TUSMØRKE: “Dawn of Oberon”

ALBUM

Είδος: Prog/Psych/ Folk Rock
Δισκογραφική: Karisma Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Αυγούστου 2024

Πριν πολλά χρόνια σε ένα γνωστό συνοικιακό live stage της πρωτεύουσας, ένας γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης ονόματα δεν λέμε (Κώστας Τουρνάς..!!), με διεθνή καριέρα προλογίζοντας το κομμάτι του, είχε ξεστομίσει την φοβερή ατάκα “Μην τους πιστεύετε τους μουσικούς διότι είναι μυθοπλάστες και φτιάχνουν ιστορίες, να τους ακούτε μόνο”.

Για τους εν λόγω Νορβηγούς καλλιτέχνες , εκτός του ότι θέλουμε να τους ακούμε, έχουμε και την ανάγκη να τους πιστέψουμε καθότι το περιεχόμενο της μουσική τους είναι προϊόν μυθοπλασίας μεν αλλά το απεικονίζουν στυλιστικά τόσο πειστικά δε και το υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που σε προδιαθέτει να γίνεις μέρος του και να ξεφύγεις για όσο διαρκεί από την τετριμμένη και ανιαρή πραγματικότητα της καθημερινότητας των ημερών που διανύουμε.

Το “Dawn of Oberon” είναι ο δωδέκατος δίσκος των Νορβηγών progster, δώδεκα χρόνια από τον πρώτο τους δίσκο που κυκλοφόρησε το 2012. Φοβερή και διαολεμένη μη σου πω σύμπτωση, με την μπάντα να παίζει με τους αριθμητικούς ψυχαναγκασμούς μας και να μας γλεντάει κανονικά σε συνδυασμό με τον ευφυή τρόπο που αντιμετωπίζουν τη μουσική τους μέσω της χιουμοριστικής οδού.
Τίτλοι κομματιών όπως το “Born to Be Mild” το επιβεβαιώνουν με το χιούμορ να αποτελεί δείκτης ευφυίας και δείγμα κτημοσύνης τους.

Τα καλοδεχούμενα ηχητικά κατάλοιπα των Black Widow, King Crimson, Jethro Tull είναι βαθειά ριζωμένα στον ήχο τους για ακόμη μία φορά, όμως δεν μένουν προσκολλημένοι σε αυτά σαν στερεότυπα και τοποθετούν νεωτεριστικά στοιχεία, όπως ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια καλή ώρα και ήχους της φύσης, προσδίδοντας περαιτέρω ψυχεδέλεια στο προοδευτικό Folk Rock τους, ανοίγοντας της αγκάλες τους σε σύγχρονους ομοϊδεάτες όπως είναι οι Wolf People, Agusa, Goat και οι Wobbler.

Η Νορβηγική τρελοπαρέα καταθέτει το δικό της μανιφέστο, ασπαζόμενη το ρητό “Never Grow Up” του λατρεμένου παιδικού μας ήρωα Peter Pan και μεγαλώνει απλά με σοφία και δύναμη μέσα από την μουσική της, την οποία δεν πρέπει να δέχεσαι ελαφρά τη καρδία. Πιθανόν να φαίνεται ότι οι τέσσερις αιώνιοι πιτσιρικάδες παλιμπαιδίζουν, ειδικά αν κινηθείς σε ρηχά νερά και κρίνεις από την εξωτερική εμφάνιση τους στις ζωντανές παραστάσεις τους, όμως δεν κάνουν πλάκα και σοβαρολογούν με την μουσική τους και το μοναδικό προοδευτικό τους Folk που τέμνει την Γηραιά Αλβιώνα με την Σκανδιναβία.

Σίγουρα η μουσική τους χάνει μόνο με την απλή ακρόαση και αν σου δοθεί η ευκαιρία πρέπει να βιώσεις την ζωντανή τους μυσταγωγία και τελετουργία για να συμπληρωθεί το παζλ της βιωματικής εμπειρίας. Μιλάω εκ του ασφαλούς καθότι τους παρακολούθησα ζωντανά φέτος στο Roadburn festival και κέρδισαν τις εντυπώσεις και έκλεισαν και τα στόματα των πιο άπιστων με την εκτελεστική δεινότητα και ηχητική αρτιότητα.

Ίσως και με τη χρήση γητειών και μαγγανειών, ποιος ξέρει..!! Μία θολούρα πλανιόταν από πάνω και ίσως έπαιξε το ρόλο της.

Όμως όπως και με την ανάγνωση κάποιου βιβλίου αν κλείσεις τα μάτια από επιλογή θα σου ανοιχτούν καινούριοι ορίζοντες φανταστικής μυθολογίας και θα χαθείς σε κόσμους κάπου στη Μέση Γη και σε μητριαρχικές κοινωνίες όπως αυτή στη Menzoberazzan με το απόλυτο μουσικό υπόβαθρο να σε καθοδηγεί.

Μέλη πάνε και έρχονται, όμως ο συνθετικός και δημιουργικός πυρήνας της μπάντας παραμένει αναλλοίωτος και παράγει αναμφισβήτητα την πιο troll και Acid βουτηγμένη μουσική που έχει υπάρξει (σίγουρα από τη Σκανδιναβική χερσόνησο) και οδηγεί το φίλο συνταξιδιώτη και ακροατή σε μία υπόγεια αποστολή στο βασίλειο του Oberon με έντονη φολκλορική διάθεση.

Facebook: https://www.facebook.com/Tusmorke
Bandcamp: https://tusm-rke.bandcamp.com/album/dawn-of-oberon

181
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 315 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...