TRIBULATION: “Hamartia EP”

EP

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Blackened heavy metal, goth rock
Εταιρεία: Century Media Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Απριλίου 2023

Τα τελευταία χρόνια, πολύς κόσμος ενθουσιάζεται όταν ανακαλύπτει μπάντες που σπάνε την έντονη «οσμή γαλακτοκομικού» του heavy metal πιο trad προσέγγισης, προσθέτοντας λίγη ζαχαρένια γλύκα από goth τσαχπινιά και dark χορευτικότητα στο μείγμα. Τα παραδείγματα από πέρσι και πρόπερσι είναι ακόμα πολύ φρέσκα, αλλά ονόματα δεν λέμε, λίστες δεν θίγουμε.

Ωστόσο, το παραπάνω πείραμα στην πρόσφατη ιστορία της μουσικής μας βρήκε τους απόλυτους εκφραστές του στο συγκρότημα των Tribulation (ή έτσι λέω εγώ, τουλάχιστον), όταν απογείωσαν αυτό το στιλάκι στο “Children of the Night” του 2015. Και μάλιστα, το πράγμα ήρθε κι έδεσε πολύ όμορφα όταν οι Σουηδοί, μιας και έχουν extreme καταβολές, διατήρησαν μια κάποια μαυρομεταλλική χροιά, γεγονός που έκανε το αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον.

Δεκατέσσερα έτη και πέντε δίσκους μετά, οι Tribulation συνεχίζουν να επεξεργάζονται αυτήν την υφολογική πρόταση, άλλοτε πιο επιτυχημένα, άλλοτε λιγότερο, αλλά πάντα με μεράκι και όρεξη. Και είναι και πολυγραφότατοι οι μασκαράδες! Εξού και συνηθίζουν να εκμεταλλεύονται τα κενά ανάμεσα στις full-length κυκλοφορίες τους κερνώντας μας κάτι πολύ σπέσιαλ EPs και singles.

Έτσι και φέτος, έπειτα από το “Where the Gloom Becomes Sound” του 2021, και μέχρι να κυκλοφορήσουν την επόμενη μεγάλου μήκους δουλειά τους, ρίχνουν στην αγορά το EP “Hamartia”. Εκεί μέσα εσωκλείουν το ομώνυμο single, που λίγο πολύ είναι γνωστό πλέον, το νέο single “Axis Mundi”, ένα ακόμη καινούργιο track ονόματι “Hemoclysm”, καθώς και μια διασκευή στην υπερ-τραγουδάρα “Vengeance (The Pact)” από την υπερ-δισκάρα “Fire of Unknown Origin” της υπερ-μπαντάρας Blue Öyster Cult.

Το “Hamartia” είναι ένα κλασικό Tribulation hit, εμπνευσμένο, καλοεκτελεσμένο, κλασάτο, χορευτικό, με αμαρτωλό στίχο και πηγαίο sexiness. Εύκολα σε κερδίζει και ακόμα πιο εύκολα το φαντάζεσαι να κάνει πάταγο στις συναυλίες, πλάι σε άλλες κομματάρες, όπως τα “Strange Gateways Beckon” και “Lament”. Το “Axis Mundi” αποτελεί την επίσημη πρώτη συνθετική συνεισφορά του νέου κιθαρίστα Joseph Tholl, ο οποίος δεν τα έχει πάει διόλου άσχημα με τα up-tempo, παιχνιδιάρικα, μελωδικά riffs του. Ύστερα από δύο πολύ δυνατές συνθέσεις, ακολουθεί το “Hemoclysm”. Και παρότι δεν τριτώνει το καλό, αυτό δεν σημαίνει ότι το τραγούδι είναι κακό. Απλώς έχει σίγουρα λιγότερες δυνατότητες και, συνεπώς, μικρότερο impact από τα άλλα. Τώρα, σε ό,τι αφορά το BÖC cover, περί ορέξεως. Εγώ, ας πούμε, που δεν τη βρίσκω και ιδιαίτερα με τις διασκευές/επανεκτελέσεις, κάνω πως δεν το άκουσα. Αν οδηγήσει fans των Tribulation να ψάξουν παραπάνω το συγκρότημα που γέννησε το πρωτότυπο, ένα καλό θα έχει γίνει, όπως και να το κάνουμε.

Αυτά τα ολίγα. Μπράβο στους Tribulation για το νόστιμο amuse-bouche. Πολύ το φχαριστήθηκα. Ειδικά, το ομώνυμο, που το έχω λιώσει. Μακάρι να έρθει σύντομα το full-length, μακάρι να έχει κάτι από τη σπιρτάδα του EP αυτού (και που έλειπε κάπως από το προηγούμενο album), μακάρι να τους απολαύσουμε ζωντανά σύντομα και μακάρι έως τότε να μη μας έχει ξεκάνει όλες κι όλους η κυβέρνηση ΝΔ. Στο μεσοδιάστημα, ακούμε το διονυσιακό “Hamartia”, αποδεχόμαστε το κάλεσμα για τον γυμνό και μεθυστικό χορό των μαγισσών και τραγουδάμε μαζί με τους Tribulation:

We transgress
We are brought into life through iniquity
We’re all sinners
And thus death has reached ubiquity

Official Site: https://tribulation.se/
Facebook: https://www.facebook.com/TribulationSweden/ 
Instagram: https://www.instagram.com/tribulation_official/ 

501

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.