ομώνυμο είναι δραματικό αλλά συνάμα όμορφο με έναν σκοτεινό τόνο. Τα breakdowns φέρνουν αλλαγές στην ατμόσφαιρα, και γίνονται με αριστοτεχνικό τρόπο. Έτσι, φέρνουν δυναμική στο τραπέζι, μέχρι που έρχεται η στιγμή και για το synth solo. Αυτό, στην αρχή είναι carbon αντιγραφή από το On The Floor της Jennifer Lopez. Οι Tusmørke νόμιζαν ότι θα περάσει απαρατήρητο, έκαναν λάθος. Αργότερα, είναι στερεοτυπικά μεσοανατολίτικο, σαν Hollywood soundtrack ενός λευκού που πηγαίνει σε αραβικές χώρες για να βρει πρώτος ένα αρχαίο κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας. Κάπως γνώριμο αυτό…

Σε μερικά κομμάτια, όπως το ‘Den behornede guden’ και το  ‘Jeg klumser deg’ έχουμε ξαφνικές αλλαγές στο tempo και ταυτόχρονα στην ένταση, πηγαίνοντας από ένα groovy μέρος με ενέργεια, σε ένα breakdown που άλλοτε χαρακτηρίζεται από ευδαιμονία και άλλοτε από μια άβολη ατμόσφαιρα. Φυσικά, περιττό να ειπωθεί ότι υπάρχουν αδύναμα μέρη στο άλμπουμ.

Το Hestehoven των Tusmørke αποδείχθηκε μια έκπληξη. Ήδη από την πρώτη ακρόαση είναι αρκετά ενδιαφέρον, όμως είναι με την δεύτερη ακρόαση που όλα δένουν ιδανικά, και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο δίσκος αξίζει την προσοχή του απανταχού progressive rock και psychedelic κοινού. Πολλά στοιχεία του δίσκου είναι άξια εκτίμησης, και έχει την προοπτική να μπει σε αρκετές λίστες του 2023.

Takk skal du ha!

Facebook: https://m.facebook.com/profile.php/?id=100063817912219
Instagram: https://www.instagram.com/tusmorke_benediktator/?hl=en
Bandcamp: https://tusm-rke.bandcamp.com/

368

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.